Judecătoria Oradea a pronunţat, vineri seară, sentinţa în procesul intentat interlopului Iuliu Kiss pentru ucidere din culpă respectiv vătămare corporală gravă din culpă, în urma accidentului pe care l-a provocat în luna iunie, la intersecţia străzilor Meşteşugarilor cu Barcăului, soldat cu moartea unei tinere şi rănirea gravă a altor două.

Judecătorul a dispus condamnarea lui Kiss la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare şi obligarea acestuia, în solidar cu firma de asigurare, la plata unor despăgubiri morale în valoare de 360.000 euro către familiile victimelor.

Din suma respectivă, părinţii Adrianei Jurcan, tânăra decedată, vor primi despăgubiri morale în valoare de 100.000 euro, sora acesteia, Anca, supravieţuitoare accidentului, va beneficia de 150.000 euro, iar cea de a treia victimă, Mihaela Jurcan, verişoara fetelor, de 50.000 euro.

Totodată, instanţa a dispus acordarea unor despăgubiri morale şi pentru fratele gemenelor, Călin, în valoare de 40.000 euro, dar şi pentru prietenul tinerei moarte, Călin Buz, de 20.000 euro. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Atât avocatul familiei Jurcan, Mircea Ursuţa, cât şi apărătorii lui Iuliu Kiss, Ionel Manole şi Răzvan Doseanu, au declarat vineri seară că vor uza de calea de atac.

Mircea Ursuţa consideră sentinţa "specifică sistemului judiciar românesc: nici aşa, nici aşa". "Această sentinţă trebuia să fie un model, dar n-a fost să fie. Nu e vorba de sumele acordate ca daune, care sunt într-adevăr mari. Ci de unele dispoziţii contrare spiritului legii. Noi am cerut, de pildă, ca inculpatului să i se interzică dreptul de a conduce timp de 10 ani. Au respins această cerere, însă i-au interzis dreptul de a vota. Este aberant!", a spus Ursuţa.

De cealaltă parte, avocaţii lui Kiss reclamă faptul că judecătorii au refuzat să-i restituie acestuia autoturismul, deşi nu s-a dispus un sechestru asigurator asupra acestuia, dar şi că instanţa refuză să-l elibereze din arest. "Consider că după 6 luni de arest preventiv se impunea punerea în libertate cu instituirea unor garanţii clare pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal. E o soluţie solomonică. Mulţumeşte şi în acelaşi timp nemulţumeşte pe toată lumea. Mergem mai departe şi soluţia finală se va da la Curtea de Apel", a declarat avocatul Răzvan Doseanu.

Iuliu Kiss a fost arestat, după ce, pe 11 iunie, a provocat un accident mortal la intersecţia dintre străzile Meşteşugarilor şi Barcăului. Aflat la volanul unui Mercedes de lux, Paprika nu a acordat prioritate unui Tico, în care se aflau cele trei tinere (Adriana Jurcan, Anca Jurcan şi Mihaela Jurcan), şi a intrat din plin cu bolidul în cea de-a doua maşină.

Adriana Jurcan, 24 de ani, a murit pe loc, sora ei geamănă, Anca, a fost în comă, iar verişoara lor, Mihaela, a fost transportată la Cluj pentru operaţie. Între timp, victimele accidentului au fost externate, iar starea lor de sănătate s-a ameliorat.

Expertiza criminalistă a stabilit că viteza lui Kiss în momentul premergător impactului a fost de 87 km/oră iar două expertize medico-legale dispuse de instanţa de judecată a relevat că alcoolemia acestuia la momentul producerii accidentului era sub limita legală de 0,5 mg/l alcool în sânge.