Absolvent de Politehnică şi de Drept la Cluj, ales de două ori consilier local, avocatul Ioan Cupşa este unul dintre preferaţii primarului Ilie Bolojan care va încerca, pe 9 decembrie, să devină deputat de Oradea. La 46 de ani, politicianul se consideră în puterea vârstei şi spune că e pregătit să se avânte în "politica mare" ca "făcător de legi" şi "lobby-ist" pentru oraş.

- Sunteţi născut la Turda, cum aţi ajuns orădean?

- Prin măritiş, să zic aşa. Student fiind la Cluj, am cunoscut o orădeancă frumoasă şi deşteaptă, care m-a convins să ne stabilim la Oradea. Acum e cadru universitar, avem o fetiţă, şi aici ne simţim foarte bine. Am făcut, deci, o alegere foarte bună.

- De când şi de ce aţi ales PNL?

- Sunt membru PNL din 1990, pentru că acest partid are ca valori omul, libertatea şi libera iniţiativă. Timp de 16 ani mi-am construit o carieră profesională solidă, ca avocat, şi la fel am făcut şi în cariera politică, pe care am parcurs-o de jos, pas cu pas, de la calitatea de simplu membru de partid până la cea de membru în conducerea PNL Oradea. Nu am apărut din senin, nu m-a scos nimeni din joben prin vreo scamatorie, aşa că şi candidatura la Camera Deputaţilor o consider rezultatul muncii de 16 ani.

"Oradea poate fi un model"

- Ce v-a determinat să intraţi în viaţa publică devenind consilier local?

- În 2008, înainte ca dl Ilie Bolojan să candideze prima oară la Primărie, mi-a propus să fac parte dintr-o echipă pe care o dorea profesionistă, onestă şi eficientă.

- Ca avocat, cum aţi ajuns în fruntea Comisiei de urbanism a Consiliului?

- Am activat 4 ani şi în Comisia juridică, am fost şi sunt şi acum membru al Comisiei pentru achiziţii publice. În Comisia de urbanism am dorit să lucrez pentru că Oradea trece printr-un moment cheie, fiind în curs de elaborare Planul Urbanistic General, adică ansamblul de reguli care proiectează dezvoltarea pe viitor a oraşului.

- Aţi susţinut aşa-numita "taxă de linişte" pentru localurile non-stop. Cum vă explicaţi că, la sesizarea Prefecturii, Tribunalul a desfiinţat-o ca nelegală?

- Scopul era să scoatem din piaţă bombele, speluncile generatoare de zgomot, mizerie, violenţă şi vandalism, astfel încât să rămână doar localuri care oferă servicii civilizate. Toţi banii care s-ar fi încasat din taxă s-ar fi cheltuit pentru activităţi în jurul acestor localuri, pentru pază, curăţenie şi reparaţii. O astfel de taxă există de câteva decenii în Marea Britanie, şi nimeni nu a făcut zarvă. De ce la Oradea a fost considerată nelegală, nu mă întrebaţi pe mine.

- Primarul v-a lăudat contribuţia la organizarea de către municipalitate a unor licitaţii corecte. În ce fel se pot ele trânti şi cum se pot împiedica aranjamentele?

- Prefer să nu spun care sunt metodele de a falsifica licitaţiile, pentru că tocmai asta vrem să stopăm, iar noi, românii, oricum suntem foarte inventivi la fentarea regulilor. În schimb, vă pot spune cum putem opri aranjarea licitaţiilor: prin supravegherea modului de elaborare a proiectelor şi a caietelor de sarcini, precum şi a procedurilor de atribuire, prin stricta aplicare a legii. Dăm şanse egale firmelor, le asigurăm un tratament nediscriminatoriu, iar pentru că nu s-au trucat licitaţii s-au văzut şi rezultatele. Dacă în plan naţional costurile pentru un kilometru de drum s-au triplat, la Primăria Oradea costurile de achiziţionare a bunurilor şi serviciilor au scăzut cu 40%, încât din banii daţi altădată pentru asfaltarea a două străzi, acum asfaltăm trei, şi la o calitate superioară. Anul trecut am avut 359 de achiziţii, din care doar 7 au fost contestate, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor n-a admis nici una, ceea ce înseamnă că am lucrat corect în toate cazurile. Concluzia e clară: corectitudinea licitaţiilor la Primăria Oradea poate fi un model de urmat în toată ţara.

