Sălile dedicate expoziţiilor temporare ale secţiei de istoria fotografiei de la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea au devenit, vineri, gazda unei noi serii de imagini, de astă dată surprinse în mediul rural clujean. Expoziţia este organizată de către Asociaţia internaţională Euro Foto Art, împreună cu instituţia muzeală şi aduce în faţa orădenilor culorile unei lumi parcă încremenite în timp.

Salutul din partea Muzeului a fost rostit de directorul Angela Lupşea, urmată fiind de fotograful Ştefan Tóth, cel care a donat obiectele ce azi compun expoziţia permanentă de istoria fotografiei. Acesta a făcut o scurtă prezentare a proiectului prin care numeroşi fotografi, atât din România, cât şi din Ungaria, Canada şi Slovacia, au participat la o tabără fotografică organizată în localitatea clujeană Jebuc, organizată de Fundaţia şi Fotoclubul Stars din Cluj-Napoca în vara anului 2016.

Criticul de artă Ramona Novicov a ţinut să sublinieze farmecul peisajului rural de acolo: "zona din jurul Huedinului, zona Călata-Jebuc, e o zonă magică. E ceva acolo care protejează acel loc. Oamenii, peisajul, arhitectura au un farmec aparte acolo, iar grija cu care aceste valori sunt protejate acolo este extraordinar". În cadrul momentului de deschidere a luat cuvântul şi preotul Veres Kovács Attila, iar momentele muzicale au fost oferite de chitaristul Nagy Csongor, "omul care ştie două mii de câtece", după spusele lui Ştefan Tóth.

Expoziţia cuprinde 160 de fotografii alb-negru şi color, reprezentând ipostaze cotidiene, port popular, chipuri, obiecte şi peisaje, detalii ale naturii. Aceasta va putea fi vizitată până în data de 6 martie 2017, în cadrul secţiei de istoria fotografiei a Muzeului, aflată la etajul întâi.