Un interlop din Craiova, trimis în judecată după ce a fost prins cu importuri de deşeuri periculoase, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Hotărârea Judecătoriei Oradea a fost pronunţată într-un dosar al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi priveşte importuri făcute de interlopul craiovean Cristian Radu, alias Cristi "Baterie", în perioada 2015 - 2017.

Concret, bărbatul este acuzat că a cumpărat peste 50 de tone de acumulatori auto uzaţi din ţări ale Uniunii Europene, unde neutralizarea deşeurilor este extrem de scumpă, deşeuri pe care, apoi, le aducea în România.

Din datele reţinute de procurori, numai în luna mai 2015, Cristi "Baterie" a introdus în România 21,6 tone de acumulatori uzaţi, pe 24 februarie 2016 a convins un alt bărbat să transporte pe aceeaşi rută 25,2 tone de deşeuri, transport care a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei şi Nădlac.

Un an mai târziu, pe 4 mai 2017, inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au oprit pentru control o autoutilitară cu semiremorcă care transporta 13,5 tone de acumulatori auto uzaţi, ascunşi în spatele a 449 de anvelope semiuzate, folosite ca paravan.

La judecată

Beneficiarul? Tot Cristian Radu, care, în martie 2018, a fost trimis în spatele gratiilor, măsura preventivă fiind menţinută pe tot parcursul anchetei şi revocată, ulterior, în 2021, după ce cazul a ajuns în faţa judecătorilor.

Cristian Radu a fost trimis în judecată pentru instigare la contrabandă calificată, iar cei doi şoferi de TIR care au făcut transporturile cu deşeuri periculoase "interceptate", Gyorgy Atilla şi Ioan Pop Gheorghe, pentru contrabandă calificată. 

Prima etapă a procesului s-a derulat la Judecătoria Oradea, care a pronunţat vinerea trecută verdictul. "Instanţa achiesează la concluziile procurorului de caz, în sensul că nu trebuie omisă gravitatea deosebită a faptelor, ca infracţiuni, îndreptate contra sănătății umane. Nerespectarea strictă a măsurilor de transport, depozitare, manipulare și eliminare a deșeurilor de acumulatori uzați pot pune în pericol unul dintre drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la un mediu sănătos", se arată în hotărârea judecătorească consultată de BIHOREANUL.

Ne-au otrăvit

Instanţa a explicat totodată că soluţiile din acumulatorii uzaţi reacționează cu apa și substanțele organice afectând flora și fauna, având efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor putând produce leziuni ale căilor respiratorii.

"Compușii solubili de plumb din acestea pot cauza afecțiuni ale sângelui, nervilor și rinichilor, acțiunea plumbului fiind toxică și pentru funcția de reproducere. Există pericolul ca metalele grele prezente în baterii să se infiltreze lent în sol, în apele subterane sau de suprafață afectând astfel pe o perioadă îndelungată mediul înconjurător", se mai arată în documentul prin care interlopul a fost condamnat la 5 ani de detenţie.

De asemenea, Ioan Gheorghe Pop s-a ales cu 2 ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat la 120 zile de muncă în folosul comunităţii, în timp ce Gyorgy Atilla a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare plus 120 de muncă în folosul comunităţii. 

Cei trei au fost obligaţi, totodată, să achite costurile de preluare, stocare și neutralizare a deșeurilor de acumulatori uzați, în sumă totală de 15.075 euro, plus cheltuieli judiciare în favoarea statului în valoare de 3.500 lei. Pentru recuperarea sumelor, instanţa a dispus menţinerea sechestrelor instituite de procurori pe bunurile celor trei bărbaţi.

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!