În 2008, cu contribuţii primite mai ales din străinătate, fundaţia Caritas Eparhial a ridicat în incinta mănăstirii franciscane din fostul cimitir Olosig o clădire cu o suprafaţă construită de 2.600 metri pătraţi, destinată persoanelor vârstnice şi singure, pe care nu are cine să le îngrijească şi care nu vor să-şi sfârşească zilele într-un azil oarecare. Criza a încetinit însă ritmul lucrărilor, astfel că după epuizarea fondurilor de 600.000 de euro, voluntarii Caritas Eparhial se adresează orădenilor care pot da o mână de ajutor la finalizarea ei.

În amintirea harnicului episcop

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului, în clădirea construită "la roşu", pe patru nivele, cu demisol, parter, etaj, mansardă şi supramansardă, în care vor putea locui până la 48 de persoane vârstnice, părintele Olimpiu Todorean a prezentat lucrările făcute până acum de proiectantul Octavian Muth şi societatea de construcţii Edil Coneco.

"Această clădire am numit-o Casa Frenţiu, în amintirea episcopului Valeriu Traian Frenţiu, care a construit cele mai multe aşezăminte în Bihor (n.r. - şi care a murit în faimă de martir într-o temniţă comunistă), şi se numeşte casă pentru că nu vrem să fie un sanatoriu sau un azil, ci un loc unde viitorii locatari să se simtă confortabil, ca în casa lor", a spus părintele Todorean.

Preşedintele Caritas Eparhial a precizat că deja foarte multe persoane vârstnice care fie nu au copii, fie au copiii plecaţi din oraş sau din ţară şi-au exprimat dorinţa să-şi petreacă aici bătrâneţile, donându-şi apartamentele sau garsonierele pe care le deţin în oraş. "Locatarii noştri vor putea sta aici în schimbul locuinţelor pe care le au, şi îşi vor putea păstra pensiile pentru a le cheltui cum cred de cuviinţă, putând fi liberi să plece în orice moment, oriunde, la plimbări sau la cumpărături ori în vizite, şi putând primi oricând vizite din partea oricui, ca şi în orice casă", a spus părintele Todorean.

Totuşi, conducerea Caritas Eparhial a decis să nu facă "înscrieri" pentru cazarea niciunui doritor, decât după finalizarea construcţiei, care ar necesita materiale şi manoperă în valoare estimată tot de 600.000 euro.

Toate facilităţile

Descriind felul în care va arăta şi va funcţiona Casa Frenţiu, părintele Olimpiu Todorean a spus că imobilul întins pe o suprafaţă de 2.600 metri pătraţi va avea la demisol cabinete medicale, la parter o recepţie, o sală de zi, o sală de mese, bucătărie, un birou al administratorului şi o capelă, precum şi săli pentru terapie ocupaţională, pentru ca locatarii să rămână activi. "De altfel, oamenii în vârstă care vor sta la noi vor face şi excursii şi pelerinaje", a adăugat părintele Todorean.

La etaj şi mansardă vor exista câte 12 garsoniere şi alte 12 camere pentru o persoană, spaţioase şi dotate cu băi proprii, iar la supramansardă va fi locuinţa administratorului care, cel mai probabil, va fi un preot, deoarece va sta în permanenţă aici, şi va trebui să fie disponibil 24 de ore din 24 pentru a-i ajuta pe locatari, aceştia urmând să beneficieze şi de seriviile unor medici, asistente, infirmiere şi îngrijitoare.

Casa Frenţiu urmează să se autofinanţeze din veniturile realizate în urma valorificării, în cele mai transparente condiţii, a locuinţelor donate de viitorii locatari.

Pune suflet Oradea?

Prezentă şi ea la conferinţa de presă, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Florica Cherecheş, acum deputat, a arătat că proiectul de finalizare a Casei Frenţiu a fost cuprins în campania Oradea pune suflet, pe care a iniţiat-o în septembrie 2011, şi care până acum a avut rezultate surprinzător de bune pentru alte trei obiective care au beneficiat de donaţiile făcute în cadrul acestei campanii.

"În campania noastră, desfăşurată împreună cu Primăria, Centrul Oncologic a primit donaţii de 1,9 milioane lei din partea societăţilor comerciale din Oradea şi a orădenilor de rând, Spitalul Judeţean peste 1,4 milioane lei, iar fundaţia Hospice, care ridică un centru special pentru îngrijiri paliative destinat bolnavilor în stadii terminale, echivalentul a circa 200.000 lei", a precizat Florica Cherecheş.

Deputatul PNL i-a rugat pe conducătorii de firme şi pe orădeni să încerce să ajute acum şi Casa Frenţiu, lăudând activităţile desfăşurate până în prezent de cei 189 de voluntari ai Caritas Eparhial.

Această fundaţie a Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei s-a remarcat în ultimele două decenii prin numeroase opere de binefacere, cum sunt cantina socială Maria Rosa, centrul de zi pentru copii, centrul pentru tinerele însărcinate care nu sunt căsătorite dar vor să păstreze copiii, precum şi duşurile pentru oamenii străzii.

Firmele şi orădenii care doresc să contribuie la finalizarea Casei Frenţiu prin donaţii de materiale pentru instalaţii electrice, sanitare ori de altă natură, prin muncă voluntară sau prin alocarea celor două procente din impozitul pe venitul global pot contacta responsabilii Caritas Eparhial prin e-mail, la adresa caritaseparhial@yahoo.it sau telefonic la numărul 0359-418.212.