Firma Tradecenter a finalizat construcţia din bani europeni a Centrului de Afaceri Oradea pe amplasamentul din faţa Lotus Center. Potrivit proprietarilor, construcţia constituie o multiplă performanţă: este cea mai mare construcţie în consolă din această parte a Europei, cea mai modernă clădire de birouri din judeţ, adăposteşte cea mai mare sală de expoziţii din oraş şi, înainte de sfârşitul anului, va deveni prima clădire orădeană cu heliport pe acoperiş.

Clădire de birouri de clasă A

Finalizată în numai 271 de zile, investiţia în valoare de circa 20 milioane euro a fost cofinanţată din fonduri europene. Finanţarea nerambursabilă acordată prin Programul Operaţional Regional a fost de 46,7 milioane lei din totalul de 88,1 milioane lei.

Tradecenter a investit aceşti bani în ridicarea unei clădiri cu parcare subterană de 100 de locuri, un parter conceput ca spaţiu multifuncţional, 5 niveluri de birouri moderne plus un etaj tehnic. Imobilul este desevit de 4 lifturi şi are toate dotările unei clădiri de birouri de clasă A.

"Am pornit această investiţie cu emoţie, este vorba de o colaborare între o firmă privată şi o instituţie de stat (referire la ADR Nord-Vest, n.r.). O firmă privată lucrează după reguli de piaţă, în vreme ce regulile după care funcţionează o instituţie de stat nouă ne erau străine", a declarat Ludovic Dioszegi, directorul Tradecenter, joi, în cadrul conferinţei de presă de închidere a proiectului.

Temerile directorului au pornit de la lentoarea cu care se derulează proiectele cu finanţare europeană. Practic, de la depunerea proiectului, în decembrie 2009, până la semnarea contractului de finanţare, pe 1 aprilie 2013, au trecut mai bine de 3 ani, în vreme ce lucrările de construcţie efectivă derulate de firma Kesz, sucursala Cluj Napoca, au durat doar 9 luni.

Un milion de kilograme de fier beton!

Potrivit directorului Dioszegi, centrul de afaceri Oradea este cea mai mare clădire în consolă din această parte a Europei. Adică partea suspendată de la intrarea în imobil, cu o lăţime de 9 metri, susţine toate cele 6 niveluri de deasupra. Lipsită de stâlpi de sprijin, consola este ancorată cu cabluri de casa liftului, care, îmbrăcată în beton, este principalul pilon de susţinere al imobilului. Clădirea funcţionează pe principiul contragreutăţii, la fel ca fântânile cu cumpănă.

La realizarea acestei performanţe arhitecturale au lucrat 3.200 de angajaţi, numărul maxim de muncitori ieşiţi simultan în şantier ridicându-se la 440. Construcţia a presupus montarea în paralel a 36.500 metri pătraţi de cofraje, mari cât 6 terenuri de fotbal, ansamblarea a unui milion de kilograme de oţel beton şi turnarea a 8.800 tone de beton, reprezentând echivalentul a 977 "cife" de beton.

Sala de expoziţii Tradecenter

Centrul de afaceri este o clădire de birouri concepută modular, astfel încât să poată pune la dispoziţia clienţilor încăperi între 40 şi 1.500 metri pătraţi, dotate cu toate facilităţile, de la cablaje în podea, până la sistem de aer condiţionat. Spaţiul multifuncţional de la parterul clădirii măsoară nu mai puţin de 2.200 metri pătraţi, putând oferi organizatorilor de târguri şi expoziţii un spaţiu de expunere cu circa 700 metri pătraţi mai mare decât cel al Sălii Sporturilor.

Tariful de închiriere a unor spaţii în incinta Centrului de Afaceri Oradea variază în jurul a 9,5 euro pe metrul pătrat lunar. Chiria poate fi individualizată în funcţie de tipul afacerii, în sensul că start-up-urile beneficiază de facilităţi, şi în funcţie de suprafaţa închiriată. La chirie se adaugă o taxă de 2,5 euro pe metru pătrat, din care proprietarul va asigura exploatarea spaţiilor comune. Costurile cu utilităţile revin fiecărui chiriaş în parte, acestea fiind contorizate la nivel de spaţiu închiriat.

Cu heliport pe acoperiş

Clădirea firmei Tradecenter are deja patru chiriaşi. "Închirierea se face pornind de la primul etaj în sus. Sperăm ca în circa un an şi jumătate să avem deja toată clădirea ocupată. Vrem să atragem unu sau doi clienţi mari care să ocupe un nivel întreg", a spus Ludovic Dioszegi.

Clienţii care au nevoi specifice îşi pot adapta spaţiul închiriat în funcţie de acestea sau îi pot cere proprietarului să îl modeleze, contracost, conform necesităţilor activităţii desfăşurate aici.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care Centrul de Afaceri Oradea va fi prima clădire cu heliport din Oradea. Firma Atlas Telecom, unul dintre primii chiriaşi mutaţi deja în imobil, a cerut să i se ofere această facilitate.

Investiţie de circa 30.000 euro, heliportul de pe acoperişul clădirii se află în faza de proiectare şi va fi dat în funcţiune înainte de sfârşitul anului.