În acest an, în jurul blocurilor din Oradea vor apărea 275 de insule supraterane închise, fiecare cu 5 containere pentru tot atâtea tipuri de deșeuri.

Primăria Oradea a anunțat, marți, că a obținut finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și completarea sistemului local de gestionare a deșeurilor.

„Prin acest proiect, municipiul Oradea a optat pentru 275 de insule ecologice supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1,1 mc pentru toate fracțiile - biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Insulele vor fi așezate pe amplasamente gata pregătite pentru instalare și fiecare insulă va deservi la minimum 200 de locuitori, cu acces asigurat pe bază de cartelă electronică”, a transmis Primăria.

Asemenea insule ecologice există deja în orașul Brașov și sunt considerate o bună soluție pentru colectarea separată, deoarece au accesul controlat și asigură recipientele necesare pentru aruncarea deșeurilor în funcție de categoria lor.

„Este o soluție pentru atingerea țintelor de reciclare prevăzute de legislația europeană în vigoare și pentru a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor”, a precizat Primăria. Oradea trebuie să recicleze și să reutilizeze 50% din cantitatea totală de deșeuri până în 2025, conform normelor Uniunii Europene.

Noile containere vor fi amplasate în toate cartierele din oraș, dar fără a fi cunoscute deocamdată locațiile lor exacte. Totodată, vor fi protejate anti-vandalism.

Proiectul depus în PNRR are o valoare de 19,4 milioane lei, cu TVA, din care Primăria va asigura 5,8 milioane lei.

Serviciul de salubrizare din Oradea cuprinde 945 de puncte de colectare, din care 823 de incinte tip țarcuri metalice, 98 de incinte tip dulapuri, 11 platforme modulare pentru colectare selectivă (3 fracții) și 13 incinte subterane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!