Dacă până în 2012 nici nu visa să aibă viceprimar în Oradea şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, şeful social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, anunţă că PSD vrea să aibă din 2016 şi primarul municipiului, şi preşedintele CJ.

După un dialog cu întrebări care l-au deranjat, BIHOREANUL vă prezintă un interviu în care liderul PSD Bihor îl reevaluează atât pe actualul edil Ilie Bolojan, cât şi pe fostul primar Petru Filip, proclamă PNL inamicul public nr. 1, avertizează că reprezentanţii PSD nu vor mai vota decât proiectele pe care le vor agrea, se declară nemulţumit că presa îl consideră pro-UDMR şi - cireaşă pe tort - susţine că "realizările" locale sunt, de fapt, ale... Guvernului Ponta.

- La europarlamentare PSD a câştigat, în premieră, locul I în Bihor. Cum vă explicaţi succesul?

- PSD a câştigat în toată ţara, exceptând şase judeţe - cinci în care UDMR a fost pe primul loc şi unul condus de un baron PNL, împotriva căruia sper să lupte şi Antonescu, că el luptă împotriva baronilor. În Bihor, în campanie am făcut ce facem de doi ani: ne întâlnim cu cetăţenii, le rezolvăm problemele, ajutăm primarii să-şi realizeze proiectele.

- În Bihor, până în 2012, când a ajuns la putere în plan local, PSD era a cincea roată la căruţă. A contat faptul că, pe vremea USL, în Oradea v-au tras în sus Ilie Bolojan şi în judeţ Cornel Popa?

-  Pe noi nu ne-a tras nimeni, am câştigat localele împreună. Nu ştiu cât ne-a tras dl Bolojan sau cât l-am împins noi pe dumnealui, nu ştiu câte din voturile alea sunt voturile PSD... La fel şi cu dl Popa: PSD a pierdut câţiva primari din cauza relaţiei cu USL, niciun PSD-ist care a candidat pe USL nu a câştigat în comune, pentru că partenerii noştri de acolo au preferat să voteze candidaţii PDL. Se ştie, avem exemple, calcule... Dacă era să fim crescuţi, faţă de sondajele făcute la locale trebuia să avem mai mulţi consilieri, dar PSD a fost dezavantajat, pentru că la Bucureşti s-a insistat să cedăm şi să fim de acord să avem numai 6 consilieri (n.r. - la Oradea) din 18 pe lista USL, ceea ce astăzi s-a dovedit că a fost o greşeală.

"Bolojan are o mare problemă"

- De ce, după europarlamentare, pe de o parte l-aţi atacaţi pe primar, că "a pierdut încrederea orădenilor", iar pe de alta aţi ameninţat liberalii de la şefia deconcentratelor că-şi vor pierde funcţiile?

-  Nu l-am atacat, ci am constatat - e o mare diferenţă - că un primar care nu a stat pe fundul lui, care s-a pozat pe toate panourile cu Norica Nicolai, a pus toate tunurile pe noi şi ne-a făcut în toate felurile. A zis: cine m-a sprijinit pe mine să iasă la vot şi cei care au votat cu PSD să voteze pe cine vor, dar ceilalţi să voteze împotriva PSD pentru că altfel vom reveni la cine ştie care perioadă... În perioada la care făcea referire România a avut cel mai bun premier (n.r. - Adrian Năstase), şi am citat din Traian Băsescu, omul faţă de care astăzi PNL şi PDL s-au aplecat. Faţă de aceasta am avut reacţie, că dacă ceri să vină oamenii la vot şi oamenii nu ies înseamnă că ai o problemă. Dacă nu cerea, nu aveam niciun comentariu, dar a cerut să iasă oamenii şi să voteze contra PSD, ceea ce s-a dovedit un fiasco: oamenii care au ieşit la vot au votat de peste două ori mai mult PSD. Domnul primar Bolojan are o mare problemă.

- Aţi discutat de atunci? Ce v-a reproşat, ce i-aţi reproşat?

- Dânsul nu mi-a reproşat nimic, nu are ce! Eu n-am atacat PNL, n-am spus să nu voteze lumea PNL, n-am spus că e un partid de corupţi, n-am făcut nicio referire la PNL. Eu i-am reproşat atacul la PSD, în condiţiile în care în plan local suntem aliaţi şi am fost şi în plan naţional.

