Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a declarat „dezamăgit” de tinerii parlamentari ai USR, cei mai severi opozanţi ai modificărilor pe care alianţa PSD-ALDE-UDMR le aduce „pe repede înainte” legilor justiţiei şi codurilor penale, în regim de urgenţă şi de urgenţă accelerată.

„Aşa-zisa nouă clasă politică, parlamentarii USR, sunt o mare dezamăgire nu doar pentru mine, ci pentru toţi cei care au sperat în ei”, a spus Mang într-o conferinţă de presă susţinută joi, criticând încercarea reprezentanţilor USR din Camera Deputaţilor de a asista la discutarea amendamentelor PSD-ALDE-UDMR în Senat. „Nu poţi să mergi în Camera cealaltă să iei cuvântul decât dacă legea este iniţiată de tine sau dacă ţi se dă cuvântul”, a zis Mang, fără a comenta însă prezenţa în Senat, chiar în prezidiu, a secretarului general Marian Neacşu, care nu este nici senator, nici deputat.

„Legat de manipulare”

În ce priveşte modificările legislative, şeful PSD Bihor a prezentat ceea ce a numit „şase minciuni care sunt promovate de unii în spaţiul public”, din spusele sale reieşind că toţi ce ce se opun acestor modificări sunt fie manipulaţi, fie manipulatori.

„Se spune că suspectul are dreptul de a lua parte la interogarea martorului care îl acuză. Adevărul este că UE dă dreptul de a asista la propriul proces, martorii însă pot beneficia de protecţie”, a spus şeful PSD Bihor „legat de manipularea” că victima unui viol, de pildă, va trebui audiată în prezenţa violatorului.

Mang a mai spus că nu va fi dezincriminată mărturia mincinoasă, cum au atenţionat specialiştii, ci „modificarea este că ai dreptul să refuzi mărturia care te incriminează sau să denunţi mărturia care ţi-a fost impusă”. De asemenea, el a afirmat că înregistrările vor putea fi folosite ca probe în continuare, atâta doar că „procurorul nu mai poate folosi înregistrările în care vorbeşte despre tine ca şi cum ai fi vinovat”.

Tot şeful PSD a susţinut că nu este adevărat că suspecţii de corupţie nu vor mai putea fi arestaţi preventiv, „adevărul” fiind că „toţi pot fi, dacă încalcă regulile privind cercetarea penală în libertate”, ceea ce înseamnă de fapt exact că arestul preventiv nu va mai fi permis decât dacă un corupt ar fi trimis în arest la domiciliu sau ar fi pus sub control judiciar, dar ar încălca obligaţiile în această situaţie.

În fine, Mang a subliniat că nu este adevărat că procurorii vor fi trimişi în judecată automat în cazul achitării persoanei pe care a inculpat-o, ci „răspunde doar dacă ştie că persoana este nevinovată”.

„Să stea şi ei la puşcărie nevinovaţi”

Şeful PSD Bihor a repetat teza partidului conform căreia „prin abuzurile care au fost demascate şi pe care le ştie toată lumea, justiţia română seamănă foarte mult cu justiţia din vremea lui Stalin, în care oamenii erau luaţi de acasă, arestaţi şi trebuiau să-şi dovedească nevinovăţia”, iar prin modificările făcute împreună cu ALDE şi UDMR „ceea ce vrem noi este să ducem România spre Occident”.

Referitor la românii care protestează faţă de modificările operate de cele trei partide, convinşi că, dimpotrivă, acestea îndepărtează România de Europa şi de ceilalţi aliaţi şi parteneri din Occident, Mang a răspuns elocvent: „Eu le doresc celor care gândesc aşa să stea şi ei la puşcărie nevinovaţi!”.

„În acord cu Comisia de la Veneţia”

Încercările reporterului BIHOREANULUI de a-i adresa întrebări lui Mang – în condiţiile în care niciun alt jurnalist n-a fost curios să-l întrebe nimic - au fost ridiculizate de şeful PSD, care la un moment dat s-a şi enervat şi a spus că nu mai răspunde.

Întrebat fiind cum explică faptul că se opun modificărilor legislaţiei penale nu doar protestatarii din stradă, ci chiar şi magistraţii, fie ei procurori ori judecători, ba şi profesori de Drept şi studenţi, plus reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ambasadori ai unor vechi democraţii occidentale, Mang a replicat că „nu există nimeni în Occident care să spună că articolul X nu este bun, există oameni care spun că trebuie să vadă articolele”, adăugând chiar că modificările „sunt în acord cu Comisia de la Veneţia, adică vor fi...”.

După insistenţe, şeful PSD Bihor a afirmat că „e normal să fie procurori care nu sunt de acord”, asemuindu-i cu „procurorul Portocală” despre care vorbeşte Antena 3, iar despre opoziţia judecătorilor a explicat că s-ar datora unor personaje ca „generalul Dumbravă, care a dat în plic soluţii judecătorilor”. Mang a avut o explicaţie şi despre opoziţia magistraţilor tineri, care chiar din cauza vârstei nu aveau când să „interfereze” cu SRI, spunând că aceştia sunt nemulţumiţi „pentru că nu mai pot fi peste noapte judecători la Înalta Curte, trebuie să dea examene, asta îi deranjează”.

Voinţa „poporului pesedist”

Tot mai iritat, Mang l-a atenţionat pe reporterul BIHOREANULUI că este singurul care pune întrebări, în timp ce jurnaliştii ceilalţi nu sunt interesaţi. „Nu vedeţi că sunteţi singurul, că pe ceilalţi nu-i interesează?”, a zis şeful PSD, anunţând la un moment dat că nu mai răspunde la întrebări de acest gen.

Totuşi, întrebat în continuare de ce PSD-ALDE-UDMR nu se consultă nici cu membrii asociaţiilor profesionale reprezentative ale magistraţilor, nici cu reprezentanţii societăţii, Mang a susţinut că „de şase luni se tot discută” şi că graba este justificată de nevoia de a respecta o Directivă Europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

„Nu se măcelăreşte nimic, facem voinţa celor care ne-au votat”, a încheiat şeful PSD, trecând peste amănuntul că Programul de Guvernare propus de partidul său nu vorbea despre aceste modificări, ci despre îmbunătăţirea altor aspecte ale vieţii românilor, de la educaţie la sănătate şi de la salarizare la infrastructură.