Poliţiştii orădeni îl caută pe fostul şef al Finanţelor Publice Bihor, consilierul judeţean PPDD Ioan Lascău, pe care trebuie să-l depună în Penitenciar, unde ar trebui să execute o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru corupţie.

Potrivit poliţiştilor, preşedintele PPDD Bihor este de negăsit. "Mandatul de executare emis pe numele lui a fost transmis la Poliţia Bihor în cursul nopţii. Poliţiştii l-au căutat la domiciliu, iar acum a fost dat în urmărire generală. Deocamdată nu putem spune mai multe", a declarat BIHOREANULUI adjunctul Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş.

Ioan Lascău a fost condamnat vineri după-amiază de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan, în 2005, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Deşi iniţial Tribunalul Braşov l-a condamnat doar la o amendă penală, iar Curtea de Apel Braşov chiar l-a achitat de acuzaţii, acum magistraţii Înaltei Curţi au dispus o condamnare cu executare pentru fostul şef al Finaţelor Bihor.

Astfel, Lascău, care între timp a devenit preşedintele PPDD Bihor, iar din vara trecută este consilier judeţean, a încasat o pedeapsă de 3 ani de închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Judecătorii ICCJ l-au condamnat pe Lascău la 3 ani de detenţie pentru spălare de bani şi 3 ani şi 2 luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Potrivit sentinţei, Lascău urmează să execute pedeapsa de 3 ani de detenţie, pedepsele fiindu-i contopite.

Ioan Lascău a ajuns în atenţia DNA pentru că i-ar fi pretins lui Jan Podilă, administratorul hotelului President, în anul 2003, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie şi a unor foloase de aproape 400 milioane de lei vechi pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că s-ar fi folosit de funcţie pentru a cumpăra şi vinde speculativ un spaţiu comercial, cu 10 miliarde de lei vechi, şi că l-ar fi determinat pe pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă într-un dosar de lichidare judiciară a societăţii.

În 2010, doar cea din urmă faptă a fost reţinută de Tribunalul Braşov în sarcina celor doi inculpaţi, care au fost condamnaţi la amenzi penale pentru bancrută frauduloasă şi instigare la bancrută frauduloasă. După ce sentinţa a fost atacată, în 2012 Curtea de Apel Braşov i-a achitat însă pe cei doi şi de aceste ultime acuzaţii. În urma recursului DNA procesul s-a reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat acum o soluţie total diferită, condamnându-l pe Ioan Lascău cu executare şi menţinând achitarea lui Ranyak.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"