Municipalitatea orădeană va contracta o linie de credit în valoare de 40 milioane lei. Consiliul Local a hotărât, marţi, cu unanimitate de voturi, contractarea creditului pentru ca municipalitatea să poată finanţa proiectele europene deja începute.

"Contractarea acestei linii de credit este necesară pentru a finaliza fără sincope proiectele începute. În cadrul unui proiect al Spitalului Judeţean, de exemplu, nu s-au mai făcut plăţi din vara anului 2011", a spus primarul Ilie Bolojan.

Conform estimărilor municipalităţii, contractarea liniei de credit va majora gradul de îndatorare al oraşului la 22,81%, oricum sub limita legală de 30% din veniturile proprii. Potrivit mecanismului de finanţare gândit, tragerile din credit se vor face în funcţie de plăţile care trebuie făcute, după care sumele vor fi returnate băncii îndată ce cheltuielile municipalităţii vor fi decontate de finanţatorul european.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, şi tot cu unanimitate de voturi, aleşii au hotărât prelungirea până la sfârşitul anului a termenului de restituire a împrumutului acordat anul trecut de municipalitate Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea pentru finanţarea proiectului la care a făcut primarul Ilie Bolojan referire.

Proiectul privind eficientizarea serviciilor medicale prin implementarea unui sistem integrat a fost finalizat încă din septembrie 2012, cererile de rambursare a cheltuielilor eligibile au fost deja depuse, dar suspendarea plăţilor pentru programele POS şi modul greoi de decontare a pus spitalul în imposibilitatea de a rambursa împrumutul.

Tot marţi, consilierii locali au aprobat acordarea către Clubul Sportiv FC Bihor Oradea a unei finanţări de 200.000 lei cu titlul de contribuţie parţială pentru anul în curs. Suma va fi folosită de club pentru finanţarea cheltuielilor sportive.

Suma alocată este menită să asigure buna funcţionare a clubului până la adoptarea bugetului pe anul în curs şi reprezintă a 12-a parte din finanţările acordate în 2012.