Invitat de conducerea Primăriei să participe la Recepţia anuală dată în cinstea celor mai mari contribuabili la bugetul local, unde a primit şi o diplomă de onoare pentru sprijinul acordat Oradiei pe vremea când era în funcţie, dar şi de conducerea companiei sud-coreene Shinheung Electronics să inaugureze în Parcul Industrial fabrica de componente în care a investit 25 milioane euro, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni, o conferinţă de presă în care a mărturisit că a acceptat invitaţia chiar dacă are, în aceeaşi zi, un eveniment important în familie, fiul cel mare aniversându-şi ziua de naştere.

Aplaudat că ne-a ajutat

"Aş vrea să-i mulţumesc domnului Tăriceanu pentru ceea ce a făcut ca premier pentru Oradea şi Bihor, când municipiul şi judeţul au cunoscut plasarea pe locul ce i se cuvenea după vărsămintele pe care le făcea la bugetul naţional", a spus preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, care a mulţumit şi pentru faptul că orădenii l-au aplaudat pe fostul şef al Guvernului de dimineaţă, când a participat la depunerea coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazu.

După preşedintele PNL Bihor, alte mulţumiri i-a adresat lui Tăriceanu şi primarul Ilie Bolojan, care s-a referit, concret, la faptul că fostului premier i se datorează transferarea în proprietatea Oradiei a celor 120 de hectare de teren care în prezent formează Parcul Industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului, dar şi alte câteva sute de hectare situate pe Dealul Viilor pe amplasamentul fostei Staţiuni de cercetări pomicole, precum şi pe amplasamentul fostei unităţi de tancuri de peste drum de Cimitirul Municipal.

"Aceste terenuri au stat la baza relansării economice a Oradiei, de aceea am considerat că se cuvine să-l invităm pe domnul Tăriceanu şi să-i înmânăm o diplomă", a explicat primarul Ilie Bolojan.

"Omagiu" lui Bolojan

La rândul său, fostul premier l-a elogiat pe primarul Oradiei, amintind ce impresie i-a făcut Ilie Bolojan în perioada când l-a promovat la conducerea Secretariatului General al Guvernului, precum şi calităţile pe care acesta le-a dovedit în exercitarea funcţiei: onestitatea, perseverenţa şi eficienţa.

"Ilie Bolojan a fost unul din colaboratorii pe care i-am apreciat cel mai mult, pentru onestitatea de care a dat dovadă, dar şi pentru eficienţa şi responsabilitatea pe care le-a demonstrat", a spus Tăriceanu, amintind că, după modelul implementat la Oradea, ulterior în întreaga ţară s-au produs schimbări radicale, pozitive, în toate serviciile ce depindeau de acesta.

"Vreau să-i aduc un omagiu, nu pentru că mă aflu la Oradea, ci pentru ca oamenii să ştie că toate serviciile cu publicul, de la acte de identitate şi paşapoarte până la caziere şi caziere fiscale, de la permise de conducere şi până la certificate de înmatriculare şi radieri auto s-au modernizat, ajungând să fie servicii de calitate, rapide şi, mai ales, lipsite de tara cea mai grea din România - de corupţie", a spus fostul premier, care a mărturisit că Bolojan a impus acest model chiar şi la Bucureşti, unde a întâmpinat cea mai mare rezistenţă din partea sistemului.

Investiţiile înseamnă locuri de muncă

Vorbind despre inaugurarea fabricii de componente electronice pe care a fost invitat s-o inaugureze în Parcul Industrial, fostul premier a spus că apreciază acest prim rezultat concret al transferurilor de teren pe care le-a făcut în favoarea Oradiei pe vremea când conducea Guvernul, şi a spus că se bucură pentru cei 470 de oameni care în acest fel şi-au găsit deja locuri de muncă.

Tăriceanu n-a pierdut, însă, ocazia să critice faptul că actualul Guvern se mulţumeşte doar să "taie", fără a fi preocupat de investiţii care să creeze locuri de muncă. "A vorbi despre investiţii şi despre crearea a noi locuri de muncă, ceea ce ar fi de datoria Guvernului, ar fi un lucru bun. Din păcate, însă, Guvernul se ocupă prea puţin sau chiar deloc de acest capitol. Totuşi, e bine că măcar autorităţile locale reuşesc să ducă la bun sfârşit asemenea proiecte. Fără investiţii şi infrastructură, fără asemenea parcuri industriale, care trebuie să fie un suport şi pentru dezvoltarea capitalului autohton, nu doar a celui străin, căci capitalul străin fuge în alte locuri, nu putem susţine dezvoltarea economiei", a spus fostul premier.

Tăriceanu a avut în încheiere cuvinte de apreciere şi pentru ceilalţi reprezentanţi ai PNL Bihor. Despre preşedintele organizaţiei judeţene, senatorul Cornel Popa, a dezvăluit că era foarte insistent în a face lobby pentru investiţiile din Bihor şi pe vremea guvernării liberale. "Pe Cornel Popa l-aş fi strâns de gât în 2003-2004, cât de insistent era, de exemplu, pentru construirea Autostrăzii", a spus Tăriceanu, amintind, de asemenea, că şi actualul deputat Lucia Varga, ca secretar de stat în Ministerul Mediului, a avut o prestaţie similară.