"Curtea constată că inculpata nu consideră că a greşit cu ceva, nu regretă săvârşirea faptei pe care de altfel nu o recunoaşte, în ciuda multitudinii actelor materiale reţinute şi probate în sarcina acesteia". Sunt doar câteva dintre motivele pentru care, pe 19 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a dispus condamnarea definitivă a Floricăi Budău, contabila-şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, regie autonomă de interes local având ca acţionar majoritar Primăria Beiuş.

Femeia a ajuns în faţa instanţei pentru conflict de interese, anchetatorii susţinând că soţul ei, patronul unei firme de exploatare lemnoasă, a făcut afaceri de milioane, câştigând cele mai bune loturi scoase la vânzare de Ocol în perioada în care consoarta a fost secretara comisiei de licitaţie. 

Ea centra, ea marca!

BIHOREANUL dezvăluia astă-primăvară amănunte din dosarul penal în care contabila-şefă a Ocolului Codrii Beiuşului fusese trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Anchetatorii descoperiseră 24 de licitaţii organizate de Ocol, derulate în perioada 2013 - 2015, în urma cărora Anserda SRL, firma deţinută de soţul femeii, Ioan Budău, şi-a adjudecat loturile scoase la vânzare. Iar asta în condiţiile în care Florica Budău juca "la dublu": era angajată şi la firma soţului, ca tehnician silvic şi concomitent era şi contabila-şefă a Ocolului, calitate pentru care a fost desemnată să facă parte din comisii de licitaţie pentru masă lemnoasă, semnând procesele verbale de adjudecare şi chiar contracte de vânzare către firma propriului soţ. 

"Având în vedere toate aceste aspecte, în cauză urmează a se reţine în sarcina inculpatei comiterea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane - infracţiunea de conflict de interese - în formă continuată, cu 24 de acte materiale", consemna rechizitoriul, unde procurorul arăta şi motivul pentru care Florica Budău a încălcat legea: era angajata unei regii autonome de interes public şi, deci, asimilată unui funcţionar, aşa că avea obligaţia să se abţină de la luarea unor decizii "de natură să-i confere un avantaj material".

Verdict: vinovat

Procesul Floricăi Budău a început în 2019 la Judecătoria Beiuş, care pe 15 februarie în acest an a condamnat-o la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani. Totodată, instanţa i-a interzis dreptul de a mai ocupa funcţia de contabil-şef, "de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii", precum şi orice funcţie publică timp de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, obligând-o totodată să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Finiş şi la Primăria Beiuş. 

Soluţia nu a fost, însă, definitivă, iar contabila a atacat-o, dezbaterile reluându-se la Curtea de Apel Oradea, unde a încercat fără succes să-i convingă pe judecători că acuzaţiile sunt nefondate. În urmă cu două săptămâni, instanţa a decis, definitiv, să menţină ca legală şi temeinică soluţia Judecătoriei Beiuş.

Dovedită cu... "prisosinţă"

În hotărârea motivată, consultată şi de BIHOREANUL, se arată că Florica Budău a respins continuu acuzele, pretinzând că ar fi participat la licitaţii doar pentru că era sarcină de serviciu, că n-a influenţat nicio procedură şi nici n-ar exista vreo dovadă că ar fi provocat vreun prejudiciu.

"Toate susţinerile inculpatei referitoare la imposibilitatea înlocuirii sale în comisia de licitaţii, aspect nedovedit de altfel, susţinerile referitoare la neîndeplinirea vreunui act concret care să conducă la câştigarea licitaţiei de către firma soţului său, la care chiar inculpata este angajată, nu doar că sunt irelevante, dar sunt oarecum menite să distorsioneze acţiunile acesteia", se arată în soluţia Curţii de Apel. 

Instanţa i-a mai reproşat femeii că, în ciuda probatoriului care îi dovedeşte "cu prisosinţă" vinovăţia, ea "nu consideră că a greşit cu ceva şi nu regretă săvârşirea faptei, pe care de altfel nu o recunoaşte".

Cert este că, din 19 noiembrie, data la care s-a pronunţat verdictul, Florica Budău nu mai poate ocupa funcţii publice vreme de 3 ani. Ca să nu plece, încă, din funcţie, s-a retras în concediu, după cum spune şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, Daniel Coraş, obligat, dacă femeia nu-şi va da demisia, s-o concedieze. Din moment ce prestează şi la firma familiei, e clar că nu va rămâne şomeră...