Municipalitatea orădeană se confruntă cu o criză de specialiști în calculatoare și rețelistică. Dacă în 2008, când monitorul de pe un birou arăta cine este șeful din încăpere, municipalitatea avea 26 de IT-iști, astăzi, când doar portarii și femeile de serviciu din Primărie nu au laptop, abia dacă mai are 6 astfel de meseriași.

Valul de disponibilizări din epoca Bolojan a fost urmat în mandatul primarului Florin Birta de unul de plecări voluntare din partea IT-iștilor care, tot mai puțini și aglomerați, și-au găsit joburi mai puțin solicitante, pe salarii mai mari, în alte instituții.

Pentru a-și acoperi „gaura” de personal, Primăria a organizat anul trecut trei concursuri pentru „calculatoriști” cu experiență. Toate au fost anulate din lipsă de candidați, căci municipalitatea oferea un salariu de doar 4.000 lei pentru un IT-ist cu minimum 7 ani de vechime în domeniu, care poate câștiga mult mai mult în privat.

Obligată să mai renunțe la pretenții, Primăria a organizat apoi concursuri pentru angajarea de funcționari debutanți, fără experiență, dar dispuși să învețe. Tot fără efect. De data asta nu din lipsă de candidați, ci de competență: candidații înscriși la cele trei concursuri abia dacă au luat nota 3.

Cum ulterior toate angajările au fost blocate, șansele ca Primăria Oradea să își găsească IT-iști sunt minime. Nu e nimeni nebun să se mute de la un salariu mai mare și muncă mai puțină doar pentru palmares...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!