Ruina fostului cinematograf Transilvania din Piaţa Ferdinand va intra săptămâna viitoare în reabilitare. Municipalitatea investeşte 5,3 milioane lei în consolidarea şi refuncţionalizarea imobilului care va fi transformat într-o sală multifuncţională cu 200 de locuri aflată la dispoziţia teatrelor Regina Maria şi Szigligeti. Lucrările vor fi executate de firma Construcţii Bihor şi vor dura trei ani de la data predării amplasamentului.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, soluţia arhitecturală adoptată va permite realizarea unei structuri noi independente, cu profile metalice, având ca prim rol acela de consolidare a clădirii existente, precum şi realizarea unor funcţiuni specifice sălii de spectacol de la cabină tehnică şi culoare tehnice şi tavan tehnic pentru mecanismele de scenă.

Intervenţiile vor cuprinde, printre altele, desfacerea a doi dintre stâlpii de susţinere a balconului, demolarea balconului şi scării de beton, consolidarea clădirii, demolarea pereţilor despărţitori din cărămidă, a scenei şi tavanelor false.

În cadrul lucrărilor de refuncţionalizare vor fi amenajate grupuri sanitare pentru spectatori, actori şi personalul tehnic. Imobilul va fi încălzit cu radiatoare statice alimentate din punctul termic din subsol şi montate inclusiv în spaţiile nou create la subsol, parter şi mezanin.

Alimentarea cu energie electrică se va face din branşamentul existent cu o putere de 50kW, suplimentat cu încă 70kW printr-un branşament suplimentar alimentat din reţeaua de distribuţie locală.

Cei 120 kW vor asigura iluminatul spaţiilor destinate publicului, scenei, acţionarea  mecanismelor şi echipamentelor de scenă, precum şi funcţionarea instalaţiei de ventilare şi tratare a aerului.

În ceea ce priveşte finisajele, pereţii de compartimentare a spaţiilor destinate publicului, actorilor şi personalului tehnic vor fi realizaţi din gips carton. Pardoselile pentru spaţiul public, foaier, bar, garderobă şi grupurile sanitare vor fi placate cu gresie porţelanată de culoare ocru-bej.

În plus, tavanul sălii va fi făcut din materiale fono-absorbante şi rezistente la foc pentru a realiza o cât mai bună protecţie faţă de Casa de Cultură a Municipiului situată deasupra. Lucrările vor mai implica înlocuirea tâmplăriei exterioare, ocazie cu care faţada sălii de spectacole va fi reparată şi vopsită în culori ocru – bej cât mai apropiate de culoarea existentă.