Primarul Ilie Bolojan continuă să fie inamicul numărul 1 al PSD Bihor, iar termoficarea principala armă de atac a liderului organizaţiei judeţene, Ioan Mang.

Întrebat luni, într-o conferinţă de presă organizată cu miniştrii IMM-urilor şi Fondurilor Europene, dacă poate explica - aşa cum a promis cu o zi înainte vicepremierul Liviu Dragnea - de ce Guvernul nu a alocat niciun leu pentru sprijinirea sistemului de termoficare din Oradea, în timp ce pentru oraşele cu primari PSD a alocat sume de 1-2 milioane euro, Mang a recunoscut că "încă nu", îndreptând apoi discuţia spre adversarii politici.

Şeful PSD a adăugat că are o altă dezvăluire, a cărei ţintă este primarul Ilie Bolojan, vinovat că CET-ul "funcţionează în afara legii". "Dar pot să vă spun altceva: v-aş ruga să-l întrebaţi pe primarul Bolojan dacă astăzi CET-ul funcţionează în legalitate sau nu".

Plângere penală după alegeri, dar anunţată acum

Invitat să dea detalii, să explice, Mang a continuat: "În 2011 (n.r. - Bolojan) a dat în scris, sub semnătură, că din 31 decembrie 2013 CET-ul nu va mai folosi cărbune, o să vă arăt documentul. Autorizaţia de mediu s-a bazat pe declaraţia Primăriei, pe hotărârea Primăriei, că după 31 decembrie 2013 nu mai foloseşte cazanul pe cărbune. Practic, astăzi, dânsul este în afara legii. Mai are şi o amendă de 33 milioane euro, şi chestiunea cu subvenţia ar trebui s-o analizeze mai bine", a spus Mang, lăsând să se înţeleagă că Guvernul nu a alocat bani pentru încălzirea orădenilor din cauză că CET-ul funcţionează mai departe cu cărbune. "Ce să subvenţionăm când CET-ul este în ilegalitate? CET-ul astăzi se află în ilegalitate", a repetat şeful PSD.

Întrebat dacă va depune o plângere penală, pentru ca primarul Ilie Bolojan să fie cercetat pentru eventuala săvârşire a unui fals, şeful PSD Bihor a dat de înţeles că se vor "ocupa alte instituţii", dar după alegeri, pentru ca opinia publică să nu considere că se face presiune asupra acestor instituţii, pe care nu le-a numit, însă.
"Nu voiam să fac public asta încă, dar sunt alte instituţii care se vor ocupa de treaba asta, după alegeri, ca să nu se spună că am făcut presiuni asupra lor. Dar astăzi, conform hotărârii dumnealui şi hârtiilor semnate de dumnealui, asta a fost decizia".

Căldura oraşului, meritul PSD

Întrebat dacă, în ciuda unei eventuale culpe, chiar penale, a primarului Ilie Bolojan, care a dispus ca CET-ul să consume în continuare cărbune, el şi colegii săi PSD-işti din Consiliul Local vor face diligenţe la Guvern în sprijinul sistemului de termoficare a oraşului, Mang a dat de înţeles că funcţionarea termocentralei în continuare este meritul reprezentanţilor PSD. "Am votat tot în Consiliul Local ce a vrut primarul Bolojan", a spus el.

De asemenea, Mang a afirmat că este convins că primarul Oradiei nu este adeptul "României lucrului bine făcut", deoarece toate proiectele europene din oraş sunt întârziate, dând exemplul drumului expres şi acvaparcului, şi a adăugat că pentru toate aceste întârzieri va fi nevoie ca bugetul local să suporte penalităţi.

Aflat în dreapta sa, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a confirmat că "diferenţa de bani se suportă de comunităţile locale, deci practic comunităţile locale vor suferi dacă aceste proiecte nu vor fi finalizate", însă a admis că asemenea întârzieri există "şi în alte zone din întreaga ţară".