Conducerea Federaţiei Patronilor Bihor (FPB) a hotărât, la începutul săptămânii trecute, înlocuirea din funcţie a preşedintelui Ioan Lucian, ca urmare a situaţiei financiare dezastruoase a organizaţiei.

Este cea de-a doua mazilire a lui Lucian în mai puţin de două luni, după debarcarea de la începutul anului de la conducerea FC Bihor. În ambele cazuri, fostul preşedinte a fost îndepărtat din funcţie ca urmare a managementului defectuos şi a datoriilor imense acumulate de organizaţiile pe care le-a condus.

Datorii de 7 miliarde

07-Octavian-Bara.jpgE oficial: Ioan Lucian a fost debarcat. "Am avut o întâlnire în cursul zilei de luni, iar domnul Lucian a fost înlocuit din funcţie ca urmare a faptului că s-au ridicat probleme faţă de modul în care federaţia şi-a desfăşurat activitatea în ultima perioadă, investiţiile făcute şi datoriile acumulate", a declarat pentru BIHOREANUL Octavian Bara (foto), preşedintele interimar al FPB.

Patronul firmei Autobara va asigura în mod provizoriu conducerea organizaţiei, până la alegerile de la sfârşitul lunii martie. "În următoarele 30 de zile se vor face verificări pentru a vedea de unde provin aceste datorii. Deocamdată ştim că federaţia a trebuit să avanseze nişte sume în cadrul unui proiect din fonduri europene privind ziarul bilingv al oamenilor de afaceri, urmând să îşi recupereze sumele pe măsură ce se fac decontările şi că există nişte furnizori neachitaţi de la construcţia centrului de afaceri din Sânmartin", a spus Bara. Estimativ, suma datorată de FPB se ridică la 700.000 lei, un record pentru asociaţia patronală.

La fel ca atunci când Lucian a fost înlocuit de la conducerea FC Bihor, colaboratorii săi au preferat o despărţire amiabilă, încercând să-i menajeze imaginea. Dacă la prima mazilire au fost invocate "motive de sănătate", la cea de-a doua, patronii au preferat chiar să treacă sub tăcere demiterea.

Hopa Lucică

Mai mult, Ioan Lucian a rămas în rândul vicepreşedinţilor organizaţiei, alături de proprietarul Adeplast, Marcel Bărbuţ, şi de patronul Grup West Premium, Szekely Lajos, şi are posibilitatea să candideze din nou. De altfel, din lipsă de înlocuitor, Lucian a fost la un pas de a rămâne preşedintele FPB până la organizarea alegerilor. A fost înlăturat abia la intervenţia fermă a lui Bărbuţ, care a apreciat că este injust să rămână pe post în condiţiile în care a acumulat atâtea datorii.

Îndepărtat de la conducerea FPB, Ioan Lucian s-a învârtit repede de o nouă funcţie. Un comunicat trimis de Ioan Drimbău, redactorul şef al publicaţiei "Împreună business", pe care Lucian a reuşit să o aducă în colaps, anunţa că acesta a fost ales, miercuri, preşedinte executiv al Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), conduse de omul de afaceri Marian Petru Miluţ.

Este a doua oară când Miluţ ajută la spălarea ruşinii lui Lucian, după ce în toamna anului trecut a venit la Oradea pentru a anunţa că va investi 200.000 de euro în finalizarea lucrărilor la centrul de afaceri din Sânmartin, lucrare în care FPB a tocat în patru ani circa 1,5 milioane de euro fără să o ducă la bun sfârşit. Cam ca toate proiectele marca Lucian...


INCOMPETENŢĂ
Patroni în faliment

BIHOREANUL a arătat încă din vara anului trecut situaţia dezastruoasă în care Ioan Lucian a reuşit să aducă Federaţia Patronilor. La sfârşitul lui iulie 2010 FPB datora bugetului de asigurări sociale 30.000 de lei, era părăsită de angajaţi şi avea sediul debranşat pentru neplată de la curent, telefon şi internet. În plus, Lucian a reuşit să blocheze un proiect româno-maghiar finanţat cu 325.000 de euro din fonduri europene, care prevedea editarea publicaţiei "Împreună bussines", şi să pericliteze un altul de 4 milioane de euro întocmit cu Camera de Comerţ şi Industrie Debreţin.

FPB urma să primească un milion de euro pentru amenajarea unui centru de afaceri în Cetate, iar partea maghiară 3 milioane pentru construcţia unui sediu nou în Debreţin. Ungurii au refuzat să mai colaboreze cu Lucian şi au cerut Primăriei Oradea să devină parte în proiect.