Mai modernă nu există în ţară! Prima seră hidroponică din Bihor, în care răsadurile sunt crescute în fibră de cocos pe pat de apă, a fost inaugurată vineri dimineaţă la Toboliu. Investiţia de peste 726.000 euro derulată de studentul orădean Robert Muntean a fost cofinanţată în proporţie de 70% din fonduri europene prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

La inagurarea serei, care va da primele roşii cherry în cea de-a doua parte a lunii viitoare, a participat inclusiv directorul AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu.

"Investiţia pe care o inaugurăm astăzi le va da încredere tuturor celor care vor dori să iniţieze proiecte similare. Tinerii trebuie să reconsidere ideea de a părăsi ţara pe considerentul că în România nu se poate trăi din muncă cinstită", a spus directorul Chesnoiu.

Numai roşii cherry

Robert Muntean, în vârstă de 22 de ani, a renunţat la studiile de drept în favoarea Facultăţii de mediu, pentru a fi cât mai aproape de domeniul în care şi-a lansat investiţia.

"Aveam casa bunicilor din Toboliu şi terenul aferent moştenire de la bunici. Ideea de a amenaja aici o seră pe fonduri europene a venit de la sine, dar problema era ce anume voi cultiva? Aşa am ajuns la sera hidroponică, pentru că are o productivitate mai mare şi la producţia de roşii cherry pentru că există o nişă pe piaţă", a declarat tânărul.

Sera firmei Valentino Land se întinde pe o suprafaţă de 2.688 metri pătraţi şi este complet automatizată. Tehnologia olandeză folosită a făcut ca întreaga activitate de producţie să fie deservită de numai trei angajaţi care monitorizează aparatele, fac curăţenie şi copilesc plantele pentru a nu se dezvolta haotic. Răsadurile de roşii au fost importate din Grecia.

Pe pat de apă

Cultura hidroponică aleasă de Robert presupune creşterea plantelor în cuburi cu fibră de cocos montate pe jgheaburi din care sunt alimentate cu apă şi subtanţe nutritive.

Spre deosebire de cultura pe sol, aceasta reduce riscul apariţiei bolilor şi dăunătorilor şi permite o productivitate mai mare pe termen lung.

"Producem circa 10 luni din 12, ceea ce în cultura pe sol ar fi imposibil. Sera se opreşte doar două luni pentru curăţenie generală", a povestit antreprenorul.

Producţia de roşii cherry estimată de experţi pentru sera de la Toboliu se ridică la 100.000 de kilograme pe an, echivalentul a 300 kilograme pe zi.

Prima recoltare este aşteptată pentru cea de a doua jumătate a lunii august. Roşiile cherry de Toboliu vor lua calea domeniului Horeca.

"Nu m-am gândit încă unde voi face desfacerea. Fiind la început nu am o cantitate mare de livrat aşa că nu s-a pus problema hypermarketurilor. Probabil mă voi orienta către hoteluri, restaurante şi alte unităţi care caută produse de calitate şi cu gust bun", a spus Robert.