- Ce socoteli aţi avut la începutul anului, când s-a rupt USL şi PSD a propus-o pe PDL-ista Adelina Coste preşedinte de şedinţă la Consiliul Municipal, deşi până atunci conduceau şedinţele doar consilierii PNL şi PSD? Practic, aţi semnalat că puteţi face majoritatea cu PDL şi UDMR...

- Din câte ştiu eu, a votat-o şi PNL-ul.

- După ce a propus-o PSD. Dar ce v-a îndemnat s-o propuneţi dvs?

- Ce-l îndeamnă pe dl Bolojan astăzi!

- Adică apropierea de Traian Băsescu, cum spuneţi dvs?

- Nu. Dar credeţi că preşedinţii de şedinţă trebuie să fie doar de la anumite partide?

- Păi aşa v-aţi înţeles în USL, dvs. şi liberalii.

- Nu ştiu, eu nu am făcut parte din convenţia asta.

"Tot ce se face, se face sub guvernarea Ponta"

- Dar cu Cornel Popa aţi vorbit după alegeri? Ce i-aţi răspuns după ce a acuzat PSD că îi "fură" meritele în deblocarea proiectului de modernizare a Aeroportului şi în iniţierea centurii Beiuş-Ştei-Vaşcău?

-  Eu nu i-am reproşat nimic, iar dânsul nu a făcut referire la PSD, ci la un coleg, şi i-am spus că a greşit. A greşit pentru că nu e cazul să ne împăunăm cu realizările Guvernului!

- Adică modernizarea Aeroportului şi centura sunt proiectele Guvernului?

- Modernizarea Aeroportului nu este un proiect al CJ, iar dacă s-a făcut, s-a făcut în vremea lui Radu Ţîrle şi l-au votat toţi. Că se spune că unii au umblat mai mult la Bucureşti să rezolve problema, aşa o fi. Dar deocamdată premierul, de când se rezolvă această problemă, este de la PSD, iar afirmaţiile că PSD n-a făcut nimic pentru Oradea şi pentru Bihor trebuie să înceteze! Trebuie să înceteze, pentru că tot ce se face se face sub guvernarea Ponta. Cred că trebuie să înţeleagă inclusiv cititorii dvs, din care unii probabil că sunt mai mult pro-PNL decât alţii. Şi Autostrada Transilvania, începută de Năstase şi blocată de guvernele de dreapta, a fost reîncepută de Ponta, asta trebuie să fie foarte clar! Eu nu am spus niciodată că fac eu ceva, dar nu admit să spună cineva că PSD nu face nimic!

CET-ul pe gaz, "o mare greşeală"

- Cum "trăieşte" USL în Bihor? Cum conduce PSD împreună cu PNL Oradea şi judeţul?

- La Oradea PSD a fost de acord totdeauna cu proiectele dlui Bolojan, foarte rar au fost situaţii de renegociere sau rediscutare, lucru care nu mă mulţumeşte. Eu, personal, de exemplu, nu pot fi de acord că Oradea va avea CET pe gaz, mi se pare o mare greşeală!

- Dar i-aţi mustrat pe consilierii PSD că au votat CET-ul pe gaz?

- A fost o convenţie la care dl primar n-a vrut să cedeze, o discuţie... Eu sper să scrieţi treaba asta, că CET-urile din Germania trec pe cărbune, şi CET-ul din Oradea pe gaz are o singură şansă - gazele pe şist, împotriva cărora dl primar s-a manifestat de multe ori.

- Dacă tot aţi adus vorba, PSD este pentru sau contra gazelor de şist?

- Păi, deocamdată PSD are poziţia, alături de PNL - din câte ştiu, dl Iohannis a declarat că dânsul este de acord, şi şi noi suntem de acord - că trebuie mai întâi să facem explorarea, să ştim dacă avem sau nu. Restul discuţiilor, după.

- Primarul afirmă că PSD doar a votat proiectele grupului PNL. Ce idei şi ce proiecte proprii au iniţiat consilierii PSD?

- Poate vrea dl primar să vadă ce înseamnă să nu votăm, dacă doar am votat! Iar orice proiect a fost iniţiat (n.r. - de PSD), dl primar a avut o idee mai bună. Deci, dacă credeţi că aşa se poate continua discuţia noastră, spuneţi-mi şi continuăm. Că parcă sunt întrebările lui Ilie!

- Ce relaţii mai aveţi, în aceste condiţii, cu PNL? Vor continua consilierii PSD să susţină proiectele primarului Ilie Bolojan şi pe cele ale preşedintelui CJ Cornel Popa?

