Guvern cu reacţie întârziată

15 declaraţii politice, 21 întrebări, 11 interpelări, 39 luări de cuvânt, 3 moţiuni de cenzură şi una simplă semnate, plus 10 iniţiative legislative. Acesta este, în cifre seci, bilanţul activităţii senatorului Ioan Mang pe anul 2010, cu precizarea că majoritatea întrebărilor şi interpelărilor au vizat domeniul său de specialitate, educaţia, dar şi infrastructura (pe tema aeroportului, şoselei de centură a Oradiei şi a drumurilor comunale din judeţ), ori pensiile şi interzicerea comercializării aşa-numitelor plante etnobotanice.

"Sunt total nemulţumit de modul în care Guvernul răspunde la întrebări şi interpelări", a declarat senatorul Mang, în conferinţa de presă desfăşurată marţi, în care şi-a prezentat bilanţul. Ca exemplu, el a arătat că Guvernul, cu excepţia ministerelor Sănătăţii şi, mai nou, al Transporturilor (de când la conducere se află Anca Boagiu), răspund cu întârziere de peste 15 zile şi, aproape totdeauna, la modul general.

"La o întrebare pe care am adresat-o ministrului Educaţiei pe 11 octombrie, vizând plata restantă a lucrărilor pe care ministerul le-a comandat la şcoala generală din comuna Avram Iancu, am primit răspunsul pe 26 noiembrie. Dar ce răspuns! În comunicarea de la Minister mi se arată că Ministerul a solicitat autorităţilor locale ca în condiţiile în care ministerul nu deţine suficiente fonduri, aceste autorităţi să participe cu fonduri la realizarea lucrărilor pe care tot ministerul le-a comandat", a exemplificat Mang.

Senatorul bihorean a prezentat şi un răspuns prin care, pur şi simplu, ministrul Daniel Funeriu a minţit. Întrebarea viza situaţia contractelor instituţionale încheiate între minister şi universităţi, iar conform răspunsului contractele au fost semnate de minister. "Am vorbit apoi cu colegi rectori sau profesori de la mai multe universităţi din ţară şi am aflat că pentru nicio universitate încă nu a fost semnat, nici acum, la sfârşitul anului, contractul instituţional", a spus Mang, referindu-se la documentul în baza căruia o universitate ar trebui să funcţioneze de-a lungul unui an.

Senatorul Ioan Mang a concluzionat că PDL se comportă ca un partid pentru care ordinea constituţională nu reprezintă nicio valoare, încălcând toate principiile şi normele democratice: "Nici la 21 de ani de la reinstaurarea democraţiei în România, n-au învăţat că Guvernul trebuie să se supună Parlamentului, nu să-l supună. Dacă ar fi după PDL, Parlamentul nici n-ar mai exista".

2011, an de răscruce pentru educaţie

Referindu-se în mod particulat la domeniul educaţiei, senatorul Ioan Mang l-a catalogat pe ministrul Daniel Funeriu ca fiind un politician ce se comportă "de parcă ar avea în responsabilitate nu învăţământul, ci finanţele", deoarece a acceptat ca educaţiei să i se aloce abia jumătate din procentul din PIB cuvenit conform Constituţiei şi Pactului pentru educaţie, semnat tocmai la Palatul Cotroceni.

"În mandatul său au fost deja închise 2.000 de şcoli, au fost desfiinţate 30.000 de posturi de cadre didactice, iar în 2011 mă tem că asemenea acţiuni vor continua, pentru că bugetul Educaţiei pe anul 2011 va fi cu 27% mai mic decât a fost în 2010", a spus profesorul Ioan Mang.

Din dorinţa de a da un exemplu personal, senatorul social-democrat a anunţat că, începând chiar cu luna ianuarie a anului viitor, la cabinetul său parlamentar vor face practică cei mai merituoşi studenţi ai Universităţii din Oradea, astfel încât potenţialul acestora să fie valorificat, iar tinerii să fie încurajaţi chiar şi să facă politică.