Cartierul Grigorescu este racordat la reţeaua de apă şi canalizare a oraşului. Asocierea firmelor Instalaţii Montaj Oradea şi Le-Ko Ungaria a reuşit să termine într-un termen record circa 90% din lucrări, finalizând deja 13 kilometri din cei 13,9 kilometri de reţea de apă şi 10,5 kilometri din cei 11,9 kilometri de reţea de canalizare.

Lucrările au intrat într-o fază finală după numai opt luni de şantier, deşi termenul de execuţie stabilit este de 24 de luni.

"Contractul a fost încheiat la data de 5 decembrie 2011, după care lucrările au început pe 8 martie 2012. Potrivit contractului, acestea ar fi trebuit să fie finalizate la data de 12 ianuarie 2014, dar având în vedere stadiul avansat în care ne aflăm acum, estimăm că se vor finaliza mult mai repede, în luna mai a anului viitor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Până la această oră reprezentanţii Companiei de Apă Oradea au făcut deja recepţia parţială a lucrărilor pe două străzi din cartier, astfel încât există deja imobile racordate la reţeaua de apă şi canalizare, către care societatea prestează deja servicii.

"La finalul lucrărilor întreg cartierul va fi racordat la reţeaua de apă şi canalizare. Vom face branşamente inclusiv la parcelele care nu au încă imobile construite pe ele", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra. În prezent, în cartier există circa 1.100 de proprietăţi şi doar 413 case.

Lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canalizare din cartierul Grigorescu au fost adjudecate de firmele Instalaţii Montaj Oradea şi Le-Ko Ungaria pentru suma de 7,6 milioane lei, plus TVA.

Investiţia face parte din proiectul Aparegio care vizează "extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor". Proiectul în valoare de 83,2 milioane euro este finanţat în proporţie de 76,3% din fondurile de coeziune alocate de Comisia Europeană, diferenţa fiind acoperită în proporţie de 11,67% de la bugetul de stat iar 1,8% din bugetul local.

Investiţia răspunde nevoilor unui număr de 230.900 locuitori din Oradea, Beiuş, Oşorhei, Biharia, Nojorid, Sântandrei, Girişu de Criş şi Tinca. La finalul lucrărilor, gradul de acoperire cu reţele în localităţile cizate va creşte de la 84% la 99,6% pentru serviciul de alimentare cu apă, respectiv de la 83% la 98,9% pentru cel de colectare a apelor uzate.