- Care le vom conveni împreună!

"Nu eu sunt îndrăgostit de UDMR"

- La care relaţie ţineţi mai mult, cu PNL sau cu UDMR?

- Eu ţin la relaţia cu PSD. Dacă PNL se duce lângă Traian Băsescu - cu Boc, Blaga, Berceanu, Videanu, cu toată echipa care a distrus România - atunci nu pot spune că sunt foarte îndrăgostit de PNL. În plan local, însă, consider că lucrurile pot să meargă doar în trei. Iar cei trei sunt PNL, PSD şi UDMR.

- Aţi rezolvat criza de neîncredere pe care a avut-o în dvs preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, care acum două luni, când eraţi plecat, l-a convins pe şeful PNL Bihor Cornel Popa să prelungească alianţa doar între partidele lor, excluzând PSD? Cum?

- Aici trebuie să lămurim: alianţa cu UDMR (n.r. - la CJ) n-a fost votată de dl Popa, ci de tot PNL-ul, în unanimitate. Deci, alianţa există între PNL şi UDMR, deci nu eu sunt îndrăgostit de UDMR! Da? În aceste condiţii, sigur, PSD trebuie să-şi găsească în cei doi un aliat. Deocamdată cei doi au nevoie de PSD!

- Deci aţi rezolvat criza cu dl Kiss?

- Nu, din punctul meu de vedere neîncrederea în dl Kiss are o anumită cotă. S-au grăbit să facă alianţa fără mine! Încă o dată, acel gest a fost o greşeală, dl Kiss şi dl Popa au recunoscut că au greşit şi că trebuia ieşit în trei. Şi, fiind o înţelegere până în 2020 între PNL şi UDMR, mă gândesc că dl Kiss nu are nicio problemă în susţinerea la conducerea Consiliului Judeţean!

- În ce relaţii sunteţi cu PDL, având în vedere că sunteţi cuscrul liderului consilierilor judeţeni democrat-liberali, Ionel Avrigeanu?

 - Cu PDL nu avem niciun fel de relaţie. PDL se află în acest moment în opoziţie, sigur PNL mă gândesc că-i vor aduce la putere dacă fuzionează, dar după ce vor fuziona nu vom şti dacă avem de-a face cu un PNL sau cu un PDL. După ce vom şti cine va conduce acel partid şi vedem cum va arăta noul partid, Alianţa Disperării, vom vedea care va fi relaţia cu ei. Până atunci, relaţia mea cu dl Avrigeanu este personală şi nu are nicio legătură cu politica.

Liberalii, ori fără PDL, ori pleacă din funcţii!

- Urmează înlăturarea reprezentanţilor PNL de la şefia serviciilor deconcentrate? Când, dacă da, iar dacă nu, de ce nu?

- Păi s-a spus foarte clar: dacă nu se reface USL şi dânşii vor să meargă cu Traian Băsescu, îşi vor pierde locurile numite politic. Atunci când au stabilit că părăsesc USL, noi ne aşteptam să părăsească USL de tot, să-şi dea toţi demisia. Nu au făcut acest lucru. Mă aştept în continuare s-o facă: ori îşi revin şi spun că nu vor fuziune cu PDL, ori pleacă de pe funcţii! Dacă nu vor pleca, probabil că şi dânşii vor avea soarta celor pe care i-au înlocuit ei.

- Ce servicii veţi oferi UDMR? Le veţi da Inspectoratul Şcolar sau veţi pune acolo un PSD-ist care să nu supere UDMR?

- Ştiu că sunt unele lucruri sensibile, dar din punctul meu de vedere - sigur, nu voi stabili singur asta - UDMR nu va primi Inspectoratul Şcolar, Arhivele, Cadastrul, pentru a nu fi acuzaţi de unii că am vândut Bihorul la UDMR.

- Vă aşteptaţi ca unul dintre liberali să-şi renege partidul pentru a-şi salva funcţia, dezertând la PSD sau la PC?

- Pentru mine ar fi mult mai important nu să-şi renege partidul, ci să rămână liberali. Eu cred că o combinaţie cu PDL tot urâtă rămâne şi, pentru memoria lui Brătianu, liberalii trebuie să se gândească la asta.

- În cât timp prevestiţi ruperea alianţei PNL-PDL? Pentru că în România toată lumea s-a aliat cu toată lumea şi toate alianţele s-au rupt...

