Construcţia podului de la intrarea principală în Cetate a început cu turnarea fundaţiei pentru viitoarele picioare şi capete de pod. Cu o lungime de 56,6 metri, noua cale de acces pietonal va lega Piaţa Emanuil Gojdu de intrarea în Cetate prin spatele catedralei episcopale "Învierea Domnului".

Lucrările, în valoare de 326.000 lei, sunt executate de asocierea firmele Constructorul Sălard şi Drumuri Orăşeneşti.

Pentru a se încadra estetic în spaţiul din vecinătatea fortificaţiei, construcţia, ridicată pe 5 pile în şanţul Cetăţii şi câte o culee pe fiecare mal, va avea structura de susţinere cămăşuită în cărămidă şi suprafaţa de călcare îmbrăcată în lemn. Grinzile metalice şi elementele de lemn vor fi tratate cu soluţii chimice speciale pentru evitarea degradărilor cauzate de intermperii.

"Prin construcţia podului, se va restaura vechea stare de fapt. Iniţial, având în vedere faptul că fortificaţia era înconjurată de un şanţ cu apă, accesul era asigurat de un pod care făcea legătura cu intrarea principală în Cetate", a declarat BIHOREANULUI managerul de proiect, Dumitru Sim.

pod_Cetate_BIHOREANUL (1).jpgPotrivit lui Sim, turnarea fundaţiilor a început deja de o lună, dar lucrările vor fi terminate abia în toamnă. "Podul (foto) va trebui finalizat cel târziu în luna noiembrie, acesta urmând să fie dat în folosinţă simultan cu parcarea care va deservi Cetatea", a declarat managerul de proiect. În zona podului vor fi amenajate 76 locuri de parcare.

În pregătirea lucrărilor, constructorii catedralei episcopale din Piaţa Emanuil Gojdu au demarat la cererea municipalităţii dezafectarea organizării de şantier de pe zidul de peste drum de intrarea în fortificaţie.

Ultimul pod de acces în Cetate, construit integral din lemn după asediul austriac din 1691 - 1692, a fost dezafectat undeva la mijlocul secolului XIX. Construcţia a fost înlocuită cu un rambleu de pământ care făcea legătura între Poarta de Vest şi piaţa existentă în zona actualei catedrale ortodoxe.