Raporturile de forţă între găştile din oraş - Super Security, Liberty, clanul Neguş şi "Spartani" - sunt în permanentă schimbare, după cum o demonstrează şi evenimentele ultimelor săptămâni. După ce au ieşit la o plimbare cu sabia în centrul oraşului ca să-l pună la respect pe un rival, Mihai Gabor, zis Grecu, a rupt mai nou alianţa ce-l lega de Markovics Romeo, alias "Prinţul" Romi Neguş, pe motiv că soldaţii ţiganului i-au altoit un băiat suspectat de trădare.

Nici auto-intitulaţii "Spartani", o grupare de recuperatori aliată de ani de zile cu clanul Neguş, nu mai vor să aibă de-a face cu "Prinţul" ţiganilor. Săptămâna trecută, "Spartanul" Mihai Carmen Pandel a fost prins la înghesuială de trupeţii lui Neguş, supăraţi că, în loc să le ţină spatele, bărbatul le-a şifonat amicii într-o încăierare provocată de un interlop din gaşca lui Grecu, la nunta unui borfaş. Ca să scape, Pandel a scos pistolul şi a tras. Evident, ca de obicei, nimeni nu a văzut nimic, iar Poliţia - tot ca de obicei - nu ştie nimic...

Aliaţi...

04 Costi Marie.jpgBIHOREANUL a relatat în urmă cu două săptămâni ecourile scandalului provocat de celebrii Grecu şi Neguş junior, care au ieşit cu sabia în buricul târgului, ziua în amiaza mare, pentru a tăbărî asupra lui Costi Mărie (foto) şi a prietenului acestuia, luptătorul Alexandru Lungu.

Drogaţi fiind, Grecu şi Neguş voiau să răzbune bătaia trasă de trupa lui Mărie unui tânăr de la Super Security, Petru Maliţa, suspectat că furase un Mercedes de la Cornel Hoble, patronul clubului Heat, plus un microbus de la Adrian Preda, patronul unei firme rent-a-car.

Altercaţia s-a terminat atunci fără violenţe, doar cu o reclamaţie depusă la Poliţie de Costi Mărie, pentru ameninţare, încă nesoluţionată. Dar incidentele au continuat. Nepotoliţi, interlopii se provoacă unii pe alţii peste tot unde se întâlnesc prin oraş.

Foc la senior

În urmă cu două săptămâni, de pildă, Alexandru Lungu senior, tatăl sportivului, celebru pe vremuri datorită scandalurilor pe care le provoca, s-a înarmat cu o canistră de benzină şi s-a înfiinţat la uşa casei lui Neguş senior - Markovics Sandor, tatăl lui Sanyi şi al lui Romi. Gestul bătrânului, zic poliţiştii, era determinat de atacurile ţiganului împotriva băiatului său şi a prietenilor acestuia.

Incendiul provocat de Lungu senior a fost stins de pompierii sosiţi de urgenţă la faţa locului, iar bătrânul a fost dus la sediul Poliţiei. Însă, cum de multă vreme este declarat iresponsabil din cauza problemelor psihice de care suferă, poliţiştii nu pot să-i facă aproape nimic.

Între timp, deşi oamenii lui Grecu i-au propus o împăcare, Costi Mărie a refuzat categoric. "Îmi retrag plângerea numai dacă mor", a declarat el BIHOREANULUI pe un ton belicos.

Nici rahat pentru analize nu rămâne...

Vehemenţa cu care Mărie a promis că-şi va face singur dreptate dacă Poliţia nu va lua măsuri împotriva ţiganilor lui Neguş l-a scos din pepeni pe "Prinţ". Aşa că acesta a lansat o nouă provocare.

04 Negus.jpg"Mărie ne ameninţă şi ne aduce acuzaţii asupra mea şi a lui Grecu. Eu n-am nicio alianţă cu Grecu şi nici n-o să am niciodată. Nu am atacat pe nimeni împreună cu el. Suntem prieteni, salut-salut, şi atât. Dar Mărie, dacă are ceva de rezolvat cu mine, să mă sune, să-şi aleagă o pădure unde vrea el şi toţi fricoşii lui să ne adunăm, ca să ne rezolvăm problemele. Ăsta-i mesajul meu pentru toţi. Să mă sune şi ne vedem în pădurea care vrea ei! Şi nici căcat de analize nu rămâne din ei!", a transmis Neguş (foto) duşmanilor săi, prin intermediul unui SMS transmis BIHOREANULUI.