Avocatul oraşului

- Ca avocat aveţi venituri mai mari decât indemnizaţia de parlamentar. Aţi socotit cât veţi pierde dacă veţi fi ales deputat?

- Nu am făcut asemenea socoteală, dar nu voi pierde mult, pentru că sunt asociat într-o societate civilă de avocatură care va continua să funcţioneze şi fără mine. Ca să nu fie discuţii, vreau să precizez că situaţia mea materială este confortabilă şi că nu am intrat în politică pentru a mă îmbogăţi. Mai în glumă, mai în serios: mi-am cumpărat primul Mercedes cu mult înainte să devin o persoană publică.

- De ce vreţi să fiţi deputat?

- La fel ca majoritatea românilor, sunt nemulţumit de ceea ce se întâmplă, şi cred că împreună cu colegii mei pot schimba ceva. Am o experienţă relevantă în profesie şi în "parlamentul" local, aşa că am ce să ofer. Voi fi un bun făcător de legi şi un devotat lobby-ist pentru Oradea. Sunt convins că dacă în Parlament numărul oamenilor bine pregătiţi şi bine intenţionaţi îl va depăşi pe cel al politrucilor, ne va fi tuturor mai bine.

- Candidaţi în cel mai mare colegiu, cu peste 70.000 de alegători. Ce promisiuni veţi face orădenilor?

- N-o să promit multe, dar o să le spun ce cred eu că se va întâmpla dacă voi ajunge deputat. Aşa cum am mai spus, sunt adeptul rigorii legislative şi al aplicării cu rigurozitate a legii. Legea trebuie să fie simplă şi aplicată nediscriminatoriu, aşa cum se întâmplă în Primăria Oradea, care din acest punct de vedere este într-o fericită neconcordanţă şi cu ce se întâmpla înainte în oraş, şi cu ce se întâmplă, din păcate, la nivelul ţării. Le voi mai spune orădenilor că am sprijinit şi voi sprijini proiectele de dezvoltare a oraşului, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru îmbunătăţirea infrastructurii, a condiţiilor din şcoli, din grădiniţe şi din spitale.

- Ce le veţi spune orădenilor din Ioşia care se încălzesc cu apă termală, după ce anul trecut aţi votat majorarea preţului gigacaloriei plătit de aceştia?

- Am votat pentru uniformizarea preţurilor, pentru că legea impune ca la nivelul unui oraş să existe un singur tarif. Măsura, despre care ştiu că e dureroasă, a fost deci absolut necesară. Pe de altă parte, ştiu că problema întreţinerii este pe primul loc, nu doar în Oradea, ci în întreaga ţară, fiindcă peste tot sistemele de termoficare sunt foarte vechi, au randamente mici şi pierderi uriaşe, atât în unităţile de producţie, cât şi pe reţelele de transport a agentului termic. Noi am ales să nu mai amânăm rezolvarea problemei, şi vom construi cu bani europeni o nouă unitate de producţie, înlocuind totodată o bună parte din reţele. Orădenii nu au de ce să se sperie de noul CET pe gaz, deoarece va fi ultramodern, cu randament foarte mare, şi va produce atât agent termic, cât şi electricitate ce va fi vândută, iar din banii încasaţi se va compensa costul încălzirii. Soluţia nu au inventat-o politicienii, ci ne-au recomandat-o specialiştii. Mai adaug că am obţinut fonduri europene şi pentru dezvoltarea geotermalismului, care va asigura o parte din necesarul oraşului.

