Oradea a avut în ultimii ani mai multe grupări interlope, cunoscute ca şi "clanuri", formate din membri ai familiilor acestora, prieteni şi apropiaţi. O astfel de grupare este "clanul Neguş", condus de Alexandru Markovics, zis "regele" Sanyi Neguş, aflat acum într-un penitenciar din Italia, unde a fost încarcerat pentru omor...

Aşa îşi începe procurorul criminalist Alin Leucea rechizitoriul înaintat săptămâna trecută Tribunalului Bihor, întocmit după cele mai violente răfuieli armate în care au fost implicaţi membrii clanului ţigănesc Neguş, toate consumate acum trei ani. Între acestea, încăierarea din benzinăria Lukoil Nufărul, unde au fost vizaţi interlopul Gabriel Tămăşdan, alias Dinamită, şi nepotul acestuia, Bogdan Popa, bătaia din Lotus Center, unde au fost atacaţi Mihai Carmen Pandel, zis Spartanul, şi amicul său, Viorel Budău, dar şi bătaia din ABC-ul RaluOana din Decebal, unde cel agresat a fost un membru al bandei lui Neguş, Răzvan Parfene, iar atacator unul din apropiaţii lui Pandel, Varga Zoltan, alias Ţigu.

Acuzaţiile de tentativă de omor, vătămare corporală, port ilegal de arme albe şi tulburarea ordinii publice au fost formulate împotriva celor mai violenţi membri ai clanului: Alexandru Balogh, zis Kali, Bogdan Cristian Măgurean, zis Kamaz, un bătăuş din Sălaj ajuns mare vedetă şi în Bihor, unde e prezentat ca "năşuţ" în familia Neguş, şi Alexandru Bundea, fratele fotbalistului Zeno Bundea, mijlocaşul echipei Luceafărul Oradea.

Bătaie la Lotus

De trei ani a avut nevoie procurorul criminalist Alin Leucea din cadrul Parchetului Bihor pentru a strânge probe în dosarul scandalurilor în care au fost implicaţi membrii clanului Neguş. "Iniţial au fost mai multe dosare, care în final s-au conexat într-unul singur. Altfel, nu ar fi avut nicio finalitate. Rechizitoriul s-a născut greu, deoarece protagoniştii au încercat să zădărnicească ancheta. Au influenţat martorii, unele victime şi-au retras plângerile", explică şeful instituţiei, prim-procurorul Viorel Gavra.

04 sanyi negus.jpgAncheta a vizat mai multe bătăi din 2008, perioadă de glorie a clanului, de dinainte de arestarea în Italia a liderului Markovics Alexandru jr., alias Sanyi Neguş (foto), şi condamnarea lui la 18 ani de închisoare pentru omor. Clanul, care se ocupa de şantaje, cămătărie, proxenetism şi taxe de protecţie, a intrat în mai multe rânduri în conflict cu alte grupări din oraş, scandalurile fiind generate de multe ori de orgolii care, evident, impuneau riposte ferme şi imediate, concretizate în corecţii fizice aplicate duşmanilor.

O asemenea "bătălie" a izbucnit pe 7 aprilie 2008 sub cupola Lotus Center, unde oamenii lui Neguş, Alexandru Balogh, zis Kali, Gheorghe Varga, alias Gyuri, Alexandru Bundea şi Bogdan Măgurean, zis Kamaz, cel din urmă un luptător K1, l-au atacat pe Mihai Carmen Pandel şi pe prietenul său, Viorel Budău. Cei doi avuseseră o dispută verbală cu Sanyi Neguş însă nu se aşteptau să fie atacaţi în public, motiv pentru care nici nu aveau arme asupra lor. Năuciţi de loviturile aplicate cu pumnii, picioarele şi scaunele, cei doi s-au refugiat în incinta magazinului Cavaliere, moment în care bătăuşii au dispărut.

