Luna trecută, Călin Balint, un cunoscut personaj al lumii interlope orădene, era prins la volan cu o alcoolemie de 1,85 gr/l alcool pur în sânge şi cu permisul suspendat. Însă nu aşa, cu una-cu două. Bărbatul de 39 ani nu s-a lăsat uşor înduplecat să oprească, obligându-i pe poliţişti să-l urmărească cu peste 100 km/oră prin oraş, pentru ca apoi să se baricadeze în maşină, iar în final să se ia la bătaie cu un mascat care încerca să-l "extragă" de la volan.

Povestea putea să rămână doar în atenţia procurorilor, cărora omul le e client vechi, pentru că a strâns o salbă de dosare pentru şmenuri, ultraj asupra poliţiştilor şi nenumărate încălcări ale Codului Rutier.

BIHOREANUL a descoperit, însă, că Balint şi-a obţinut permisul prin fals. În urma unei expertize psihiatrice efectuate în 1995, fusese declarat "cu discernământ alterat", iar permisul i-a fost anulat. Zece ani mai târziu l-a obţinut din nou, mulţumită unor acte în care declara pe cuvânt de onoare că nu suferă de boli psihice şi nici n-a suferit vreodată. După care şi-a reluat aventurile pe şosele...

Fast and furious

Încidentul din zorii zilei de 9 martie a început pe DN 1, în Oşorhei, unde rutieriştii au făcut semn să oprească unui şofer aflat la volanul unui Audi, pentru un control de rutină. În loc să tragă pe dreapta, bărbatul a pornit însă în trombă spre Oradea, încercând să scape. A avut ghinion. Din cauza vitezei, roţile i-au explodat după ce s-a lovit de bordurile din Piaţa Independenţei, iar pe strada Crinului, în spatele Oradea Plaza, a fost blocat de poliţişti. Chiar şi atunci, nici gând să cedeze. S-a baricadat în maşină, iar după venirea mascaţilor a deblocat portiera şi s-a luat la bătaie cu cel care încerca să-l legitimeze şi să-l tragă de la volan.

Într-un târziu, când turbulentul a obosit să mai dea din mâini şi picioare, oamenii legii au reuşit să-l încătuşeze şi să-i scoată documentele. Aşa au aflat că şoferul e un client mai vechi de-al lor, care avea permisul suspendat de doi ani, tot pentru aventuri de acest gen. Motiv pentru care, după etilotestare, care a arătat o alcoolemie de 1,85 gr/l alcool pur în sânge, au dispus reţinerea lui pentru 24 de ore, pentru conducere în stare de ebrietate şi cu permisul suspendat. Între timp, însă, Călin Balint s-a cerut subit în spital şi a rămas internat...

Bolnav de supărare

Boala interlopului a fost declanşată, după cum a aflat BIHOREANUL, de o beţie cruntă. Înainte de incidentul din Oşorhei, Balint chefuise toată noaptea de supărare, într-un restaurant, căci aflase de sentinţa dată cu o zi mai devreme de Curtea de Apel Oradea într-un mai vechi dosar al său: fusese condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare, pentru - cum altfel? - infracţiuni rutiere.

Faptele datau din 2008, când ghinionul a făcut să se întâlnească de mai multe ori cu poliţiştii în trafic. În iunie fusese prins la volanul unei maşini cu numere false şi a scăpat cu o amendă administrativă. După cinci luni, s-a urcat băut la volanul unei maşini neînmatriculate, iar o lună mai târziu, când avea permisul suspendat, împieliţatul i-a scos în cale agenţii rutieri taman când se afla din nou la volan.

Poate că ar fi scăpat şi atunci cu o amendă, dar judecătorii au fost deranjaţi de impertinenţa de care Balint dăduse dovadă în faţa poliţiştilor, atitudine care, în opinia magistraţilor, "exclude aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ". "Când a fost oprit în trafic în noaptea de 20/21 noiembrie a încercat să fugă, însă a fost oprit 100 metri mai departe, iar după ce a fost testat cu alcooltestul şi-a justificat alcoolemia prin faptul că a mâncat 100 ciocolate cu rom şi 50 croasante cu şampanie", se arată în sentinţa Curţii.

Nebunie de moment

Mai grav este că, după cum a descoperit BIHOREANUL, Balint nici nu avea ce căuta la volan căci, potrivit unor acte medicale, are probleme psihice, iar comisia care l-a examinat a cerut obligarea lui la tratament de specialitate. Actul a fost emis în vara anului 1995. Interlopul era anchetat atunci sub acuza de a fi părăsit locul faptei după ce ieşise cu amicii la o băută şi la un mic şmen într-o benzinărie din Şoseaua Borşului. Victimă le-a fost un clujean pe care l-au "făcut" de 200 de mărci, dar care a avut norocul să găsească un echipaj de Poliţie înainte ca Balint şi gaşca să dispară. Supărat că a fost prins, Balint, beat criţă, i-a scuipat pe agenţi, i-a înjurat şi chiar a sărit la bătaie când au încercat să-l reţină.

Arestat pentru ultraj pe 16 iunie, Balint a fost dus la expertiză psihiatrică, iar medicii au apreciat că era mai bine să-l ţină o vreme în spital. Acolo a şi rămas o săptămână, după care, pe 8 iulie, a fost consultat de o comisie care a dat verdictul: pacientul nu era în toate minţile când i-a atacat pe poliţişti, motiv pentru care nu putea fi tras la răspundere.

