Printr-o declaraţie politică trimisă presei miercuri, senatorul PSD Bihor Ioan Mang a luat apărarea profesorilor din mai multe judeţe ale ţării care protestează, în grevă, pentru că Ministerul Educaţiei "refuză să le acorde drepturile salariale legale aferente lunii februarie", în condiţiile în care unele cadre didactice nu şi-au primit deloc salariile pe această lună, iar altele şi le-au primit diminuate cu 70%.

Cele mai ample asemenea mişcări de protest au avut loc în judeţele Suceava şi Botoşani, dar "am primit semnale ale unor cazuri similare şi în judeţele Arad şi Giurgiu", spune Mang. "Nu întâmplător în aceste locuri, pentru că aici au fost cei mai mulţi profesori care au avut curajul să meargă în instanţă pentru a-şi cere drepturile tăiate de Boc, iar instanţele de judecată le-au dat dreptate", mai arată senatorul social-democrat.

Mang afirmă, în declaraţie, că "inspectoratele şcolare judeţene, la comanda Ministerului, refuză să semneze statele de plată pentru luna februarie, motivând că ele au fost calculate cu sumele rezultate din sentinţele judecătoreşti", ceea ce înseamnă - concret - că Inspectoratele au ajuns să cenzureze Justiţia. "Despre ce fel de stat de drept mai putem vorbi în aceste condiţii?", se întreabă liderul PSD, pe un ton retoric.

Potrivit acestuia, abuzul este posibil ca urmare a faptului că pe 31 decembrie 2010, deci când toată lumea se pregătea de Revelion, Guvernul a emis o Hotărâre (HG 1395) privind finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar care prevede că "plata cheltuielilor cu salariile stabilite conform legii şi a contribuţiilor aferente acestora se va face pe baza statelor de personal avizate de inspectoratele scolare judeţene".

În acest fel, a concluzionat Mang, "inspectoratele au ajuns în poziţia de a da avize pe statele de plată stabilite conform legii. Cum ar veni, decid dacă se dau sau nu salarii pentru profesori, dacă se aplică sau nu legea sau dacă aceasta e bună sau nu. Că despre respectarea interesului dascălilor din sistemul preuniversitar nu mai este de mult vorba".

Mang mai spune că "dincolo de abuzul evident, această prevedere din lege creează şi o situaţie anormală: un ordonator secundar de credite ajunge să avizeze documentele unui ordonator principal de credite. Cât priveşte principiul autonomiei locale şi descentralizarea sistemului de învăţământ, ministrul Educaţiei dovedeşte încă odată că pentru domnia sa acestea nu sunt altceva decât lozinci lipsite de orice conţinut".

În finalul declaraţiei, senatorul PSD protestează faţă de încălcarea legii de către Ministerul Educaţiei şi Guvern, şi afirmă că sprijină protestele legitime ale cadrelor didactice, ameninţate - în plus - cu desfacerea contractelor de muncă din cauză că îşi cer drepturile.

"Nu este admisibil ca într-un stat de drept dascălii să fie nevoiţi să iasă în stradă pentru a primi ceea ce li se cuvine de drept: salariul integral, acordat la timp. De asemenea, nu putem accepta într-un stat de drept şi într-o democraţie ca un ministru al educaţiei să pedepsească dascălii ţării pentru că au avut curajul să i se împotrivească şi să-şi ceară drepturile legale!", şi-a încheiat Ioan Mang declaraţia politică.