"L-am întrebat pe ministrul Educaţiei, ieri (n.r. - joi) cum a făcut ultima împărţire de fonduri de la Minister pentru unităţile de învăţământ preuniversitar şi mi-a răspuns textual că nu s-a făcut nimic pe criterii politice. Am, însă, dovada că s-a întâmplat contrariul: Hotărârea de Guvern 1.270 din 13 decembrie 2010, privind unele măsuri de finanţare pentru unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar", a declarat senatorul Ioan Mang într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Liderul PSD Bihor şi-a exemplificat spusele arătând că prin HG 1.270, pentru şcolile şi grădiniţele din judeţul Bihor, au fost alocate fonduri în valoare totală de 3,035 milioane lei, din care mai mult de două treimi au revenit unităţilor de învăţământ preuniversitar din localităţile conduse de primari PDL şi UDMR.

Astfel, a spus senatorul Ioan Mang, doar 0,16 milioane lei au fost alocate în judeţul Bihor pentru şcolile din doar două localităţi conduse de primari social-democraţi, şi 0,55 milioane lei pentru unităţile din 11 localităţi, inclusiv municipiul Oradea, conduse de primari liberali.

"În schimb, şcolile din localităţile cu primari PDL şi UDMR au primit fonduri generoase: 11 şcoli din localităţi conduse de UDMR au primit în total 1,21 milioane lei, iar cele mai mici alocări pentru o şcoală au fost de 300.000 lei, în timp ce şcolile din localităţi cu primari PSD şi PNL au primit câte 20.000 de lei, numai două licee din Oradea primind câte 100.000 lei. La fel, 24 de localităţi cu primari PDL au primit în total 1,11 milioane lei", a spus senatorul Ioan Mang.

Parlamentarul bihorean a mai dat un exemplu privind discriminarea şcolilor din localităţile cu primari din opoziţie, arătând că într-o asemenea comună primarul liberal a fost îndemnat "să se descurce singur".

"În comuna Avram Iancu, la şcoala din centrul de comună, a fost instalat anul trecut un cazan pentru încălzire, în valoare de 30.000 lei, dar lucrarea nu a fost plătită, iar firma care a executat-o a vrut să-l demonteze. Primarul comunei, membru PNL, a primit răspuns să facă un efort şi să-l plătească din bugetul local, deşi lucrarea a fost comandată de Minister, prin Inspectorat. Cu chiu, cu vai, i s-a aprobat doar o parte din sumă, 20.000 lei", a spus senatorul Mang.