În urma unor verificări începute în luna februarie şi care vor continua până în luna octombrie a acestui an, AJPS Bihor a sancţionat, deocamdată cu avertismente, instituţii precum Primăria municipiului Oradea, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Tribunalul Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Universitatea din Oradea, Primăria municipiului Salonta şi Serviciile Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din municipiile Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita.

"Am urmărit respectarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind accesul persoanei cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice în principal din municipii, în baza unei tematici care ne-a fost stabilită de la Bucureşti, dar şi a două plângeri care ne-au fost făcute cu privire la modul în care persoanele cu handicap pot intra la Tribunalul Bihor şi la Spitalul Municipal din Oradea", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful AJPS Bihor, Felix Cozma (foto).

Astfel, inspectorii au controlat existenţa rampelor de acces, grupurilor sanitare, ascensoarelor adaptate, locurilor de parcare marcate pentru persoane cu handicap, existenţa unor pictograme şi a interpreţilor autorizaţi pentru limbajul mimico-gestual şi al limbajului specific persoanelor cu surdo-cecitate, a panourilor de informare în limbaj Braiile, dar şi "a paginilor de internet care pot fi accesate de persoane cu handicap vizual şi mintal, precum şi a fondului de carte în format accesibil de către persoanele cu dizabilităţi, în sistem Braille şi audio-book-uri".

În urma controlului, inspectorii AJPS Bihor au sancţionat cu avertisment Primăria, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi Universitatea din Oradea pentru lipsa rampelor de acces ori neadaptarea uşilor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, Primăria Salonta şi Serviciile Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita pentru neadaptarea grupurilor sanitare la nevoile acestei categorii de persoane.

"La Primăria Oradea, Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor şi Spitalul Municipal din Oradea, la DGASPC şi la Administraţia Finanţelor Publice Bihor s-a constatat că nu există interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, motiv pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de tip avertisment şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate", a mai declarat pentru MEDIAFAX şeful AJPS Bihor. "Legea prevede că instituţiile trebuie să aibă fie un angajat, fie un contract de colaborare cu persoane calificate ca interpreţi ai limbajului mimico-gestual. De exemplu, Prefectura Bihor are un asemenea contract de colaborare", a mai spus Felix Cozma.

Potrivit acestuia, a mai fost sancţionate cu avertisment şi s-a dispus "remedierea deficienţelor" şi pentru "inexistenţa unor pagini de internet proprii pentru persoanele cu handicap vizual şi mintal" în cazul Administraţiei Finanţelor Publice şi DGASPC Bihor, dar şi a Spitalului Municipal din Oradea. "Cele mai mari probleme sunt cu aceste site-uri, pentru că legea prevede că ele trebuie să fie uşor accesibile şi pentru persoanele cu handicap vizual, şi pentru cele cu handicap mintal, să aibă pagini uşor de accesat, cu fonturi mari, cu luminozitate bună şi cu legături uşor de făcut de pe homepage spre diferite secţiuni", a explicat şeful AJPS Bihor.

Acesta a specificat că toate instituţiile controlate au primit dispoziţie să se încadreze în prevederile legale până în luna octombrie, în caz contrar urmând să fie sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.