Interioarele palatului episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii, distruse de incendiul din 2018, vor fi reabilitate prin Programul Naţional de Restaurare derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Parteneriat pentru palat

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Primăria a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu.

"În urma acestui protocol, Institutul Naţional al Patrimoniului asigură finanţarea pentru lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv proiectul tehnic. În acelaşi timp, municipalitatea asigură realizarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi finanţarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor noi obţinute prin realizarea acoperişului, precum şi amenajarea curţii interioare a imobilului", a anunţat Primăria.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de vinerea trecută actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrării la 29,5 milioane lei, fără TVA.

"Am primit o solicitare din partea Ministerului să creştem procentul de la Diverse şi Neprevăzute, de la 10% la 20%, pentru că nu se ştie ce se poate descoperi în timpul execuţiei lucrărilor", a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, lucrările urmează să fie scoase la licitaţie luna viitoare. "Urmează ca în aproximativ două săptămâni să intre în comisia tehnico-economică de la Minister acest proiect şi, în cel mai scurt timp, să dăm drumul la procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor", a spus Birta.

Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de 36 luni.

Ce nu a mistuit focul a distrus apa...

Acoperişul palatului episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii şi planşeul peste etaj au fost distruse în incendiul devastator din vara anului 2018, iar planşeul peste parter a fost afectat de apa folosită pentru stingerea flăcărilor.

În anul 2020, au fost refăcute acoperişul, planşeul peste etaj, şarpanta, învelitoarea şi faţadele clădirii.

Incendiul şi apa folosită la stingerea lui a afectat grav interioarele imobilului.

(foto: Ovi D Pop)

"Spaţiile care conţin componente artistice sunt distruse, focul şi apa degradând pictura pereţilor şi tavanelor, în sălile în care au mai rămas tavane, dar şi parchetul artistic realizat cu furnir de diferite esenţe şi culori fiind compromis în totalitate, inclusiv stratul suport", a transmis Primăria.

În plus, au fost distruse în totalitate vitraliile de pe casa scării şi holul etajului, candelabrele, sobele colorate din saloane au fost afectate în diferite grade, una necesitând intervenţii structurale, celelalte necesitând curăţare şi restaurare.

De la instalaţii la zugrăveli...

Potrivit municipalităţii, în etapa refacerii interioarelor vor fi reabilitate pardoselile din sălile de la parter şi etaj şi se vor reabilita tâmplăriile uşilor interioare, tencuielile sălilor de la parter şi etaj inclusiv cele din sălile cu componente artistice.

La fel, vor fi refăcute instalaţiile electrice, de încălzire şi cele sanitare.

"Din păcate, tavanele unicat ale sălilor dinspre Piaţa Unirii au căzut şi vor trebui refăcute după documentarul fotografic şi după releveele existente", a transmis Primăria.

În acest sens se vor reface zugrăvelile şi tencuielile interioare, se vor restaura vitraliile şi picturile artistice interioare, se va consolida planşeul de peste parter şi vor fi executate toate lucrările necesare pentru aducerea imobilului în parametri funcţionali.