Pârâul Paris va fi întubat, iar porţiunea lăsată liberă va fi regularizată. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Compania de Apă Oradea reamenajează cursul de apă pe porţiunea dintre barajul Săldăbagiu şi străzile Louis Pasteur, respectiv Gheorghe Doja.

Investiţia, în valoare totală de 3,5 milioane euro, vizează lucrări de regularizare şi întubare a cursului de apă demarate de ABA Crişuri şi introducere a canalizării menajere efectuate de Compania de Apă Oradea.

"Investiţia este necesară pentru că Pârâul Paris prezenta probleme de poluare prin deversarea de deşeuri menajare în cursul de apă şi prin faptul că la precipitaţii puternice acesta se deversa", a declarat Pasztor Sandor, directorul tehnic al ABA Crişuri, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren.

La eveniment au mai luat parte primarul Ilie Bolojan, directorul CAO, Ovidiu Gavra şi reprezentanţi ai firmelor de construcţii care lucrează la reamenajarea cursului de apă.

Potrivit primarului, lucrările sunt cu atât mai necesare cu cât o parte din locuitorii de pe dealurile Oradiei aveau canalizarea menajeră racordată direct la cursul de apă, iar mizeria era deversată în Crişul Repede prin gura de scurgere de lângă Podul Dacia.

"O bună parte din case sunt sub nivelul străzii şi nu erau racordate la canalizare pentru că le-ar fi trebuit staţii de pompare. Din trei case verificate, două deversau mizeria direct în Pârâul Paris devenind o sursă de poluare pentru oraş", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Acesta este şi motivul pentru care atât pe porţiunea regularizată cu blocuri de piatră, cât şi pe cea întubată, CAO va face lucrări de introducere a canalizării menajere. "După întubarea cursului de apă vom monta deasupra conductele de canalizare menajeră", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Lucrările au început în afara oraşului, în zona barajului Săldăbagiu, unde pârâul este regularizat într-o albie de piatră, urmând ca din vecinătatea fostei staţiuni pomicole să fie întubat. "Este o lucrare dificil de executat pentru că în zona străzilor Louis Pasteur şi Gheorghe Doja întubarea trece prin grădinile oamenilor printr-o zonă fără accesuri. În plus, sunt probleme de declivitate pentru că un mal este mai sus decât celălalt, iar pe o bună parte din porţiune, locuitorii zonei şi-au amenajat pe domeniul public, piscine, podeţe, tubulaturi şi ziduri de sprijin", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Pe Pârâul Paris, ABA Crişuri desfăşoară prin firma Repcon lucrări în valoare de 12,4 milioane lei care vizează întubarea cursului de apă pe o porţiune de 1,7 kilometri şi regularizarea albiei pe o lungime de un kilometru.

În completarea acestor investiţii, CAO extinde cu aproape 1,7 kilometri reţeaua de canalizare şi execută 47 de racorduri prin firma Cristicom Construct, iar firma Triada amenajează în strada Şanţului încă un kilometru de reţea de canalizare menajeră. Toate şantierele vor trebui închise înainte de sfârşitul anului.