- Cum veţi justifica proiectul Primăriei de a transforma Piaţa Rogerius într-un centru de afaceri agricole?

- Nu va fi un centru de afaceri propriu-zis, ci tot piaţă agro-alimentară, dar una modernă. Denumirea a fost dată pentru a primi fondurile europene, dar piaţa îi va deservi tot pe cei 80.000 de orădeni din Rogerius, iar acolo vor continua să vândă tot producătorii de legume şi fructe. Atâta doar că în condiţii civilizate.

- Dar drumul rapid din strada Ecaterina Teodoroiu?

- E un proiect absolut necesar. În fiecare dimineaţă, un sfert din orădeni merg din Rogerius, Episcopia, Oncea şi de pe dealuri spre centru pe singura arteră existentă. Drumul rapid, care se va face tot cu fonduri europene, va descărca în bună parte traficul de pe Republicii-Magheru şi va culege şi circulaţia de pe dealuri. Nu vor mai fi ambuteiaje, risipă de timp şi de combustibil şi, deci, poluare. Nu uitaţi că şi despre Podul Sovata s-au spus multe, dar s-a dovedit că n-a fost o hachiţă a cuiva, ci un obiectiv bine-venit.

Fără UDMR la guvernare

- Ce sumă veţi investi, personal, în campania electorală?

- Fiecare candidat contribuie cu câte 2.500 de euro, restul fondurilor le asigură partidul.

- Cum vă înţelegeţi cu partenerii din PSD şi cât va rezista USL?

- Ne înţelegem foarte bine, iar USL va rezista cât va fi nevoie, atât timp cât criza ne va cere să fim uniţi.

- Care dintre contracandidaţii dvs. credeţi că e mai valoros?

- Eu îi respect pe toţi în egală măsură. Alte comentarii nu doresc să fac.

- Ce aţi gândit când v-aţi trezit coleg de partid cu Gigi Becali?

- Eu, personal, nu mi-am dorit această asociere, dar nici nu cred că el e ciumatul politicii româneşti.

- Ce nu vă place în politica PNL?

- Faptul că nu reuşim să ne atingem totdeauna obiectivele.

- Dar în cea a PSD?

- Nu vreau să comentez.

- Vă doriţi o alianţă la guvernare între USL şi UDMR?

- Nu, pentru că UDMR a stat la putere până la capăt alături de PDL.

- Ce proiecte veţi susţine ca deputat?

- Îmi doresc o Constituţie mai clară şi stabilă. Cred într-o reorganizare fără regionalizare, care să reaşeze unităţile administrativ-teritoriale astfel încât să nu mai existe comune minuscule, neviabile economic, iar unele oraşe să fie recalificate la rang de comune. O lege electorală care să sancţioneze traseismul, prin pierderea mandatului de către demnitarul care schimbă partidul, dar şi prin interdicţia de a candida pentru următoatea legislatură. Vreau simplificarea sistemului de taxe şi impozite, o scădere a acestora şi o colectare mai cuprinzătoare prin combaterea reală a evaziunii. În educaţie îmi doresc ca activitatea clasei zero să se desfăşoare în grădiniţe, clasa a IX-a să treacă la liceu, să stimulăm şcolile profesionale şi să le dotăm cu ateliere moderne, iar în învăţământul universitar să nu mai existe o finanţare per capita, ci pe ciclul de învăţământ, pentru că altfel profesorii îi vor trece anul pe studenţi indiferent de pregătirea acestora, doar pentru a nu pierde finanţarea. Nu în ultimul rând, ca deputat voi sprijini prin legislaţie şi prin lobby, aşa cum am mai spus, toate proiectele de dezvoltare a oraşului.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte (despre contracandidaţi)

Mircea Matei (PPDD) - Nu comentez nimic
Pasztor Sandor (UDMR) - O persoană onorabilă
Cristian Puşcaş (ARD) - Nu-l cunosc