Consiliul Local Oradea a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, contribuţia proprie a municipalităţii, de 105.000 euro, la proiectul strategic pe medicină al Consiliului Judeţean Bihor, prin care spitalele locale vor beneficia de echipamente medicale moderne de telemedicină şi oncologie în valoare de 5,2 milioane euro.

Potrivit proiectului, spitalele din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta vor fi dotate cu aparatură identică de radiologie, ecografie la nivelul urgenţelor şi vor fi legate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea printr-un sistem de telemedicină menit să compenseze lipsa medicilor de specialitate.

"Creierul va fi la Spitalul Judeţean, unde vom avea întotdeauna medici de specialitate şi unde vom face o selecţie a pacienţilor care vor fi aduşi pentru tratament la Oradea şi a celor care pot rămâne în judeţ", a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Aparatură de vârf

Dată fiind incidenţa mare a cazurilor de cancer, o componentă importantă a proiectul strategic pe sănătate o va constitui specialitatea oncologie. Printre altele, municipalitatea intenţionează să achiziţioneze un scintigraf (SPEC CT) necesar în diagnosticarea afecţiunilor oncologice şi endocrine. Scintigraful din dotarea Spitalului Judeţean este depăşit moral şi tehnologic pentru că datează din anii ’90.

Pe lista de priorităţi se mai numără un angio CT, de ultimă generaţie, care să permită nu doar analize dar şi intervenţii în domeniul tumorilor cerebrale şi hepatice sau al accidentelor vasculare cerebrale, punând astfel bazele radiologiei intervenţionale la Oradea. "În afară de Spitalul Fundeni, nu există în ţară o astfel de dotare în radiologie", a declarat managerul Spitalului Judeţean.

În cadrul proiectului ar mai urma să fie achiziţionat un aparat de radiologie modern şi un computer tomograf cu 64 de spire. "Cu cât are mai multe spire un aparat, cu atât poate deservi mai multe specialităţi", a explicat Carp. Potrivit managerului, primul tomograf din dotarea unităţii număra doar 6 spire, iar ţinta spitalului este de a intra în posesia încă unui aparat cu 128 de spire.

Împreună cu CJ

Dotările aflate pe lista municipalităţii orădene sunt parte integrantă a "Proiectului integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în domeniul intervenţiilor medicale în situaţii de urgenţă" promovat de Consiliul Judeţean Bihor.

Acesta urmează să fie depus în vederea finanţării în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria, pe axa prioritară privind "Îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii". "Am luat decizia să nu depunem proiecte concurente", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Proiectul urmează să fie supus aprobării Consiliului Judeţean în şedinţa de miercuri.

Din varianta iniţială a materialului a făcut parte şi achiziţionarea celui de al doilea accelerator nuclear de particule necesar Centrului Oncologic Oradea. Acceleratorul a fost scos, însă, din proiect după ce ministrul orădean al Sănăţii, Florian Bodog, a promis achiziţionarea acestuia din fonduri ministeriale, cu ajutorul unui credit luat de la Banca Mondială.

Mai multe detalii despre proiectul strategic, în articolul: Ministerul Sănătăţii cumpără un accelerator de particule de 4 milioane euro pentru Centrul Oncologic. Ce priorităţi are Bihorul în medicină