Zona de Vest a Oradiei nu va mai fi traversată de cabluri electrice aeriene de înaltă tensiune din Oradea, în urma unei investiții de aproape 41 milioane euro pe care o va derula, cu fonduri europene, societatea de Distribuție Energie Electrică.

Investiția a fost anunțată de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit căruia marți au fost semnate două noi contracte de finanțare pentru modernizarea infrastructurii energetice, în Sibiu și în Oradea.

„Se fac noi investiţii în infrastructura energetică din ţara noastră. Astăzi am semnat două contracte pentru realizarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică, beneficiarul fiind Distribuţie Energie Electrică România S.A”, a scris ministrul Virgil Popescu pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, un prim proiect vizează modernizarea unei staţii de transformare 110/20kv în municipiul Sibiu, valoarea acestuia fiind de 70,301 milioane lei, inclusiv TVA, iar cel de-al doilea modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică 110kV în zona staţiilor electrice de transformare Oradea Centru – Aeroport – Ioşia – zona industrială a municipiului Oradea, valoarea sa fiind de 201,948 milioane lei, inclusiv TVA, iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiţiei 30 iunie 2026.

Sursa de finanțare este în proporție de 80% Fondul de modernizare, adică bani europeni, 20% din sumele necesare urmând să fie contribuția societății Distribuție Energie Electrică România SA.

Scopurile proiectului din Oradea sunt, după cum au explicat BIHOREANULUI surse din cadrul societății, asigurarea funcţionării în condiții de siguranţă, securitate şi continuitate a serviciilor de distribuţie energie electrică, creşterea capacităţii de distribuţie a reţelelor de 110kV din Zona Industrială a orașului, extinderea reţelei LES 110kV cu 4,8 km, înlocuirea liniilor electrice aeriene de 110kV cu linii electrice subterane pe o porţiune de 6,64 km, modernizarea a patru stații de transformare 110/20kv, digitalizarea reţelelor de distribuţie, automatizarea circuitelor de protecţii, comandă și telecomunicaţii necesare funcţionării staţiilor.

În Oradea, Electrica Distribuție a mai îngropat în subteran liniile electrice de înaltă tensiune din Cantemir, de-a lungul Peței, până în Calea Aradului, ceea ce a permis inclusiv eliberarea terenului pentru construirea noii linii de tramvai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!