Strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrării în vederea depunerii proiectului la ADR Nord-Vest. Municipalitatea speră că, având proiectul pregătit, va reuşi să atragă fonduri europene pentru implementarea lui încă din actualul ciclu de finanţare.

"Dacă vom primi finanţare, lucrările vor fi scoase la licitaţie în cel mai scurt timp pentru ca investiţia să poată fi finalizată până la sfârşitul acestui an, iar dacă nu, le vom amâna pentru următoarea perioadă de finanţare pentru că oricum avem ce să lucrăm în această vară", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit proiectului estimat la circa 3,2 milioane euro, lucrările vor cuprinde de la realizarea unui canal tehnic vizitabil, până la pietruirea arterei, amenajarea de terase şi implementarea unei soluţii de iluminat arhitectural care să pună în valoare clădirile din zonă.

"Pe mijlocul străzii se va realiza o canalizaţie tehnică de 1,5 metri pe 1,5 metri, în care vor coborî toţi deţinătorii de cabluri, inclusiv Electrica şi toate reţelele cu racordurile aferente. Un canal tehnic vizitabil oferă posibilitatea intervenţiei fără să mai înlocuim pavajul", a spus Mălan.

Lată de circa 13,5 metri, strada va avea pe partea stângă pe sensul de mers către Parcul 1 Decembrie, un trotuar de circa 2,5 metri flancat de un şir de arbori, urmat de terase aproximativ 4 metri amenajate sub formă de marchize, o suprafaţă circulabilă de circa 4 metri destinată intervenţiilor de urgenţă ale pompierilor şi ambulanţei şi încă un trotuar pe partea dreaptă a drumului.

Conform proiectului, strada va fi pavată cu granit auriu, piatră trani de nuanţe similare celor din Piaţa Unirii şi porfir. Marchizele vor avea în avea în subteran racorduri la toate reţelele de apă, canal şi curent pentru ca proprietarii localurilor din zonă să îşi poată monta aici un bar exterior sau televizoare pentru vizionarea meciurilor.

"Ne-am gândit să montăm un sistem audio unitar pe stradă, astfel încât la terase să existe o muzică în surdină care să nu deranjeze clienţii. Altfel, proprietarii teraselor s-ar putea simţi tentaţi să se concureze muzical, iar dacă unul pune Guţă, altul Gheorghiu, iar altul Metallica, vă daţi seama ce va ieşi acolo", a spus viceprimarul.

Potrivit edilului, municipalitatea a preferat varianta amplasării teraselor pe centrul străzii pentru a oferi trecătorilor vedere la vitrinele spaţiilor comerciale din zonă. "Ne-am gândim să nu conducem strada la un singur tip de activitate. Dacă puneam marchizele perimetral, nu pe mijloc, îngreunam situaţia spaţiilor cu altă destinaţie decât de terasă sau cafenea. În plus, pentru că suprafeţele vitrate sunt la înălţimi variabile şi marchizele ar fi fost monte la mai multe niveluri şi ar fi arătat urât", a declarat Mălan.

Viceprimarul a mai spus că, profitând de reabilizarea străzii, municipalitatea va încuraja proprietarii spaţiilor din zonă să îşi reabiliteze faţadele clădirilor urmând să beneneficieze pentru cinci ani de o scutire de impozitul pe proprietate şi chiar să poată concesiona cu titlu gratuit, pentru 3 - 5 ani, terasele de pe mijlocul drumului.

Proprietarii teraselor vor avea libertatea să îşi cumpere propriul mobilier pentru marchizele închiriate, cu condiţia ca acesta să îndeplinească standardele estetice impuse de municipalitate. Mălan a avut deja două întâlniri cu locuitorii de pe Vasile Alecsandri şi întreprinzătorii care au afaceri aici şi speră că va ajunge la o înţelegere cu aceştia.

"Cel mai probabil, lucrările de reabilitare a faţadelor vor avea loc după reabilitarea străzii. Schelele ar putea fi montate fără probleme pe trotuar, acoperite cu plasă, aşa că nu vor deranja foarte mult activitatea localurilor din zonă", a spus Mălan.

În cel mai bun caz reabilitarea faţadelor va putea demara în cursul anului 2016, după reabilitarea străzii, a cărei dată de începere este însă deocamdată incertă. Oricum, profitând de lucrările din Piaţa Unirii, municipalitatea va închide strada Alecsandri la ieşirea dinspre centru. Artera va fi spartă pentru montarea de module termice la intrarea fiecărui imobil pentru a racorda locuinţele din zonă la reţeaua de încălzire a oraşului.

În galeria foto, vedeţi cum va arăta strada Vasile Alecsandri!