"La dezbaterea moţiunii, am spus în plenul Senatului că Ministerul Educaţiei va avea mari probleme atâta timp cât în fruntea lui se află un om care dovedeşte un dispreţ total atât faţă de cadrele didactice, elevi şi studenţi, cât şi faţă de Senat şi Parlament în general. Cred că, în aroganţa sa dovedită în timpul dezbaterilor, dacă Emil Boc i-ar fi împrumutat biciul cumpărat anul trecut în timpul campaniei electorale, domnul ministru ne-ar fi şi biciuit în Senat", a declarat Ioan Mang, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate vineri.

Mang şi-a declarat, totodată, nemulţumirea că, în timpul dezbaterii moţiunii pe Educaţie, atunci când i-a reproşat ministrului faptul că în toată ţara cadrele didactice sunt private de majorările salariale conforme legii, Funeriu i-a răspuns că "niciun profesor n-a murit de foame". "Într-adevăr, niciun profesor n-a murit încă de foame, dar sunt înregistrate deja câteva cazuri de cadre didactice care s-au sinucis pentru că nu şi-au putut plăti ratele la bănci", a spus senatorul.

Politizare şi înmulţirea Sydelor

În ceea ce priveşte proiectul Legii Educaţiei, şeful Departamentului de profil al PSD a mai afirmat că a avut numeroase obiecţii faţă de textul propus de Minister, deoarece în cazul în care acesta va fi adoptat şi aplicat, ar produce un adevărat haos în sistem şi, totodată, ar consacra politizarea inclusiv a învăţământului superior.

"Până acum, a fost politizat doar învăţământul preuniversitar, dar propunerile domnului Funeriu ar produce o politizare şi în universităţi, deoarece conducerea acestora ar fi ocupată prin aşa-zise concursuri care vor fi organizate de PDL şi care vor fi câştigate pe criterii politice. Practic, se va înlocui vechea sintagmă "Ai carte, ai parte", cu lozinca "Ai pile, ai parte", ceea ce va elimina şi ultima speranţă în viitor pe care o mai pot avea tinerii. Prin asemenea concursuri au ajuns deja să câştige posturi în diplomaţie unii ca Syda, iubitul Elenei Băsescu, ori fiul fostului ministru Gheorghe Pogea", a spus senatorul PSD.

Anti-Funeriu

Întrebat de jurnalişti dacă există şanse ca proiectul propus de ministrul Daniel Funeriu să fie adoptat, senatorul Ioan Mang a afirmat că nu crede acest lucru. "Proiectul trebuie adoptat de Guvern, apoi va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor, unde trebuie ca în 45 sau maxim 60 de zile să fie dezbătut în plen. De acolo, atât varianta Guvernului cât şi amendamentele vor fi depuse la Senat, care este camera decizională şi care nu are un termen-limită pentru a finaliza dezbaterile şi votul".

Mang a explicat că partidele de opoziţie nu au interesul să amâne adoptarea unei noi legi a Educaţiei, dar nici nu se vor grăbi să-şi însuşească un proiect de lege aberant, cum este cel promovat de Funeriu, împotriva căruia s-au pronunţat deja inclusiv cadrele didactice. Ca urmare, a concluzionat senatorul bihorean, "atunci când vom adopta o nouă lege, aceasta nu va mai semăna cu proiectul lui Funeriu".