Slujba de Te Deum oficiată la Biserica cu Lună, Catedrala Ortodoxă cu Hramul Adormirii Maicii Domnului, oficiată în prezenţa Întâi Stătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, aflat pentru prima dată în vizită la Oradea, a reunit sâmbătă peste 400 de credincioşi.

Sora Patriarhului, la Biserica cu lună 

La slujbă au participat oficialităţi ale judeţului precum prefectul Gavrilă Ghilea, primarul Ilie Bolojan, deputaţii PSD Sorin Roman şi Sonia Drăghici şi zeci de înalte feţe bisericeşti. Un alai de preoţi tineri stânşi într-un cordon gros au blocat accesul mulţimii de credincioşi, formată în mare parte din femei şi bătrâni, spre locul din care Înalt Preasfinţitul conducerea slujba oficiată de Petroniu Florea Sălăjanul, episcopul Sălajului.

În cadrul serviciului religios, Episcopul Oradiei Sofronie Drincec a vorbit despre împlinirea celor 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Oradea şi a făcut un scurt istoric al Bisericii cu Lună, catedrală episcopală în care odihnesc în aşteptarea Învierii episcopii Roman Ciorogariu, Vasile Coman şi Nicolae Popoviciu. "Biserica cu lună este nu doar emblema Oradiei, ci a întregului ţinut al Crişanei. Este sigura biserică din lume dotată cu un mecanism care arată fazele lunii cu precizie, de la montarea lui şi până în momentul de faţă", a spus Preasfinţitul.

Vorbele episcopului Sofronie au fost întărite mai târziu inclusiv de Patriarhul Daniel. "Catedrala ortodoxă era cea la care venea şi sora mea când era studentă la Oradea şi ne-a povestit de Biserica cu Lună care are la intrare o lună care atunci când arată lună pe plină, pe cer e lună plină, şi nu un sfert sau altcumva", a spus Preafericitul.

"Mulţumiţi!"

În predica sa, axată pe marginea slujbei de Te Deum, Patriarhul a vorbit despre importanţa recunoştinţei. "Deci, Te Deum, înseamnă pe Tine Doamne Te lăudăm, Ţie îţi mulţumim", a zis Patriarhul. Preafericitul a spus că "singura fiinţă care are conştiinţa recunoştinţei este omul, el este fiinţă euharistică, deci mulţumitoare".

Motivele pentru care trebuie să mulţumească lui Dumnezeu credincioşii sunt multiple. "De ce trebuie să mulţumim? Pentru faptul că există lumea. Pentru că nu era obligatoriu să existe lumea şi nici să existe fiecare dintre noi. Viaţa noastră există în primul rând datorită lui Dumnezeu şi formarea noastră ca persoană e suma darurilor primite de la cei din jurul nostru, părinţi, învăţători, preoţi, profesori, oameni care ne-au ajutat să ne formăm. La fel, mulţumim pentru că atunci când părinţii aduc pe lume un copil nu aduc doar un cetăţean al acestei lumi, ci un cetăţean al Raiului", a mai spus Preafericitul Daniel.

În finalul slujbei religioase, Partiarhul a ţinut să mulţumească Episcopului Sofronie pentru "călduroasa primire făcută la Oradea" şi să felicite preoţii Bisericii cu Lună pentru grija purtată credincioşilor şi sfântului lăcaş. "Oferim această Cruce preotului paroh (n.r. Teodor Cristea), cu care să binecuvânteze chiar acum credincioşii prezenţi în biserică", a spus şeful Bisericii Ortodoxe. Fericit, părintele s-a executat de îndată.

Preafericitul a mai dăruit preotului paroh Teodor Cristea, eclesiarhul catedralei, Biblia în format mare, ediţia Sfântului Sinod din anul 2008, o carte de Explicare a Crezului Ortodox şi volumul "Dionisie Exiguul - Părintele Erei Creştine". Credincioşii prezenţi în biserică au primit la rândul lor, prin intermediul preoţilor, iconiţe cu "Sfânta Treime" având ştampila Patriarhului Daniel "ca un certficat al prezenţei dumneavoastră aici, în această zi".

Pe interzis

După sfârşitul slujbei religioase, credincioşii adunaţi în catedrală au rămas pe loc minute în şir. Vizibil emoţionaţi, oamenii aşteptau să fie binecuvântaţi de Patriarh la ieşirea din Biserica cu lună sau pur şi simplu să reuşească, în sfârşit să facă o fotografie el. Întăi Stătorul Bisericii Ortodoxe Române s-a retras în altar însoţit de episcopul Sofronie Drincec şi soborul arhieresc, iar un preot grijuliu l-a ascuns privirii în spatele draperiilor Uşilor Împărăteşti. "Să vezi că o să iasă prin spate", a cobit o bătrânică, spre spaima asistenţei. În faţa catedralei mulţimea aştepta adunată în pâlcuri.

Bănuielile credincioşilor au fost întărite de faptul că la ieşirea din curtea bisericii dinspre strada General Traian Moşoiu trei jandarmi tineri străjuiau o poartă de fier aparent fără nicio treabă. "Aşteptaţi degeaba. O să iasă prin faţă. O să vedeţi", i-a spus râzând un tânăr în uniformă unei băbuţe din grup. O jumătate de oră mai târziu, uşa s-a deschis însă.

Cu paşi repezi, călugărul Antim, mâna dreaptă a episcolului Sofronie, s-a apropiat de jandarm şi i-a şoptit conspirativ câteva câteva cuvinte la ureche. Tânărul a încuviinţat din cap şi a transmis ordinul mai departe: "Fugi şi spune-le să închidă circulaţia!". Iar jandarmul a fugit mâncând pământul.

Trei minute mai târziu alaiul patriarhal părăsea Biserica cu Lună înaintând pe interzis. Poliţiştii de la Rutieră fluierau de le puşcau plămânii să oprească autobuzele ca să dea întâietate limuzinelor bisericeşti. Alaiul flanca un microbus cu geamuri fumurii.

La trecerea maşinii bătrânicile au început să îşi facă cruci. Credincioşi sperau ca măcar din spatele geamurilor negre Înalt Prea Sfinţitul Patriarh Daniel să le dea binecuvântarea. Au sperat degeaba...