Compania de Apă Oradea investește 224 milioane lei în dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din Bihor, sumă din care mai mult de jumătate provine din fonduri europene nerambursabile. Printre investiții se numără reabilitarea Uzinei de Apă nr. 5 din Oradea, extinderea rețelelor de apă și de canalizare în Oradea, dar și în sate din jurul municipiului.

Investiții la Uzina 5

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și a fost fazat, adică a primit acordul autorităților europene pentru a se desfășura și după anul 2020, când s-a închis această axă de finanțare.

„Valoarea totală este de 224 milioane lei, din care contribuția din fonduri europene este de 125 milioane lei, de la bugetul de stat de 29 milioane lei, din bugetele locale 4 milioane lei și contribuția Companiei de Apă 14 milioane lei”, a declarat managerul de proiect, Dan Betea, miercuri, într-o conferință de presă.

Scopul investiției este de a crește gradul de conectare a populației la rețeaua de apă potabilă și de canalizare.

Aproape 40 milioane lei vor merge pe lucrările de reabilitare a Uzinei nr. 5 Oradea, situată în zona cartierului Tineretului și închisă acum. La finalul lucrărilor, ea va avea stație nouă de pre-oxidare cu clor gazos și vor fi reabilitate toate instalațiile, iar laboratorul de analiza calității apei va fi dotat cu aparate performante.

Modernizarea acestei uzine va permite CAO să oprească Uzina 4, principalul furnizor de apă al oraşului, pentru lucrări de întreţinere.

CAO duce apă pe... Marte

Tot pe bani europeni, se va construi o aducțiune de apă de la Oradea la Tășad, lungă de 43,50 km, grație căreia se va extinde rețeaua de alimentare atât din municipiu, cât și din sate adiacente Oradiei, precum Copăcel, Surduc, Tășad (circa 22 km, la care se adaugă aproape 5 km de rețele reabilitate).

Proiectul mai vizează construirea a 7 stații de pompare apă potabilă, 3 stații de clorinare, 5 rezervoare de apă, 32,66 km de rețele noi de canalizare și 23 de stații de pompare apă uzată.

Printre străzile din Oradea pe care CAO își va extinde serviciile se numără Afinelor, Alunelor, Emil Isac, Gheorghe Doja, Ioan Pop Reteganul, Vasile Lucaciu, Calea Lactee, Corneliu Baba, Marte, Jupiter sau Ovidiu Cotrus.

Majoritatea lucrărilor vor trebui finalizate în acest an sau la începutul anului viitor.

Pentru managementul proiectului, CAO a contractat firma de consultanță Romair Consulting, cu care a mai lucrat în trecut, la proiectul Aparegio, prin care compania și-a extins serviciile în afara Oradiei.

Președintele Romair, Gheorghe Boeru, a declarat, în aceeași conferință de presă de miercuri, că, dacă în trecut se rezuma să aloce bani pentru extinderea de rețele, acum finanțatorul european pune accent pe calitatea serviciilor de apă, motiv pentru care și CAO face aceste îmbunătățiri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!