Pe măsură ce se apropie data de 15 mai, când măsurile de restricţie vor începe să se relaxeze, conducătorii fotbalului de la noi îşi intensifică şedinţele online, pentru a stabili cum se va încheia sezonul competiţional 2019-2020.

O astfel de videoconferinţă a avut loc şi joi, când preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, s-a consultat cu şefii asociaţiilor judeţene de Fotbal. Din partea AJF Bihor au fost prezenţi preşedintele Radu Bitea şi secretarul Petru Boroş.

Întâlnirea online a reuşit să lămurească însă doar parţial incertitudinile existente în fotbalul mic. Preşedintele FRF a prezentat ultimele noutăţi, evidenţiind situaţia dificilă cu care se confruntă mai multe judeţe care au focare de Covid-19. Răzvan Burleanu a subliniat necesitatea încheierii competiţiilor pe teren, aspect ce depinde, însă, cel mai mult, de deciziile autorităţilor centrale şi locale.

Acesta a mai arătat că obiectivele după care trebuie să se ghideze AJF-urile, în un mod transparent şi nediscriminatoriu, sunt în primul rând siguranţa şi sănătatea jucătorilor, a staff-ului, a suporterilor şi a tuturor celor angrenaţi în activitatea fotbalistică, dar şi sustenabilitatea financiară a cluburilor indiferent de nivel, mai cu seamă că orice problemă a unui club se răsfrânge asupra celorlalte grupări şi chiar a întregului fenomen fotbalistic.

"Este clar că nu vom putea lua o hotărâre aplicabilă de la Liga I până la Liga a VI-a, dar orice decizie vom fi forţaţi să o luăm va trebui să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru cel mai mare număr de cluburi, totodată să acţionăm cu specificitate pentru fiecare nivel de competiţie sau judeţ în parte. Ca principiu, fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren, ţinând aspectele discutate", a precizat Răzvan Burleanu.

Intenţia Federaţiei Române de Fotbal este ca, în măsura posibilităţilor, toate campionatele să se încheie pe teren, dar şi ca măsurile care se vor lua să aibă efect pe termen mediu, să nu fie nevoie de decizii contradictorii în viitorul apropiat. "O decizie prematură îţi poate influenţa deciziile pe termen mediu, de aceea trebuie să creăm un model pentru aceste hotărâri. Ce pare acum o nedreptate ar putea fi la toamnă un mic avantaj pentru aceeaşi echipă", a susţinut preşedintele FRF.

Referitor la posibilităţi, a reieşit faptul că există două variante: prima îngheţarea campionatului cu clasamentul la zi, cu promovare şi retrogradare, respectiv anularea sezonului 2019-2020, caz în care echipele ar trebui să o ia de la capăt.

Administraţia FRF a luat în calcul modificarea organizării barajului pentru Liga a III-a (să se dispute miniturnee de câte trei echipe, în loc de forma actuală de jocuri tur-retur), însă o decizie în acest sens se va lua de către Comitetul de Urgenţă, doar după o consultare şi cu echipele din eşalonul al treilea. Consultarea a avut loc joi seară. "Majoritatea preşedinţilor de AJF-uri au cerut administraţiei FRF să regândească varianta promovării la liga a III-a, ţinând cont de faptul că există potenţial în rândul echipelor campioane care ar putea ajunge la baraj", a precizat Radu Bitea, preşedintele forului fotbalistic bihorean.

După cum au transmis diriguitorii fotbalului românesc, printr-un comunicat, FRF colaborează permanent cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, dar şi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru a se crea un protocol medical care să permită amatorilor (seniori, dar şi copii şi juniori de la nivelul judeţelor) să reia activitatea (antrenamentele), cât mai curând posibil. În funcţie de măsurile de relaxare care vor putea fi luate de autorităţi, cea mai optimistă dată avansată este 15 iunie.

Prezent şi el a consultarea online, secretarul AJF Bihor, Petru Boroş, a precizat faptul că semnalele primite de la membrii afiliaţi denotă interesul şi nerăbdarea echipelor pentru reluarea activităţii, lucru de apreciat, însă, reînceperea antrenamentelor nu se poate realiza fără ridicarea restricţiilor impuse de autorităţi. "Vom consulta echipele judeţene cu privire la modalitatea în care am putea încheia sezonul 2019-2020, dar şi pregătirea următorului campionat", a conchis secretarul AJF Bihor.