În război

Iar "păcătosul" adevăr a grăit. Căci la scurt timp după scandalul din centru, cel cu săbiile, marea prietenie dintre Grecu şi Neguş s-a rupt pe bune. Motivul despărţirii ar fi că ţiganul l-a bătut crunt pe Claudiu Otvos (zis Cicatrice, după tăietura cu care s-a ales deasupra ochiului stâng în urma unei încăierări). În plus, l-ar fi înjosit sexual de faţă cu celelalte gorile pe care le comandă, ceea ce - în lumea interlopă - este suprema umilire.

Cicatrice era unul din băieţii pe care Neguş îi trimitea periodic să "repatrieze" banii strânşi de prostituatele expediate la produs în Olanda. Numai că, fiind apropiat şi de trupa lui Grecu, pe care îl tot lăuda, Otvos a fost suspectat de "Prinţ" că poartă vorbe dintr-o tabără în alta, motiv pentru care i s-a aplicat corecţia cea mai umilitoare.

Atât doar că, odată episodul ajuns la cunoştinţa lui Grecu, acesta a anunţat că întrerupe orice colaborare cu clanul ţigănesc, în ciuda mesagerilor de pace trimişi de "Prinţ" să-l înduplece.

Oameni de onoare

Cât va dura cearta între Grecu şi Neguş, nu se ştie. Cert e că după scena cu Cicatrice, "Prinţului" i s-a întins o cursă: a fost atras într-un bar păzit de Super Security şi provocat la bătaie. Două prostituate tocmite s-au prefăcut că-l agaţă doar pentru a-l putea da apoi pe mâna Poliţiei. "A fost o manevră ca să fie agăţat de «Gardă»", zic oamenii lui Neguş.

Ghinionul ţiganului e însă că, în acelaşi timp, a mai rămas fără un alt prieten - Mihai Carmen Pandel, unul din auto-intitulaţii "Spartani", o grupare care până acum s-a ţinut deoparte de scandaluri, dar care este destul de periculoasă, după cum spun şi poliţiştii. Motivul? Câţiva exponenţi ai ei, precum Ionel Bocşan, zis Sami, şi Călin Iovan, au relaţii cimentate printre borfaşii din întreg judeţul.

Interlopii îşi spun "spartani", pentru că, zic ei, se conduc după principiul războinicilor din Sparta antică: "Suntem oameni de onoare. Dăm respect, vrem respect!", proclamă Mihai Pandel.

Nuntă cu scântei...

Până acum două săptămâni, Pandel i-a servit ca mercenar lui Neguş în tot felul de bătăi, recuperări ori răzbunări. Bătăuşul care înainte îi "ţinea spatele" a ajuns însă pe lista neagră a "Prinţului" după ce i-a şifonat trei amici: pe Marcel Todoran, pe fiul acestuia, Marci, şi pe Dan Budău, primii doi rude cu ţiganul, iar al treilea prieten cu o verişoară de-a lui Romi.

Bătaia s-a consumat pe 17 octombrie la restaurantul Castello din Băile Felix, unde avea loc nunta lui Ciprian Porumb, zis Porumbelu', un interlop specializat în spargerea de apartamente, cu condamnare la activ. În urma altercaţiei, izbucnite pe la 4 dimineaţa, două victime au ajuns direct la spital: Dan Budău înjunghiat, iar Todoran senior cu capul spart.

... şi cu mascaţi

grecu.jpgInterpelat de BIHOREANUL imediat după incident, Budău a declarat că scandalul fusese provocat de Marius Lazăr, zis Ciobanu, un interlop din gaşca lui Grecu (foto). "Ciobanu s-a luat de mine şi m-a înjurat. Eu i-am dat pace, dar când m-am dus la baie m-a lovit pe nepregătite. Am reuşit să-l trântesc la pământ, apoi m-am ridicat, şi au venit alţii să ne despartă. În momentul ăla a scos un cuţit şi m-a înjunghiat în spate", a povestit Budău.

