Descentralizarea proiectată de Guvernul USL, prin transferarea către Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale a unor servicii guvernamentale descentralizate în teritoriu, este considerată de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, "primul pas serios făcut pentru a ne rupe definitiv de administraţia de tip comunist".

"Timp de 23 de ani au mai vorbit şi alţii, şi încă prea mult, despre descentralizare şi despre întărirea autonomiei locale, şi totuşi decizia a continuat să se ia la Bucureşti, la Ministere s-a decis ce este mai bine pentru Bihor", i-a criticat Mang, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, pe politicienii din opoziţie care apreciază că proiectul Guvernului nu este suficient de bun.

În ce priveşte varianta pentru care Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea în Parlament, Mang afirmă că era loc de mai bine, deoarece "nu s-a descentralizat tot ce ne doream, tot ce ar fi trebuit să se descentralizeze, dar sunt convins că vor urma şi ceilalţi paşi". Concret, şeful PSD Bihor spune că are motive să creadă că alte instituţii, precum AJOFM, Agenţiile de Prestaţii Sociale şi structurile de Ordine Publică din cadrul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie vor fi şi ele transferate în subordinea administraţiilor locale în câţiva ani.

Mang a afirmat, de asemenea, că actualii angajaţi ai instituţiilor ce fac obiectul descentralizării nu vor fi concediaţi masiv, ci acestea vor fi restructurate, doar posturile de conducere urmând să fie împuţinate. El a completat explicând că descentralizarea va produce mutaţii şi la nivelul autorităţilor locale, pentru a simplifica modul de lucru, dând exemplul Consiliului Judeţean, unde este vicepreşedinte: "Noi avem în prezent un compartiment de Mediu, care - desigur - va fi încorporat în structura actualei Agenţii pentru Protecţia Mediului". Mang a mai adăugat şi că toate instituţiile primite prin transfer de la Ministere vor avea noi organigrame, regulamente de organizare şi funcţionare şi state de plată, pentru a fi coordonate unitar la nivelul administraţiei judeţene.

Întrebat când anume vor începe să funcţioneze instituţiile în subordinea autorităţilor locale, preşedintele PSD Bihor a arătat că după intrarea în vigoare a legii privind descentralizarea vor fi adoptate şi normele metodologice şi se vor încheia protocoale de predare-primire, indicând ca termen de funcţionare în noile condiţii primăvara anului viitor, adică "lunile martie sau aprilie".