Zonele cele mai intens circulate din Oradea vor fi acoperite cu internet wirelles gratuit până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.

"Pentru ca numărul celor care beneficiază de această investiţie să fie cât mai mare am vizat în primul rând zonele de parcuri din oraş, cele din jurul obiectivelor turistice, locaţiile unor evenimente sportive, staţiile de tramvai şi autobuz, dar şi zone precum dealul Ciuperca, Teatrul "Regina Maria" sau discoteca "No Problem"", a declarat Cristian Delcea, manager de proiect, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Accesul gratuit la internet cu ajutorul laptopului, tabletei sau telefonului mobil se va face prin 50 de puncte hot-spot, care vor acoperi în total o suprafaţă de circa 600 de hectare. Fiecare punct de acces va avea o rază de acoperire de 100-140 metri, în funcţie de specificul locaţiei, şi va suporta simultan 300 de vizitatori.

Investiţia, care face posibilă conectarea gratuită la Internet în cele mai aglomerate locuri din oraş, este finanţată printr-un proiect transfrontalier în valoare totală de 233.592 euro, câştigat de municipalitate în parteneriat cu firma Info Park IT din Debreţin.

Proiectul prevede stabilirea de WiFi şi puncte de acces gratuit în 50 de spaţii publice din Oradea şi 80 din Debreţin, precum şi instruirea privind utilizarea internetului a 110 persoane, în cadrul a cinci sesiuni.

"La cursurile de utilizare a internetului şi conectare la hot spot vor participa 100 de şomeri şi 10 persoane cu dizabilităţi", a mai spus Delcea.

În prezent licitaţia pentru amenajarea celor 50 de puncte de acces gratuit este în curs de finalizare, aceasta fiind disputată de companiile RCS-RDS şi Romtelecom. Câştigătorul licitaţiei va trebui să identifice cele mai bune locaţii de furnizare a internetului astfel încât să fie acoperite cât mai multe zone de interes public, să măsoare aria de acoperire astfel încât suprafaţa conectată la internet să fie cât mai mare şi să asigure mentenanţa serviciului vreme de 60 de luni.