Liceul cu program sportiv "Bihorul" şi încă 150 de consumatori particulari se vor încălzi de anul viitor pe bază de apă geotermală, asemeni imobilelor din campusul universitar.

"Vrem să folosim apa geotermală extrasă de sonda de la Universitate pentru obţinerea agentului termic necesar consumatorilor alimentaţi de punctul termic 902. Apa uzată termic va fi reinjectată pentru a proteja resursa geotermală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Contribuţia oraşului, zero

Investiţia, în valoare de 17,6 milioane lei, echivalentul a 4 milioane euro, este finanţată prin programul cu finanţare europeană Rondine, care promovează energia regenerabilă, cu cofinanţarea Fondului pentru Mediu. "Contribuţia financiară a oraşului la acest proiect este zero", a spus viceprimarul.

Lucrările vor cuprinde înlocuirea vechilor schimbătoare de căldură, a pompelor de circulaţie şi vanelor din punctul termic cu module termice automatizate. Sistemul va fi capabil să lucreze, în paralel, atât cu apă geotermală, cât şi, în cazul unei avarii, pe bază de agent termic furnizat de Termoficare.

Sonda din pepinieră

Conform proiectului, apa geotermală, extrasă la o temperatură de 85 grade Celsius, va fi transportată pe o conductă lungă de 1,4 kilometri la PT 902, unde va fi folosită la prepararea agentului termic. Odată uzată termic, apa cu o temperatură de circa 50 grade Celsius va fi trimisă pe o a doua conductă, lungă de 2,4 kilometri, la sonda de reinjecţie care va fi amenajată în fosta pepinieră a oraşului, pe amplasamentul căreia se va ridica viitorul cartier Ceyrat.

Lucrările de construire a sondei de reinjecţie au început pe 26 februarie, iar forajul efectiv va începe la sfârşitul acestei săptămâni. Sondorii vor trebui să ajungă cu săpătura, în următoarele două luni, la o adâncime de 2.900 metri.

"Termenul de predare al lucrărilor este în aprilie 2017, dar sperăm să reuşim să finalizăm până în toamna acestui an", a declarat Mălan.

Cu reinjecţie

În Oradea există 14 sonde de cercetare, prin care se şi extrage apă, amenajate la mijlocul anilor ’80. Conform evidenţelor, în prezent firma Transgex exploatează o cantitate medie de 45 litri pe secundă (circa 30 litri pe secundă vara şi aproximativ 60 litri pe secundă în timpul iernii).

Din acestă cantitate, operatorul reinjectează circa 5 litri pe secundă. "Pentru tot ce se exploatează peste 90 litri pe secundă se impune reinjecţia, dar Oradea nu extrage atât", a spus inginerul Ioan Cohut, specialist în geotermalism.

Conform evidenţelor municipalităţii, sonda de foraj din incinta Universităţii are o capacitate de extracţie de 45 litri pe secundă, din care circa 25 litri pe secundă o constituie necesarul pentru încălzirea clădirilor din campusul universitar. Diferenţa, de circa 20 litri pe secundă, va fi redirecţionată către PT 902.

Deşi va folosi doar jumătate din debit, municipalitatea va reinjecta prin sonda proprie întreaga cantitate de apă uzată termic. Chiar dacă se vor încălzi pe apă geotermală, consumatorii din zona campusului universitar vor plăti tot 240 lei pe gigacalorie, la fel ca şi orădenii deserviţi de Termoficare, fiind deserviţi de acelaşi operator.