Municipalitatea orădeană va atrage anul acesta, în premieră, finanţări europene de 31 milioane euro, reprezentând primele tranşe ale unor proiecte care vor intra în finanţare. "2011 va fi un an bun pentru Oradea. Avem mai multe proiecte mari care vor intra în implementare, fapt care înseamnă că în bugetul Primăriei vor intra sume record în valoare de 31 milioane euro", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană (DMPFE).

Având în vedere că anul trecut DMPFE a atras pentru Oradea finanţări europene în valoare de 5 milioane euro, anul acesta sumele care vor intra în bugetul Primăriei sunt de şase ori mai mari. "Sumele atrase reprezintă primele tranşe ale unor proiecte care vor intra în implementare. Spre exemplu, anul acesta vor intra în conturile Primăriei 21 milioane euro pentru proiectul pe termie privind modernizarea şi reabilitarea CET-ului, 4,6 milioane euro pentru construcţia infrastructurii Parcului Industrial din Şoseaua Borşului şi 5 milioane euro pentru construcţia complexului Wellness Termal Nymphaea pe amplasamentul actualului ştrand municipal", a declarat Marcel Boloş.

Şeful DMPFE a mai spus că pentru fiecare dintre aceste proiecte municipalitatea va trebui să aloce o cofinanţare de 50%, dar plăţile nu se vor face neapărat din bugetul pe 2011. "Contribuţia municipalităţii se va împărţi pe doi sau trei ani cât va dura implementarea fiecărui proiect, fapt care mai uşurează din presiunea pe buget", a precizat Boloş.

Conform raportului de activitate pe anul 2010 DMPFE, are în derulare nu mai puţin de 60 de proiecte depuse pentru finanţare. Din totalul proiectelor 15 sunt deja în fază de implementare sau finalizare. Cele 60 de proiecte au o valoare totală de 230,7 milioane euro, sumă din care 42,4 milioane euro o reprezintă valoarea proiectelor deja implementate sau în curs de implementare.