În timpul încăierării, Lazăr a mai rănit încă un nuntaş, pe Marcel Todoran, lovit cu o scaun în cap de s-a ales cu arcada spartă.

Scandalul s-a terminat abia la sosirea mascaţilor, care au blocat intrările în local, i-au ridicat pe bătăuşi şi au solicitat, pentru răniţi, un echipaj al SMURD. "Pe noi ne-au dus la spital, nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe. Dar o să pun plângere împotriva lui Ciobanu", promitea Budău, care s-a ales cu 15 zile de îngrijiri medicale din partea medicului legist.

Variante, după interes

La Poliţie, însă, Budău şi Todoran s-au sucit, prezentând o cu totul altă poveste. Şi anume că agresor ar fi fost Mihai Pandel, fostul asociat al lui Neguş. Aşa că "Spartanul" a încasat 1.000 lei amendă pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, urmând să fie cercetat penal în eventualitatea în care cele două victime vor depune plângere împotriva sa. Ceea ce, deocamdată, nu s-a întâmplat.

Pandel susţine că totul e o "manevră", pentru că a refuzat să le ia partea celor doi în scandalul cu Ciobanu. "Todoran şi Budău vor să se răzbune fiindcă nu m-am băgat pentru ei, dar şi pentru că nu am stat la aceeaşi masă şi nu le-am făcut dedicaţii la muzicanţii lui Adi de la Vâlcea. Eu le-am zis că nu mă mai bag pentru că m-au tot vârât în diverse ecuaţii şi de fiecare dată am ieşit prost. Aşa că nu m-am mai băgat. Am încercat numai să-i despart de Ciobanu. Budău a vrut să mă lovească, iar eu m-am tras şi l-a nimerit pe Todoran. Apoi i-am lovit şi eu, pe Todoran şi pe fiul lui, Marţi, dar numai afară, în parcare, când au început să mă ia la rost că nu i-am ajutat. Trebuia să mă apăr, că au sărit la mine. Dar atât. Mai târziu m-a sunat Neguş. Degeaba am încercat să-i explic ce s-a întâmplat. Nu m-a ascultat", spune Pandel, refuzând să dezvăluie urmarea poveştii.

Împuşcături în stradă

Ceea ce Pandel s-a codit să spună e că, după audierile de la Poliţie, a fost aşteptat în faţa casei de o bandă trimisă de ţigan, scăpând de bătaie doar după ce a scos pistolul şi a tras în direcţia bătăuşilor. Chestionat despre faza cu arma, "Spartanul" a refuzat orice discuţie. "Nu comentez", a declarat el, atitudine perfect de înţeles mai ales că nu deţine permis pentru niciun fel de armă.

Pandel se fereşte să arate şi care a fost rolul lui în afacerile cu clanul Neguş. "Fiecare îşi face un ban cum poate", a răspuns el, misterios, recunoscând în schimb că şi cu Budău o lăsase moale după ce s-a lămurit că e papagal şi îl amăgeşte, fiindcă lui nu îi ieşea nimic din nicio combinaţie. "Este o vorbă: dacă tu faci de-o pâine, dă-mi şi mie o coajă!", a închis el discuţia cu înţelepciune.

Pandel a ţinut să precizeze, însă, pentru toată lumea, că nu este omul nimănui, chiar dacă a fost zărit în diverse anturaje. Sunt nişte solitari, el cu prietenii lui, care pretind să fie respectaţi, şi respectă pe toată lumea.

Poliţist spectator

Una peste alta, devine tot mai clar că frământările din lumea interlopă sunt departe de a lua sfârşit. Şi, deşi ţiganii şi-au pierdut aliaţii pe moment, legăturile se pot reface la fel de uşor precum s-au şi rupt. Pentru că, după cum zice chiar Pandel, "totul se rezumă la interese şi combinaţii". Nimic nu e personal...

