Primăria Oradea vrea să facă din locuri virane, pline de moloz şi bălării, parcuri cu verdeaţă şi terenuri de sport.

"Scopul nostru este să întocmim proiecte de cel puţin 6 milioane de euro, în aşa fel încât 10 hectare de terenuri din Oradea, aflate azi într-o situaţie gravă de deteriorare, să fie redate cetăţenilor sub forma unor spaţii verzi", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primăria vrea să atragă finanţări prin Axa Prioritară 4.2 a Programului Operaţional Regional care vizează transformarea zonelor degradate în spaţii verzi. Municipalitatea are în vedere regenerarea urbană a unui număr de şapte amplasamente. Primele proiecte urmează să fie votate în şedinţa Consiliului Local de marţea viitoare, iar cele rămase vor fi dezbătute în aprilie.

"La finalul lunii mai vrem să avem depuse toate proiectele, astfel încât în toamna aceasta să poată fi începute lucrările care vizează regenerarea acestor zone", a declarat edilul.

Şapte coridoare verzi

Unul dintre cele mai importante proiecte se referă la amenajarea coridorului verde din strada Aurel Covaci, situată în Cartierul Soarelui de la ieşirea din Oradea spre Paleu. "Este vorba de amplasamentul de la fosta cărămidărie, plin de moloz, care va fi transformat în zonă verde", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit proiectului, investiţia de 5,9 milioane lei fără TVA va cuprinde amenajarea a 3 hectare de spaţii verzi cu zone de relaxare, spaţii dedicate copiilor, amenajări pentru jocuri de şah sau tenis de masă, piste de alergare şi mobilier urban specific.

Un proiect similar vizează zona străzii Coriolan Pop din cartierul Veteranilor. "Este vorba de circa un hectar de spaţii verzi în zona delimitată Calea Sîntandreiului şi pârâul Peţa, unde se construiesc 180 de apartamente ANL. Oamenii care locuiesc aici vor avea nevoie de spaţii verzi", a spus Bolojan.

Ampalsamentul, împărţit în trei arii de aleile care îl străbat, va cuprinde 16 zone de relaxare, o zonă destinată copiilor, suprafeţe destinate tenisului de masă, jocului de şah şi mobilier urban. Investiţia este estimată la 1,9 milioane lei fără TVA.

Promenadă lângă Crişul Repede

Pe lista amplasamentelor vizate de municipalitate se mai numără coridorul verde Ioşia, care va fi amenajat de-a lungul străzii Barcăului, de la şoseaua de centură la strada Oneştilor, cartierul Grigorescu, zona Ciheiului, imediat după supratraversarea peste şoseaua de centură, şi cartierul Nufărul, în vecinătatea străzii Leonardo da Vinci.

Investiţii similare urmează să fie făcute în zona străzii Ion Bogdan, lângă sediul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, unde municipalitatea a amenajat deja terenuri de sport pe un amplasament preluat de la Ministerul Agriculturii, şi în zona Silvaş, în aval de Podul Mareşal Constantin Prezan. "Aici va fi amenjată o zonă pietonală, astfel încât să poţi să alergi sau să te plimbi de-a lungul Crişului Repede între cele două poduri", a spus edilul.

Potrivit primarului, proiectele finanţate prin axa prioritară 4.2 din POR impun ca şi condiţie ca doar 10% din suprafaţa vizată să fie ocupată de construcţii şi ca doar o zecime din fondurile europene alocate să fie cheltuite pentru achiziţionarea de terenuri.