Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a făcut joi în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul activităţii filialei pe anul care se încheie, ajungând la concluzia că 2012 a fost un an bun.

"În acest an am avut alegeri locale, un referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi alegeri parlamentare. PSD Bihor a ieşit bine din toate cele trei campanii", a spus Mang.

În ceea ce priveşte alegerile locale din 10 iunie, liderul PSD Bihor a arătat că organizaţia a câştigat 8 mandate de consilieri judeţeni, 6 mandate de consilieri locali în Oradea, un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor şi un post de viceprimar de Oradea. "Acest lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii zece ani", a spus Mang.

Premieră istorică

Social-democratul a trecut la reuşite şi referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. "În localităţile cu primari PSD, 60% din populaţie s-a prezentat la urne şi a votat "Da" în favoarea demiterii. Din păcate rezultalul a fost răsturnat apoi de Curtea Constituţională, care a hotărât, după cum zicea şi Stalin, că nu contează cine votează, ci contează cine numără voturile", a declarat preşedintele PSD Bihor.

Alegerile generale din 9 decembrie, în urma cărora USL a obţinut o majoritate de 67% în Parlament, au constituit conform social-democratului o premieră. "Pentru prima dată în istoria PSD Bihor am câştigat patru mandate de parlamentari. În 2004 am avut doar trei mandate, pentru că al patrulea i-a revenit domnului Eduard Hellvig, care era de la PC", a spus Mang.

În acest context, social-democratul a afirmat că "aceste rezultate obţinute în 2012 ne demonstrează că organizaţia a lucrat bine". Chiar dacă a recunoscut că alianţa PSD-PNL-PC sub umbrela USL a ajutat filiala să iasă câştigătoare din cele trei campanii electorale, Mang a ţinut să precizeze că "PSD ar fi avut acelaşi rezultat şi dacă ar fi candidat separat".

De făcut...

În ceea ce priveşte anul 2013, Mang a afirmat că, la nivel naţional, PSD se va concentra pe relansarea economică, pe reforma constituţională care să permită înfiinţarea regiunilor, pe reforma administrativă care să creeze noile regiuni, pe relansarea absobţiei fondurilor europene, a agriculturii, a marilor proiecte de investiţii şi pe acceptarea României în spaţiul Schengen.

Referitor la regionalizare, liderul PSD Bihor a declarat că Oradea are şansa de a deveni centru de regiune doar în cazul unei formule cu peste 12 regiuni. "Dacă rămân opt regiuni, pe sistemul actualelor regiuni de dezvoltare, în mod sigur nu vom fi centru de regiune, dar dacă vor fi 12 sau mai multe vom fi în mod cert", a spus Mang.

Liderul PSD Bihor a spus că filiala va face în 2013 lobby la nivel central în favoarea celei de-a doua variante, mai avantajoase pentru judeţ.

Revine votul pe liste

Mang a mai spus că în mod probabil primele alegeri pe regiuni vor avea loc în 2014, când bihorenii vor fi chemaţi la urne să aleagă noul Consiliu Regional, urmând ca ulterior membrii acestuia să îşi aleagă preşedintele şi vicepreşedinţii. "Până atunci va trebui făcut referendum şi va trebui schimbată Constituţia", a spus el.

După toate probabilităţile noua Constituţie va aduce schimbări majore în sistemul de vot. "Eu cred că în 2016 votul va arăta cu totul altfel. Probabil vom avea vot pe listă pentru Camera Deputaţilor şi vot uninominal pentru Senat", a opinat PSD-istul, afirmând că, după toate probabilităţile, în noua formulă Senatul va fi format din reprezentanţii regiunilor.