Dinamită la benzinărie

Pe 14 aprilie 2008, drept răzbunare pentru loviturile încasate în Lotus, Pandel şi prietenii săi, Varga Zoltan, zis Ţigu, şi cu Adrian George Dan, zis Turcu', angajat al Jandarmeriei, l-au urmărit pe Răzvan Parfene, membru al clanului Neguş, şi l-au atacat în momentul în care acesta cobora din maşină lângă ABC-ul din intersecţia străzilor Doina şi Decebal, tăindu-l cu o sabie artizanală la braţul drept.

În toamnă, scandalurile au reizbucnit. Cea mai răsunătoare răfuială s-a consumat în seara de 15 octombrie 2008, la benzinăria Lukoil din capătul cartierului Nufărul. A fost tot o răzbunare, de data asta a clanului Neguş, pornită de la o bătaie încasată de Parfene la o sală de sport din oraş de la Bogdan Popa, nepotul cunoscutului Gabriel Tămăşdan, zis Dinamită, şi de la prietenul acestuia, Constantin Mărie.

Hotărât să le aplice o corecţie, Kali a ordonat ca Tămăşdan, Mărie şi Popa să fie urmăriţi, iar în jurul orei 21, când maşina acestora a oprit la benzinăria Lukoil, cei trei au fost atacaţi cu topoare, cuţite, răngi şi săbii. Pentru a se apăra, Tămăşdan, Mărie şi Popa au folosit ce-au găsit prin benzinărie, plase de cărbuni şi lemne de foc, însă oamenii lui Neguş au continuat să-i lovească şi chiar i-au stropit cu benzină de la pompe, ameninţându-i că le vor da foc. În acel moment, speriat de riscul unei explozii, unul dintre angajaţii benzinăriei a sunat la 112.

"Cotită" de bătăuşi

Înregistrate iniţial ca dosare separate, primele două la Parchetul Oradea, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi loviri, iar al treilea la Parchetul Bihor, cazurile ar fi sfârşit clasate, ca multe altele, după ce o parte din victime şi-au retras plângerile, iar martorii, intimidaţi de faima protagoniştilor, refuzau să mai dea declaraţii.

Pandel şi Budău, de pildă, ajunşi la spital după episodul din Lotus, au depus declaraţii notariale prin care au anunţat că nu mai au "nicio pretenţie de natură penală sau civilă faţă de atacatori". Nici Răzvan Parfene nu mai părea supărat după bătaia încasată în ABC, deşi sabia mânuită de "Ţigu" îi secţionase nervii şi muşchii antebraţului drept. Dacă în prima fază descrisese cu lux de amănunte altercaţia, ulterior a dat-o la întors, declarând în faţa poliţiştilor că nu mai doreşte să se constituie parte vătămată sau civilă.

"Corecţie" la poliţist

Câteva luni mai târziu, însă, interceptările dispuse într-un alt dosar înregistrat la Parchetul Bihor aveau să ofere indiciile căutate de anchetatori pentru sancţionarea bătăuşilor. Este vorba despre o anchetă deschisă pentru prinderea unor indivizi care pe 30 martie 2007 bătuseră un ofiţer din Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj pe terasa unui restaurant din Piatra Craiului.

Poliţistul, pe nume Bogdan Suciu, fusese confundat de interlopi cu un motociclist care îi apostrofase după ce au întors cu maşina în popas, fără să se asigure, şi au trecut peste linia continuă, tăindu-i astfel calea. Deşi iniţial au plecat de la faţa locului, aceştia au revenit după o vreme şi s-au năpustit cu bâte de baseball asupra poliţistului, singurul motociclist aflat atunci în apropiere.

Cum însoţitorii ofiţerului au reţinut numerele maşinilor, procurorilor nu le-a fost greu să-i găsească pe autori, patru bihoreni, Adrian Lupu, Florin Iuhasz, Ioan Ţinc şi Alexandru Bundea. Ei au şi fost trimişi în judecată anul trecut pentru tentativă de omor asupra poliţistului.

Limbaj de interlopi

Cu ocazia interceptărilor telefonice făcute în acest dosar în martie-aprilie 2008, procurorii au găsit şi probe împotriva protagoniştilor anchetaţi pentru violenţele din Oradea. Aşa s-a descoperit că toate au fost coordonate de însuşi Markovics Alexandru jr., alias "regele" Sanyi Neguş, liderul clanului, aflat la vremea respectivă în Olanda. Din interceptările convorbirilor purtate de Alexandru Bundea cu Kali rezultă că scandalul din Lotus, de pildă, a pornit de la jignirile proferate la adresa lui Sanyi Neguş.