La fel de cert mai rămâne, însă, un alt aspect. Şi anume că, deşi reglările de conturi s-au intensificat, scoţându-i din pepeni până şi pe şefii Poliţiei, oamenii legii se lamentează că nu pot face mai nimic pentru a-i pune cu botul pe labe, sau măcar pentru a-i linişti. Martori la scandaluri nu găsesc niciodată, iar protagoniştii, în loc să-şi rezolve totdeauna problemele faţă în faţă, preferă uneori să se reclame la Poliţie doar pentru a face mişto pe seama instituţiei. Pentru că, în final, se împacă şi îşi retrag plângerile, iar dacă, rareori, nu o fac, oricum acestea sunt date uitării.

Ca urmare, poliţiştii nu pot decât să-i aştepte la cotitură. Mai rămâne doar ca interlopii să se prezinte punctuali, iar ceilalţi să nu închidă ochii. Fie de emoţie, fie din greşeală...


BĂTĂUŞ CU GREUTATE
Din scandal în scandal

În ultimii ani, Mihai Carmen Pandel a fost implicat în numeroase scandaluri, de tot felul. Judecat într-un dosar pentru înşelăciuni imobiliare, a fost reţinut în 2008, după ce l-a atacat cu sabia pe Răzvan Parfene, membru al clanului Neguş, într-un magazin din bulevardul Decebal. "Sabia nici măcar nu era a mea, ci a lui Parfene, era una artizanală, şi ne-am bătut doar pentru că am încercat să o iau de la el, nu de altceva", susţine acum Pandel.

"Spartanul" a mai fost amendat în 2008 şi pentru că, împreună cu alţi doi tovarăşi, s-au luat la bătaie chiar sub cupola Lotus Center, tot cu membrii clanului Neguş, printre care acelaşi Răzvan Parfene, dar şi Alexandru Balogh, cumnatul "Prinţului". "Atunci a fost o manevră a familiei Neguş", spune Pandel, refuzând să explice detaliile afacerii.

Bărbatul a mai fost suspectat, în ianuarie 2010, că a făcut parte din grupul care a atacat maşina unui lider al ţiganilor, Ioan Gyongyosi, zis "Robi". Întrebat despre incident, Pandel a preferat tăcerea. "Nu comentez incidentul ăla. Eu şi cu cumnatul lui Robi, Adi Stan, suntem în duşmănie pentru că mi-a fabricat un dosar de înşelăciune. Da' la bătaia aia n-am fost", se jură Pandel.

Dosarul despre care afirmă că i-a fost aranjat i-a fost făcut de procurori pentru că, împreună cu alte trei persoane, ar fi falsificat cărţile de identitate ale unor proprietari de apartamente şi le-ar fi vândut locuinţele fără ştirea lor. De altfel, dosarul se află în prezent pe rolul Judecătoriei Oradea, iar "duşmanul" Adi Stan este folosit de procurori ca martor al acuzării. Pandel susţine, însă, că Stan îi era dator cu bani şi, ca să se achite de datorie, i-a oferit spre intermediere nişte locuinţe la preţuri de chilipir, fără ca el să ştie că ele făcuseră obiectul unor înşelăciuni şi falsuri.


"SPARTAN" ÎNGHESUIT
Atac în scara blocului

Un alt "Spartan" din anturajul lui Mihai Pandel, Ionel Bocşan, zis Sami, a fost victima unui atac mafiot deosebit de dur înregistrat la începutul lunii martie. Bărbatul a fost aşteptat într-o seară în scara blocului unde locuia, de către mai multe persoane, care l-au atacat cu bâte de baseball şi cuţite. După ce l-au "prelucrat", l-au abandonat în stradă.

Bocşan a fost transportat la Spitalul Judeţean de un echipaj SMURD, chemat de martorii care au surprins scena, şi a rămas internat mai bine de două săptămâni la secţia de Neurochirurgie, după care s-a externat pe propria răspundere, refuzând operaţia. În urma incidentului, a rămas cu sechele la un ochi.

Ancheta deschisă în acest caz nu a fost finalizat nici în prezent, pentru că poliţiştii n-au reuşit să identifice atacatorii, iar victima declară că nu i-a văzut.