Cum se stinge dosarul penal al unor interlopi? Plângerile adunate împotriva lor se lasă prin sertare, iar victimele şi martorii sunt plimbaţi pentru audieri până când, obosiţi, îşi schimbă declaraţiile sau renunţă la orice pretenţii.

S-a întâmplat în cazul a doi lideri ai clanului ţigănesc Neguş, Markovics Sandor jr, zis Sanyi Neguş, şi cumnatul lui, Alexandru Balogh, zis Kali, anchetaţi împreună cu fostul lor "locotenent", Constantin Mărie, devenit între timp duşman declarat al celor doi. În urmă cu cinci ani, pe numele acestora au fost deschise trei dosare pentru şantaj dar, deşi cercetările au pornit în forţă, ulterior Neguş şi Kali au fost scoşi de sub urmărire penală. Mai puţin Mărie, care s-a ales cu o condamnare cu suspendare...

Bani de împăcare

05 Constantin Marie.jpgPrima reclamaţie înregistrată pe numele lui Markovics Sandor, Alexandru Balogh şi Constantin Mărie (foto) este rezultatul unui incident din ianuarie 2006, când Neguş jr. a forţat un tânăr orădean, Lucian Roman, să-i "doneze" maşina, un Audi A4, abia cumpărată de o lună.

Interlopul nu s-a mulţumit cu atât. La scurt timp după ce a luat bolidul, a sunat-o pe fosta proprietară, de la care îl cumpărase Roman, şi i-a pretins 1.300 euro în schimbul maşinii, explicându-i că cel căruia i-a vândut-o avea de gând s-o înşele. Iar el, cavaler al dreptăţii, o ajuta la recuperare. În loc să plătească, însă, femeia l-a reclamat la Poliţie pentru şantaj.

După trei luni Markovics a comis-o din nou. Însoţit de Mărie, a încercat să-l stoarcă de bani pe George Boiţ, fiul unui ofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. După un scenariu în vogă pe atunci, l-au chemat pe tânăr la o întâlnire şi, sub pretextul că acesta ar fi avut un conflict cu un prieten de-al lor, Mărie l-a bătut măr, iar apoi i-a cerut 4.000 euro "pentru împăcare". Spre ghinionul lor, băiatul a povestit părinţilor cele întâmplate, iar aceştia au sesizat Poliţia, Mărie fiind prins în flagrant şi reţinut.

Individul a şi fost trimis în judecată la scurt timp şi condamnat la închisoare cu suspendare. În cazul lui Markovics, însă, procurorii au decis că nu au destule probe pentru a demonstra că el a gândit scenariul, aşa că au continuat ancheta. Iar interlopul a continuat şi el să-şi facă de cap.

Prieten taxat pentru "protecţie"

În martie 2007, Markovics şi Mărie au fost din nou învinuiţi pentru şantaj. De astă dată capul afacerii era cumnatul lui Neguş, Alexandru Balogh, iar victima - un apropiat al acestuia, Kallo Albert, patronul cluburilor Cleopatra şi Big Mamma, pus să cotizeze cu 20% din încasările zilnice pentru a nu-i fi devastate localurile, iar apoi chiar să cedeze proprietatea asupra Big Mamma.

Convins că, dacă cedează, pe viitor va fi obligat să renunţe şi la Cleopatra, omul a cerut ajutorul Poliţiei, iar pe 11 iunie 2007 Markovics, Mărie şi Balogh erau prinşi în flagrant primind actul de cesiune al localului. Cei trei au fost reţinuţi 24 de ore, iar după o zi prezentaţi la Judecătorie cu propunerea de arestare preventivă. Magistraţii au dispus, însă, cercetarea în stare de libertate!

Odată eliberat, Neguş a început presiunile asupra denunţătorului, motiv pentru care poliţiştii au fost obligaţi să asigure, o vreme, protecţia victimei. Dar, chiar şi cu pază la poartă, Kallo nu a scăpat de ameninţări. Mama şi sora lui Neguş, proxenete cu state vechi, au convins trei tinere să declare în faţa notarului că afaceristul îşi oferă dansatoarele ca "desert" sexual clienţilor fideli. Apoi, cu declaraţiile în mână, femeile au vrut să-l lămurească pe denunţător că e mai bine să renunţe la plângere.