Kali: Mihai (n.r. - Pandel) i-o zis la... i-o zis lui Sanyi că.. mă piş pe tine!

Bundea: Da...

Kali: No, şi o vorbit Romi (n.r. - Romulus Markovics, fratele lui Sanyi) cu Budău. "Mă, da' ce-aţi făcut?". Şi o zis Budău că "dă-te, să-mi sugi p..., las' că-ţi arăt eu, îţi dau eu ţie, dacă vrei!". Şi din alea...

Bundea: Da? Atunci hai să merem, să le rupem...

"Să fie numai bătute!"

Ca urmare, pe 7 aprilie, dimineaţa, Kali a făcut planul de răzbunare, componenţa brigăzii care urma să aplice "corecţia" fiind adusă la cunoştinţa lui Sanyi Neguş. Acesta l-a sunat imediat pe Bundea pentru indicaţii:

Neguş: Vezi, îmbracă-te, că acum ajung ruşii (n.r. - bătăuşii) acolo, auzi?

Bundea: Io-s îmbrăcat, ajung la Kali imediat!

Neguş: Nu, nu vreau să implic brigada mea, înţelegi? Numai Kopar vine şi ăsta, de acolo, Johnny, m-ai înţeles?

Apoi, înainte de atac, Bundea l-a mai sunat o dată pe Neguş.

Neguş: Cine-i acolo? A ajuns Kopar?

Bundea: Nu, numai Johnny, Claudiu şi Gyuri.

Neguş: Sunaţi-l pe Kamaz, că trebuie să ajungă, şi nu vorbiţi nimic, că m-o înjurat de mamă, şi nu mergeţi cu mâinile goale, să fie numai bătute, ai înţeles? Bătut!

După bătaia din Mall, Bundea a fost sunat de un alt membru al grupării, Bojanyi, pentru a-l anunţa să fugă, deoarece Poliţia era pe drum.

Bojanyi: Vezi că vine Garda! Hai în spate, hai în spate! Că vine prin faţă! Hai, io-s în spate!

Bundea: Da' tu pleacă, mă, de acolo! Noi suntem plecaţi de acolo!

Fratelo acoperă camerele

Tot după scandal, Sanyi Neguş l-a contactat pe Mărie, la acea vreme încă în relaţii bune cu gruparea, pentru a-l ruga să-l ajute ca înregistrările camerelor de supraveghere instalate în complexul Lotus să nu ajungă în posesia poliţiştilor.

Neguş: Am rezolvat problema, fratelo! I-am rezolvat! În mijloc la Lotus!

Mărie: L-ai prins?

Neguş: Da, i-o prins în mijloc la Lotus! Mihai îi mort, Budău îi mort, Ţigu o primit una de la rusu', o fugit!

Mărie: Chiar înăuntru?

Neguş: În mijloc la Lotus, mai înainte, de 5 minute! M-o înjurat pe mine de mamă, fraieru'! Şi încă Ţigu era cu ei! Înţelegi? Amândoi m-or înjurat pă mine, înţelegi? Îs morţi! Lat, pă jos! Auzi?  Dacă s-aude ceva, mă suni, amu', fratelo... p-acolo, pă la Lotus! Ştii tu!

Mărie: Stai liniştit! Îi spun eu să... asta, să nu arate camera sau ceva!

Neguş: Aia-i! Bravo! Da, da, da!

Mărie: Stai liniştit!

Martori la comandă

A doua zi după scandal, pe 8 aprilie, Neguş vrea să continue răzbunarea. Nemulţumit că bătaia aplicată lui Pandel şi Budău nu i-a "terminat", aşa cum ar fi vrut, "regele" a transmis la Oradea, printr-un alt membru al clanului, Vali, că vrea să aducă bătăuşi din Vâlcea.

Neguş: Mâine le pun capac! Sun pe Mana de la Vâlcea, să trimită vreo trei-patru, de acolo de la el, ştii?

