Proiectul "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" a continuat miercuri în Oradea, la Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici", unde, peste 150 de copii au primit-o cu aplauze pe colega lor mai mare, Bianca Aurelia Benea, "o adevărată Laura Badea a scrimei bihorene", după cum a numit-o Petruţ Drăgan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor.

Şcoala nu a fost aleasă întâmplător, deoarece Bianca a auzit aici primul ei sunet de clopoţel. Astfel, tânăra campioană orădeană nu doar că s-a întâlnit cu elevii, dar şi-a revăzut şi învăţătoarea şi profesorii.

Când a fost în clasa a III-a, ea a participat în şcoală la o selecţie la scrimă, iar cel care a remarcat-o primul a fost multiplul campion naţional, component al echipei de aur a clubului Crişul Oradea, Alexandru Nyistor, cu care, de altfel, a făcut şi primele antrenamente.

La doar câteva luni după ce a pus prima dată mâna pe spadă, Bianca a participat la primul ei concurs, la Satu Mare. Prof. Nicolae Ille, care îi este antrenori şi astăzi, a înscris-o direct la o categorie mai mare, dat fiind că ea era cu mult mai înaltă decât fetiţele de aceeaşi vârstă. Din acel moment, adică de mai bine de 10 ani, cei doi se pregătesc împreună, astfel că rezultele n-au întârziat să apară.

Primul titlu de campionă naţională la copii a fost adjudecat în 2010, urmat de cele la juniori şi cadeţi din 2011, 2012, 2017 şi ultimul, acum câteva zile, în 2018.

Munca, seriozitatea, dăruirea şi pasiunea pentru scrimă i-au adus Biancăi şi o binemeritată convocare la loturile naţionale, acolo unde a reprezentat tricolorul în nenumărate competiţii. Şi mai mult decât atât, împreună cu echipa, a cucerit medaliile de bronz la Campionatele Europene din 2015 şi 2016.

"Bianca Benea este una dintre marile speranţe ale României pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020, unde sperăm să câştige o nouă medalie pentru scrima românească. De aceea îi spunem şi noi la fel cum scria Ioan Slavici în povestea "Ileana cea şireată": «Mult noroc să ai, fata mea, căci tu ţi-ai păzit credinţa!»", se arată într-un comunicat transmis de DJST Bihor.