Se dădea câine lup

Potrivit actului medico-legal întocmit pe 8 iulie 1995, Balint avea un comportament bizar: "Se identifică total cu un câine lup care este el însuşi, câine care are vârsta lui şi cu care vorbeşte chiar la distanţă". Insistând pe această temă, medicii au primit un răspuns scurt: "nu vă spun!".

Psihiatrii mai arătau că Balint are "o personalitate dizarmonică sub raport comportamental, cu tendinţe impulsiv-agresive semnificativ crescute, tendinţă la rău, acumulare de afecte, ură, furie, răzbunare şi intoleranţă", punându-i diagnosticul "sindrom borderline de tip schizofreniform", afecţiune gravă care în momentele de criză îl face pe pacient să-şi piardă discernământul şi să se comporte agresiv. "Faţă de diagnosticul stabilit, apreciem că discernământul subiectului, în momentul comiterii faptei, a fost alterat", se specifica în raportul de expertiză, comisia propunând obligarea lui Balint la tratament până la însănătoşire.

Au ţinut sau nu cont procurorii de propunere, nu e clar, căci din actele rămase peste timp reiese doar faptul că interlopul a fost scos de sub urmărire penală pentru ultrajul comis. Pe de altă parte, însă, dosarul în care Balint era anchetat pentru părăsirea locului unui accident rutier şi-a urmat cursul firesc, deşi avocaţii lui au încercat să uzeze şi în acest caz de diagnosticul psihiatrilor. Procurorul i-a refuzat, iar interlopul a fost trimis în judecată şi condamnat în 2002, când permisul i-a fost anulat.

Apt să conducă, dar cu permisul anulat

05 Dorin Sava.jpgTrei ani mai târziu, Balint s-a înscris din nou la şcoala de şoferi şi a trecut cu brio examenul medical, după ce a declarat în scris că e sănătos şi nu a suferit de nicio boală psihică. Cum a reuşit, poliţiştii nu-şi explică. La fel cum nu poate spune nimeni, acum, cine a fost mai nebun: medicii care i-au luat în serios scena cu "câinele lup" şi l-au scăpat astfel de arest şi de dosarul penal, sau cei care i-au dat din nou permisul de conducere. "Examinările medicale s-au făcut într-un dispensar acreditat, a trebuit să-i eliberăm permis", spune şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava (foto).

05 Gavril Cornutiu.jpgLa rându-i, psihiatrul Gavril Cornuţiu (foto), unul din semnatarii expertizei, susţine că aceasta a fost întocmită pe constatări reale, dar şi că Balint ar trebui tras la răspundere pentru declaraţiile mincinoase date în faţa comisiei medicale care îl declarase apt să conducă. "A minţit, a comis un fals. Până şi faptele pe care le-a comis acum confirmă diagnosticul dat de noi. Acest om e bolnav, are o tulburare de personalitate de tip borderline, nu are rezistenţă la frustrări, iar orice constrângere îl duce la explozie. Nimeni nu trebuie să fie expus la violenţele lui. Pentru faptele penale săvârşite ar fi trebuit să fie obligat la tratament medical, aşa cum a propus comisia. Atunci, probabil, nu s-ar fi ajuns la situaţia de acum", susţine Cornuţiu.

Atâta doar că, din 2005 şi până acum, pentru falsul în declaraţii a intervenit prescripţia răspunderii şi, ca atare, Balint a scăpat. Permisul i-a fost însă anulat, din nou, pentru condamnarea cu suspendare încasată în urma "aventurilor" din 2008 şi, pentru că a comis-o din nou, cu siguranţă nu-l va recăpăta prea curând. La nebunia lui, poate nici nu are importanţă. Se poate urca la volan şi fără permis. Doar a mai făcut-o...


CAZIER
"Păcătos" cu vechime

Deşi a fost cercetat în numeroase dosare pentru înşelăciuni, infracţiuni rutiere şi complicitate la furturi de maşini, Călin Balint a beneficiat de-a lungul anilor de clemenţa magistraţilor, fiind încarcerat o singură dată, în 2002, pentru că a părăsit locul unui accident rutier, moment în care i-a fost anulat prima oară permisul.

Potrivit evidenţelor instanţelor bihorene, interlopul a suferit cinci condamnări definitive. În 1991, a primit 10 luni de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis, pedeapsă pe care a executat-o, însă, prin muncă în folosul comunităţii. În 1999, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la  6 luni cu suspendare pentru înşelăciune, iar un an mai târziu a primit o amendă penală de 200.000 lei pentru acelaşi gen de delict.

Pe 7 februarie 2002, Balint a fost încarcerat după condamnarea la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru părăsirea locului unui accident. A stat 9 luni după gratii, fiind eliberat pe 25 septembrie 2002 cu un rest de pedeapsă de 232 zile. Pe 8 martie 2011 a fost din nou condamnat, la 1 an şi 2 luni cu suspendarea condiţionată, pentru conducere sub influenţa alcoolului, conducerea unei  maşini neînmatriculate şi conducere cu permisul suspendat.