Liderul PSD Bihor şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, l-a acuzat marţi pe noul preşedinte al CJ, Ilie Bolojan, că pregăteşte reduceri de personal în instituţie pentru a scăpa de funcţionarii incomozi şi a putea angaja ulterior simpatizanţi liberali.

Social-democratul şi-a lansat atacul în cadrul unei conferinţe de presă la care a invitat doar o parte a publicaţiilor orădene, nu și BIHOREANUL, iar jurnaliştii prezenţi nu l-au întrebat aproape nimic.

"Scade personalul crescându-l!"

Mang a spus că Ilie Bolojan a aplicat acelaşi model în perioada 2008 - 2020 în care a condus Primăria Oradea şi a majorat personalul cu 80%. Concret, liderul PSD Bihor a susținut că dacă în 2008 aparatul Primăriei număra 402 posturi, din care doar 360 ocupate, după reducerile făcute de Bolojan în primul mandat, numărul angajaţilor a început să crească treptat pentru a ajunge în 2020 la 581 de persoane.

"Marele model Ilie Bolojan de fapt scade personalul crescându-l de la 322 (n.r. după reducerile din 2008) la 581 de angajaţi! Cam aşa a evoluat personalul în Primăria Oradea, unde a găsit 402 de angajaţi, a zis că e risipă, a redus în fiecare an ceva, până în 2013, după care a început să crească personalul. În 2018 erau deja 564 de posturi, iar în 2020 s-a ajuns la 581 de posturi în Primăria Oradea", a acuzat Mang.

De altfel, PSD-iştii au publicat pe paginile de Facebook un grafic (foto) cu presupusa creştere a numărului de angajaţi în Primăria Oradea. 

Eliberează locul pentru liberali...

În aceeaşi conferinţă, Ioan Mang a afirmat că Ilie Bolojan a înlocuit funcţionarii nealiniaţi politic cu clientela de partid. "Modelul Bolojan înseamnă înlocuirea funcţionarilor publici care nu sunt obedienţi cu funcţionari publici din echipa ta liberală, obedienţi până la capăt şi care atacă orice postare. Oriunde spui că a greşit ceva toţi ăştia te atacă, te înjură pentru că de aia au fost angajaţi", a spus liderul PSD Bihor.

Mang a susţinut că la fel se va întâmpla şi la Județ. "Sunt convins că şi la Consiliul Judeţean Bihor anul viitor vom avea o altă organigramă şi va creşte numărul de angajaţi", a zis social-democratul.

"Ori nu are datele, ori minte"

Contactat de BIHOREANUL, fostul primar Ilie Bolojan a respins acuzaţiile lui Mang. "Fiecare om vede lumea prin ochii lui şi o interpretează după cum ar face el", a spus liberalul, subiniind că "domnul Mang, din păcate pentru el şi electorii lui, ori nu are datele corecte - şi atunci ar trebui să recunoască public că a greşit - ori minte".

Bolojan a spus că în cele trei mandate în care a condus Oradea aparatul birocratic al Primăriei a scăzut treptat. "Nu mai ştiu cifrele exacte, dar în 2008 Primăria avea cam 1.000 de angajaţi, o parte aparatul propriu, o parte în alte instituţii subordonate Consiliul Local Oradea, cum ar fi cantina Primăriei, Casa de Cultură a Municipiului, Evidenţa Populaţiei şi altele, în condiţiile în care Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi Poliţia Locală nu erau încă înfiinţate. Ţin foarte bine minte că s-au făcut în cascadă trei rânduri de disponibilizări, în urma cărora până la finalul anului 2008 au fost reduse cam 300 de posturi, iar personalul a fost redus cu 30%", a spus Bolojan.

Comasări cu disponibilizări

Fostul primar de Oradea a explicat că, ulterior, a luat măsuri de eficientizare prin introducerea în aparatul Primăriei a structurilor până atunci independente, operaţiune însoţită, din nou, de reduceri de personal.