Vali: Da, da...

Neguş: Înţelegi? Să-şi facă treaba şi să plece băieţii, ştii?

Planul a eşuat, însă, după ce, în aceeaşi zi, Kamaz, Kali şi Gyuri au fost reţinuţi de poliţişti pe când încercau să fugă în Ungaria, motiv pentru care Bundea, aflat deja dincolo de graniţă, şi-a anunţat ceilalţi amici că telefoanele le sunt interceptate şi să folosească doar cartele dar şi că trebuie să se ocupe de găsirea unor martori care să le ofere alibi pentru seara bătăii.

Bundea: Am vorbit cu cine trebuie şi merge şi spune că io nu am... ăăă... nu am făcut nimic.

Neidentificat: Bine, ok...

Bundea: Merge vreo trei, vreo trei martori, care spune că... asta. Şi mere... Îi duc la notar.

Neidentificat: Foarte bine

Bundea: Să facă declaraţii notariale, îs doi bodyguarzi de acolo şi încă unul care să spună că eu nu am fost acolo...

Dosar "la grămadă"

În baza informaţiilor strânse prin interceptări, în cursul anului 2009 procurorii Parchetului Bihor au solicitat colegilor de la Parchetul Oradea dosarul scandalului din Lotus şi cel al incidentului armat din ABC, pe care le-au conexat la dosarul atacului de la Lukoil.

"Nu au fost simple loviri, ci agresiuni grave, premeditate, care demonstrează nesocotirea gravă de către inculpaţi şi învinuiţi a normelor de convieţuire şi lipsa de respect faţă de autorităţi. Din expertizele medico-legale reiese că cele mai multe lovituri au fost aplicate în zona capului şi au provocat leziuni profunde ale braţelor ridicate de părţile vătămate în scop de apărare, ceea ce, potrivit practicii judiciare, reflectă intenţia agresorilor de a ucide", a arătat procurorul Alin Leucea în rezoluţia prin care a dispus începerea urmăririi penale împotriva tuturor agresorilor, sub acuzaţia de tentativă de omor.

În total, 11 persoane au fost anchetate, dar după doi ani de cercetări doar şapte au fost trimise în judecată. "Ancheta s-a prelungit pentru că mulţi erau fugiţi, iar alţii, cum sunt Bundea şi Kopar, au fost arestaţi în alte judeţe, pentru alte fapte similare. Toţi au trebuit găsiţi, reaudiaţi iar la final chemaţi din nou pentru a li se aduce la cunoştinţă materialul de urmărire penală", explică prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra.

Fraţii Neguş, alte probleme

Deşi din interceptări a reieşit fără tăgadă că atacurile au fost coordonate de Sanyi Neguş din Olanda, unde la acea vreme se ocupa de proxenetism şi trafic de prostituate, procurorii nu au extins cercetările şi asupra lui, preferând să se ocupe doar de "subordonaţii" săi, care au comis atacurile. Oricum, "regele" nu a rămas mult timp liber, fiind arestat în 2009 pentru complicitate la omor, după moartea unui proxenet albanez într-o încăierare cu clanurile de traficanţi din zona Brescia, purtată pentru supremaţia străzilor.

04 Romi Negus.jpgÎn ce-l priveşte pe fratele său mai mic, Romi Neguş (foto), numele lui nu apare în acest dosar. În decembrie anul trecut Neguş junior a fost condamnat, în schimb, la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care era acuzat de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice pentru un scandal provocat în noaptea de 22/23 octombrie în clubul Atti's, unde l-a atacat pe patronul localului, care a refuzat să-i plătească taxa de protecţie. Condamnarea nu l-a oprit ca, în ianuarie 2011, să o comită din nou, atacându-l în plină stradă pe Dan Chiş, naşul lui Constantin Mărie, motiv pentru care, de teamă să nu fie din nou arestat, a părăsit ţara şi s-a refugiat în Italia.

Famiglia în boxă

Pentru bătăile de la Lotus şi Lukoil, procurorii l-au trimis în judecată pe Alexandru Balogh pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, tentativă de omor calificat, vătămare corporală, portul nelegal al unei arme albe în public.

