Lucrările de reabilitare şi dotare cu aparatură a Maternităţii Oradea se apropie de finalizare. Investiţiile, de peste un milion de euro, vizează reabilitarea şi dotarea blocului operator de ginecologie şi a Secţiei de ginecologie.

Cu trei săli de operaţii

Blocul operator, de la etajul doi, va avea trei săli de operaţie şi o secţie de terapie intensivă, iar secţia de ginecologie, de la etajul întâi, va avea 25 de paturi.

"După finalizarea lucrărilor, blocul operator şi secţia de ginecologie vor funcţiona într-una din aripile corpului B al Maternităţii. Lucrările la blocul operator vor fi finalizate până la sfârşitul lunii august, iar cele de la secţia de ginecologie până la finalul lunii septembrie", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

În prezent blocul operator funcţionează în clădirea veche, Staţionar III, dar după finalizarea lucrărilor va fi relocat.

Maternitatea orădeană beneficiază de o finanţare europeană de peste 1,1 milioane euro în baza unui proiect în valoare de 3 milioane euro derulat în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi Universitatea din Debreţin (Ungaria).

Fondurile europene atrase sunt folosite pentru dotarea cu aparatură iar lucrările de reabilitare şi modernizare sunt finanţate din fondurile spitalului, ale municipalităţii orădene şi alocări de la Ministerul Sănătăţii.

Control preventiv

Proiectul european prin care au fost atrase fondurile pentru îmbunătăţirea dotărilor Maternităţii Oradea se derulează în perioada martie 2019 – mai 2021.

În cadrul proiectului au fost prevăzute inclusiv activităţi de prevenire şi diagnosticare a bolilor cu frecvenţă înaltă. Spre exemplu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea are programate printre altele activităţi de screening pentru detectarea precoce a cancerului ovarian şi a bolilor infecţioase.

Proiectul mai finanţează realizarea şi promovarea online a unui videoclip privind prevenirea principalelor afecţiuni ginecologice.