"Am adus în structura Primăriei instituţii până atunci separate, cum ar fi Administraţia Imobiliară Oradea, care atunci era un colos cu 200 de angajaţi, sau Poliţia Locală, care are şi ea cam 70 de angajaţi, şi alte instituţii, pentru a diminua din cheltuielile colaterale. Aducerea în aparatul Primăriei s-a făcut din nou, nu cu angajări, ci cu reduceri de posturi, căci aceste structuri nu mai au acum Contabilitate, Juridic şi personal administrativ separat", a zis Bolojan.

"Nu vor veni alţii"

Preşedintele CJ Bihor a spus că Mang l-a atacat pe tema reducerilor de personal pentru că "îi este greu să accepte că CJ Bihor poate funcţiona la fel de prost şi cu doar jumătate din personal". Bolojan a spus că reducerile de personal operate vor aduce economii de cel puţin 2,4 milioane euro, bani care se vor regăsi în investiţiile care se vor face în judeţ.

Liberalul a respins acuzaţiile că în următoarea etapă va face angajări din rândul activului de partid. "Nu vor veni alţii în locul celor disponibilizaţi. Am mai spus asta public şi o repet".

Bolojan a precizat însă că peste şase luni ar putea apărea alte modificări în organigrama instituţiei. "La jumătatea anului viitor se va face o optimizare. Probabil vor mai fi câteva reduceri, dar şi câteva angajări. Vă dau un exemplu: dacă ne apucăm de drumul expres Oradea - Arad, o investiţie de un miliard de euro, ne vor trebui specialişti care au lucrat în drumuri şi pe care nu îi avem acum", a explicat el.

Primăria în cifre

Actualul primar de Oradea, Florin Birta, a susţinut cu cifre afirmaţiile lui Bolojan cu privire la modul în care a evoluat personalul Primăriei.

Bazându-se pe date furnizate de Serviciul Personal, primarul a arătat că în 2008 Primăria Oradea avea pe statul de plată 402 angajaţi, cifră care urcă la 659 de angajaţi dacă adăugăm şi personalul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), până atunci separată, dar care a fost restructurată şi introdusă în aparatul municipalităţii.

"Astăzi, Primăria, care include AIO, Evidenţa Populaţiei şi Direcţia Management de Proiecte cu Finanţare Internaţională, care a fost înfiinţată ulterior şi a adus investiţii de sute de milioane de euro oraşului, are 450 de angajaţi. Deci, nu e nicio creştere, ci o diminuare a personalului cu circa 32% - de la 650 la 450 de angajaţi", a spus Birta.

(graficul care arată numărul de angajaţi al Primăriei Oradea în perioada 2008-2020, furnizat de edilul Florin Birta)

Primarul a mai arătat că numărul de angajaţi al Primăriei ajunge în prezent la 519 persoane - şi nu la 581, cum a afirmat Mang - doar pentru că Bolojan a introdus în aparatul propriu şi Poliţia Locală, înfiinţată şi ea tot după 2008 şi independentă până anul acesta. "Măsura a fost luată tot pentru reducerea cheltuielilor", a spus edilul.

Un mincinos

La fel ca Bolojan, Birta l-a acuzat pe Mang că încearcă să îşi ducă campania pentru Parlament folosindu-se de informaţii false. "În calitate de primar al Oradiei, spun public că domnul Mang îşi consolidează reputaţia de mincinos", a spus Birta.

Cifrele false vehiculate de liderul PSD Bihor sunt folosite de formaţiunea politică în campania electorală pentru a-şi convinge electoratul despre proasta administrare a oraşului Oradea de către liberalul Ilie Bolojan, care ar urma să fie „replicată” la nivelul județului Bihor.

De altfel, Ioan Mang a și îndemnat marți personalul disponibilizat din CJ Bihor să își apere posturile în instanță pe considerentul că în cadrul reducerilor de personal s-ar fi făcut „multe ilegalități”. Pesedistul nu a negat că personalul instituției era supradimensionat și că erau angajați care trebuiau dați afară, dar a susținut că decizia trebuia luată în urma unui audit. Mang nu a explicat și nici jurnaliștii prezeni nu l-au întrebat de ce nu a făcut el reducerile care se impuneau în perioada în care a făcut parte din conducerea CJ Bihor.