Bogdan Măgurean, zis Kamaz, va fi judecat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alexandru Bundea pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tentativă de omor calificat, plus port nelegal al unei arme albe.

Gheorghe Varga, zis Gyuri, va fi judecat pentru ultraj contra bunelor moravuri, complicitate la tentativă de omor calificat, complicitate la vătămare corporală şi port de arme albe, Răzvan Parfene pentru complicitate la tentativă de omor calificat, vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri şi portul fără drept al unei arme albe în locuri publice.

Pentru bătaia de la ABC, unde victima a fost Răzvan Parfene, atacatorul său, Varga Zoltan, zis Ţigu, va răspunde pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi port de armă albă, iar Carmen Mihai Pandel pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Culmea ironiei e că, în acelaşi caz, procurorul a decis să pedepsească şi victima, Parfene fiind trimis în judecată şi pentru favorizarea infractorului, adică a atacatorilor săi, deoarece a încercat să zădărnicească anchetele. Nu s-a mulţumit să spună procurorilor că a renunţat la reclamaţiile împotriva atacatorilor, dar anul trecut, chemat să dea declaraţii ca martor, a anunţat că are amnezie, pentru că ar fi fost bătut de poliţişti şi nu-şi mai aduce aminte de nimic din trecut. La ce trecut are, nici nu-i de mirare...


AMENDATĂ
Cu cuţitu-n brâu

În dosarul violenţelor marca Neguş a fost cercetată şi sora liderului clanului, Monika Markovics, soţia lui Alexandru Balogh, zis Kali. Femeia a fost acuzată de favorizarea infractorului în urma răfuielii din benzinăria Lukoil, pentru că a încercat să ascundă un briceag folosit de soţul ei în timpul scandalului, astfel încât arma să nu fie descoperită de poliţişti. Incidentul s-a petrecut la spital, unde Kali a fost internat cu plagă înjunghiată în partea dorsală. La sosirea nevestei, bătăuşul i-a predat cuţitul, pe care ea l-a ascuns la brâu, gest observat însă de poliţişti.

Procurorii au apreciat totuşi că gestul ei "nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni", deoarece "relaţiile afective dintre cei doi erau strânse şi explică în parte acţiunea învinuitei, iar urmărirea penală nu a fost îngreunată", aşa că s-au mulţumit să-i dea doar o amendă de 600 de lei.


CRIMINALI INTERJUDEŢENI
Pregătiţi pentru omor la comandă

Clanul Neguş nu s-a limitat doar la judeţul Bihor, ci a format alianţe cu liderii lumii interlope din alte judeţe, ca de pildă Garda de Fier din Râmnicu Vâlcea, gruparea Frăţia din Craiova sau Spartanii lui Uţu Rohozneanu, adversari declaraţi ai interlopului Gabriel Tămăşdan, cu care Neguş se războia şi în Oradea.

Legătura cu gruparea arădeană a fost una "fructuoasă". În octombrie 2008, de pildă, când oamenii lui Neguş au apelat la Uţu pentru o încăierare cu oamenii lui Dinamită, Rohozneanu i-a trimis la Oradea pe cei mai buni bătăuşi ai săi. Ajutorul dat orădenilor urma să fie întors două luni mai târziu, când, pe 10 ianuarie 2009, oamenii lui Neguş au fost solicitaţi să-l elimine pe Florin Moldovan, capul unei bande arădene profilate pe jocuri alba-neagra. Cei trei interlopi care s-au deplasat la Arad au fost Alexandru Bundea, Alexandru Kopar şi Laszlo Lakatos, care, însoţiţi de alte 10 persoane, l-au atacat pe Moldovan în faţa unui bloc şi l-au înjunghiat cu peste 20 de lovituri de cuţit.

Arestaţi şi trimişi în judecată, Bundea, Kopar şi Lakatos au fost condamnaţi de Tribunalul Arad la câte 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat, în timp ce restul combatanţilor au primit pedepse între 3 şi 10 ani. În prezent, procesul se desfăşoară la Curtea de Apel Timişoara.