N-a rezistat nici un an! Investiţie de 1,9 milioane euro, finanţată din fonduri europene, grădina publică Ciuperca a fost distrusă de o alunecare de teren. Versantul a venit la vale pe o lungime de 70 de metri în noaptea de sâmbătă spre duminică, după prima ninsoare din acest sezon.

Alunecarea de teren a distrus cascada, aleile, instalaţiile electrice şi de apă, precum şi toate amenajările urbanistice. Gabioanele masive de piatră au fost rupte, iar dalele care acoperă aleile au fost dislocate.

Aleea care leagă punctele de belvedere din vârful dealului a fost distrusă în mai multe locuri, iar accesul la grădina publică a fost blocat. În cădere, valul de pământ a rupt toate conductele şi reţelele de electrice.

"Sâmbătă noapte, pe deal ziceai că este furtună. Fulgera întruna. Cred că erau cablurile electrice care se rupeau", povesteşte unul dintre locuitorii zonei.

"Am comandat o expertiză..."

Luni dimineaţă, Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, care a coordonat investiţia făcută în transformarea dealului Ciuperca într-o grădină publică, Marius Ionaşcu, patronul firmei Abed Nego - executanta lucrărilor, şi arhitectul Daniel Tivadar, proiectantul acestora, evaluau la faţa locului dimensiunile dezastrului.

Specialiştii au evitat să se pronunţe cu privire la cauzele alunecării de teren. "Am comandat o expertiză care să identifice cauzele alunecării de teren şi să recomade soluţia tehnică pentru refacerea lucrărilor", a declarat directorul Marius Moş.

De asemenea, şeful DMPFI a refuzat să facă o estimare a pagubelor. "Prea mari nu pot fi, pentru că dalele sunt intacte şi se vor refolosi. Și piatra se poate refolosi la rândul său. Problema este că vor trebui refăcute lucrările", a spus directorul.

"Ce are garanţia cu o catastrofă naturală?"

Marius Moş nu a precizat dacă refacerea lucrărilor se va face pe banii municipalităţii sau pe cheltuiala constructorului, lucrarea fiind încă în garanţie.

Marius Ivaşcu, patronul Abed Nego, îşi declină însă orice responsabilitate. "Ce are garanţia lucrării cu o catastrofă naturală? Terenul este argilos, nisipul de deasupra s-a îmbibat cu apă şi a provocat o undă de alunecare", a spus Ivaşcu.

Potrivit constructorului, lucrările vor trebui refăcute din fonduri guvernamentale. "Expertiza va stabili cauzele alunecării de teren şi lucrările de refacere, iar pe baza acestei documentaţii se vor solicita bani de la Guvern din fondul pentru refacerea lucrărilor în urma catastrofelor naturale. Astfel de intervenţii au loc destul de frecvent", a indicat Ionaşcu soluţia.

Accesul interzis!

Pentru evitarea accidentelor, reprezentanţii municipalităţii şi cei ai constructorului au căzut de acord să închidă accesului publicului pe deal.

"Accesul pe deal va fi restricţionat începând din strada Olteniei, de la pasarela peste drumul rapid", a spus Marius Moş. Localul amenajat în vârful dealului va rămâne, însă, deschis. "Clădirea nu prezintă risc de alunecare", a declarat directorul.

De altfel, grădina publică Ciuperca a fost deja închisă publicului încă de la sfârşitul lunii octombrie, când municipalitatea i-a comandat constructorului lucrări de refacere după ce aleile care urcă dealul se dezlipseră deja şi se denivelaseră "din cauza tasărilor şi alunecărilor de teren". Lucrările urmau să fie efectuate de firma Abed Nego, pe propria cheltuială, investiţia fiind în perioada de garanţie de 5 ani dată de constructor.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015.