Nici tatăl interlopului nu a stat degeaba. Neguş senior a reuşit să intre peste Kallo, profitând, se spune, de neatenţia poliţistului care îi păzea casa, şi l-a ameninţat că-i aduce toţi ţiganii pe cap dacă nu renunţă la acuzaţii.

Unii fac, alţii desfac

În ciuda intervenţiilor, ancheta a continuat. Mai mult, pentru a dovedi că extorcările erau o practică a grupării, procurorii au conexat la dosarul Kallo şi celelalte două dosare de şantaj, predând cercetările poliţiştilor de la Biroul de Investigaţii Criminale.

Ancheta a fost finalizată în februarie 2008, cu propunerea de trimitere în judecată a celor trei şantajişti. Dar, în loc să se întocmească rechizitoriul, cum era normal, dosarul a fost plimbat un an şi jumătate de la un procuror la altul până când, în vara anului 2009, a ajuns la Cristian Ardelean de la Parchetul Oradea. Acesta a luat din nou declaraţii martorilor, victimelor şi  inculpaţilor, iar apoi a pus dosarul la sertar, pentru încă un an şi jumătate. În final, acum două luni, a "desfiinţat" întregul probatoriu strâns de poliţişti, şi i-a scos pe cei trei de sub urmărire, pentru lipsă de probe.

Procurorul pretinde că n-a avut încotro. "S-a lucrat intens în acest dosar o lună-două, la început, după care nu s-a mai făcut nimic. Degeaba a propus Poliţia trimiterea în judecată, realitatea este că probele nu erau suficiente. Când dosarul a ajuns la mine, era prea târziu. La fel ca în alte cazuri, victimele şi martorii şi-au retras ori schimbat depoziţiile. În loc să pot întări probatoriul, acesta s-a şubrezit", susţine procurorul, recunoscând astfel, indirect, că ancheta a fost compromisă prin tărăgănare. Asta deşi dosarul nu era unul complex, care să necesite expertize, monitorizarea suspecţilor ori audierea unor martori din străinătate.

Curat ca lacrima

Ardelean susţine că după reluarea anchetei a descoperit că nu mai are nicio probă împotriva acuzaţilor. "Referatul Poliţiei era de trei rânduri, nemotivat suficient. A trebuit să reiau cercetările", spune procurorul. Doar că, între timp, în cazul cu Boiţ, de pildă, implicarea lui Markovics nu s-a mai putut dovedi deloc, zice el. În povestea cu maşina, părţile vătămate şi-au retras plângerile, iar alte probe nu au mai existat, deoarece autoturismul a fost preluat de prietena lui Markovics cu act notarial.

Tot cu acte s-au acoperit interlopii şi în povestea cu  Kallo. "Nici aici nu am avut ce face. Erau acte încheiate între părţi. Am făcut audieri, confruntări, am vrut să-i duc la detectorul de minciuni, dar în afară de Kallo ceilalţi au refuzat. Nici măcar acuzaţia legată de taxa de protecţie nu s-a mai putut susţine. Angajaţii lui Kallo, puşi să-i ducă banii lui Balogh, iniţial declaraseră că ştiau că patronul lor era şantajat, pentru ca apoi să se sucească şi să spună că i-au dus inculpatului bani, dar nu ştiau pentru ce", explică Ardelean, convins că martorii au fost "înduplecaţi" de familiile interlopilor, cum s-a mai întâmplat în atâtea cazuri.

Cu bani sau cu ameninţări, nici nu mai contează. E limpede doar un singur lucru: că pe interlopi nu-i cine să-i dovedească.


05-Kallo-Albert.jpgPATRON DE BORDEL
Din acuzator, acuzat

Kallo Albert (foto) se află şi el în atenţia procurorilor după ce, anul trecut, s-a descoperit că patronează un bordel de lux pe Dealul Viilor.

Stabilimentul funcţiona sub paravanul unui salon de masaj erotic, Erotic Party Massage, într-o vilă din strada Doja 83, unde prestau stripteuzele clubului de noapte Cleopatra, dar şi alte tinere, între care două minore.

Deşi suspectat vreme îndelungată de proxenetism, Kallo a fost trimis după gratii doar o singură dată, în 2000. Nu la Oradea, ci datorită poliţiştilor din Sălaj, care l-au acuzat de complicitate la trafic cu prostituate în Africa de Sud.