Începând de anul acesta, impozitul pe clădire se plăteşte în funcţie de destinaţia acesteia. Orădenii care deţin imobile în care se desfăşoară activităţi economice s-au trezit în situaţia de a datora bugetului local şi de 20 de ori mai mult decât în 2015. Dacă pentru o clădire cu destinaţie rezidenţială sau de locuinţă impozitul a fost de 0,1% din valoarea ei, pentru una cu destinaţie nerezidenţială cota a sărit automat la 1%.

Procentul se aplică la valoarea reevaluată a clădirii, respectiv la cea din actele de vânzare – cumpărare sau construire dacă acestea nu sunt mai vechi de cinci ani. În cazul în care proprietarul nu şi-a reevaluat clădirea, impozitul va fi stabilit prin aplicarea penalizatoare a unui procent de 2%.

Pentru exemplificare, în cazul unei clădiri cu destinaţie de birouri pentru care în 2015 proprietarul a datorat bugetului local impozit de circa 3.000 lei, prin schimbarea modului de calcul suma a crescut 40.000 lei.

Mai jos nu se poate

În urma protestelor orădenilor afectaţi, conducerea municipalităţii ia în calcul diminuarea cotei de impozitare de 1% la 0,6%. "Reducerea cotei de impozitare la 0,6% este o măsură care va atenua povara fiscală dar care nu va dezechilibra semnificativ bugetul local", a declarat city managerul Eduard Florea (foto dreapta), marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform estimărilor, impozitarea cu 1% a clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice va aduce municipalităţii un venit de 2 milioane lei pe an. Altfel spus, fiecare reducere cu 0,1% a cotei de impozitare înseamnă o pierdere de 200.000 lei pentru bugetului local.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că o cotă de impozitare sub 0,6% este dificil de asumat în condiţiile în care veniturile şi cheltuielile oraşului pe 2016 au fost deja stabilite. Mai mult, în baza noilor reglementări fiscale, oraşul a pierdut venituri importante din impozitarea progresivă a celei de a doua şi a treia proprietăţi, supraimpozitarea imobilelor cu o suprafaţă de peste 150 metri pătraţi şi altele. "Dacă scădeam procentul mai jos de 0,6% puneam în pericol bugetul local", a afirmat viceprimarul Huszar Istvan (foto stânga).

Mult de la puţini

După cum era de aşteptat, orădenii care deţin clădiri nerezidenţiale spun că reducerea este binevenită, dar nu suficientă. "O cotă de impozitare de 0,6% este mai convenabilă decât 1%, dar este în continuare foarte mult", a declarat un orădean. Potrivit acestuia, localităţi precum Cluj, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Braşov sau Piatra Neamţ, aplică o cotă de impozitare de 0,2%, reprezentând pragul minim prevăzut de Codul Fiscal. Altfel spus, persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale vor datora impozite de trei ori mai mari decât locuitorii oricărui oraş dezvoltat cu care municipalităţii orădene îi place să se compare.

"Probabil că acolo Consiliul Local a acceptat mai uşor pentru că, fiind mai mulţi contribuabili, şi costurile de administrare se împart la mai mulţi. Problema este că la noi, unde ai mai puţini plătitori, dacă îi supraimpozitezi nu faci decât să pui presiune pe creşterea chiriilor şi reduci şi mai mult atractivitatea oraşului", a spus orădeanul.

"0,6% este enorm"

De aceeaşi părere este şi Gheorghe Hodorog, proprietarul unei clădiri de birouri din zona Parcului 22 Decembrie. "Chiar şi 0,6% este enorm. Numai anul trecut, fără să mişte un deget, Primăria a încasat 37.000 de euro din impozitul pe salarii plătit de firmele care stau în chirie în clădirea pe care am construit-o eu pe credit. Nu cred că a câştigat atâta din parcare supraterană pe care a construit-o în Parcul Traian!", a declarat Hodorog.

Proprietarii de imobile cu altă destinaţie decât de locuinţă sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât reducerea cotei de impozitare se va aplica doar în 2016, municipalitatea urmând să uniformizeze în anii următori, treptat, cota de 1% datorată de proprietarii persoane juridice şi cea de 0,6% promisă proprietarilor persoane fizice la o medie care va fi stabilită ulterior. Astfel, impozitul datorat de orădeni va creşte în vreme ce impozitul firmelor va scădea.