A fost nevoie de trei ani de lucrări şi investiţii de 4,1 milioane euro, dar Palatul Vulturul Negru, una dintre clădirile emblematice ale Oradiei, şi-a recăpătat culoarea de altădată.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, refacerea monumentului a început în anul 2014, cu reabilitarea de către firma Constructorul Sălard a faţadelor situate către pieţele Independenţei şi Unirii, refacerea tâmpăriei existente şi revopsirea acesteia în culorile originale.

Lucrările, în valoare de 8,1 milioane lei, s-au întins până în luna august a anului 2017. Profitând de faptul că monumentul era oricum în şantier, municipalitatea a fost contractat suplimentar reabilitarea faţadelor din interiorul clădiri şi a cupolei de sticlă, investiţie de încă 4,5 milioane lei.

În paralel, municipalitatea a demarat, cu cofinanţare europeană prin POR, reabilitarea pavajelor interioare, a sistemului de canalizare şi a iluminatului arhitectural, costul acesteia ridicându-se la 4,2 milioane lei.

Suplimentar Primăria a mai comandat lucrări la şarpanta şi învelitoarea pasajului precum şi de refacere a picturii existente.

"Suprafaţa de pictură estimată a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu încă 17 metri pătraţi, respectiv 552,86 metri pătraţi", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

În urma decopertărilor făcute în gangul de acces dinspre strada Vasile Alecsadri au fost descoperite mai multe straturi picturale care au fost studiate de specialistul care a elaborat studiul de parament.

La recomandarea istoricului care a coordonat reabilitarea imobilului proiectantul a înlocuit închiderea iniţială a casei de scară de la intrarea în fostul sediu al Federeaţiei Patronilor, cu parapet şi tâmplărie de lemn, cu un sistem de sticlă securizată pe structură metalică. Lucrările s-au finalizat şi urmează să fie recepţionate în cursul săptămânii viitoare.