- Nu va fi o alianţă, că nu vrea PDL, PDL vrea o fuziune. Probabil că-l vor chema PNL, că Vasile Blaga (n.r. - preşedintele PDL) a zis că nu contează numele, dar vor avea ca simbol trandafirul, ca să împace ambele părţi, probabil şi Internaţionala Socialistă. Dar, încă o dată, Brătianu se întoarce în mormânt! Şi adevăraţii liberali, am o rugăminte la ei, nu să vină la PSD, dar să nu accepte o astfel de murdărie care se face cu liberalismul.

"Nu mă tem de Petru Filip"

- Care e ţinta PSD Bihor pentru prezidenţiale? Veţi fi din nou primii?

- Vom câştiga, preşedintele va fi al PSD-UNPR-PC. În Bihor, sigur, dacă fuziunea se face până atunci, va fi greu să avem locul întâi, dar îmi doresc la primul tur cel puţin 70.000 de voturi, cam tot 27%.

- Prezenţa fostului primar, senator şi vicepreşedinte PDL Petru Filip în PSD Bihor e tot mai vizibilă. Ce rol are în PSD Bihor fostul "băsist"? Nu vă temeţi că, fiind mult mai experimentat decât dvs, vă poate lua locul?

- Nu mă tem, nici nu sunt pus pe viaţă. Eu am o misiune, ca în 2016 să câştig alegerile locale cu acest partid, după care probabil o să-mi văd de alte probleme. O să rămân în politică, dar te obosesc lucrurile astea... De dl Filip nu mă tem că ar intenţiona vreodată să redevină şef de partid, a fost şi ştie ce înseamnă asta. Încă nu este membru PSD Bihor, dar i-am spus de nenumărate ori că ar merita să-şi facă transferul de la Vrancea la Bihor. Pe de altă parte, dânsul este preşedintele Comisiei de politică externă în Senat, are o activitate foarte bogată acolo, şi noi îl vom sprijini în continuare.

- În afara PPDD, cu cine se mai poate înţelege PSD în Bihor?

- În Oradea, pentru Consiliul Local nu ne mai ajută nimeni. Avem parteneriatul cu PC, UDMR are alianţă cu PNL-ul, deci nu cred...

- În Consiliul Local Oradea?!

- Păi, au la nivel judeţean, cred că în asta nu intră doar Consiliul Judeţean!

- Cum asta, căci UDMR votează constant împotriva proiectelor primarului?!

- Nu ştiu în ce constă alianţa lor, dar au până în 2020, trebuie să-şi rezolve problemele între dânşii dacă undeva votează contra. Eu ştiu că au o alianţă! Poate sunt invidios, poate nu, dar eu sunt făcut de unii filomaghiar şi alianţe cu ei au alţii, are dl Bolojan şi are dl Popa, eu nu!

Arena de 5.000 locuri: se face!

- Primarul şi preşedintele CJ fiind în opoziţie, veţi proceda precum PDL sau veţi cere Guvernului să sprijine proiectele Oradiei şi Bihorului? Concret, cum?

- Şi până acum am cerut sprijinul Guvernului, că se recunoaşte sau nu de către cei care sunt ajutaţi. Proiectele cu care am fost de acord vor fi sprijinite şi de PSD. Dacă nu am sprijini proiectele Primăriei şi ale CJ, vă garantez că nu se va mai face nimic!

- Puteţi da exemple de proiecte pe care le veţi susţine?

- Cele care ajută comunitatea, ca până acum. Vom insista cu proiectul de la Aeroport, se vor demara în această vară lucrările la podul Densuşianu, pasajele supraterane (n.r. - peste centură) de care dl primar mi-a adus la cunoştinţă vor fi rezolvate, iar săptămâna trecută a fost o discuţie la Ministerul Economiei ca CET II să fie vândut unei asocieri şi Primăria să mai primească nişte terenuri care ar rezulta după demolări...

- Şi centura metropolitană?

- Eu nu sunt de acord decât cu bucata care ar lega Aeroportul de Autostradă, de la intersecţia cu drumul care duce la Sântandrei până după Biharia, la coborârea de pe Autostradă.

- Va face PSD arena sportivă de 5.000 de locuri promisă în campanie pentru Oradea?

- Da. Am spus că este un proiect al nostru, o să-l ducem la bun sfârşit. Dacă duminică CSM Oradea câştigă cu Asesoft, probabil dl Dragnea ne va ajuta să facem o sală şi mai mare de 5.000 de locuri.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan (după o ezitare lungă): un om foarte determinat

Alexandru Kiss: pragmatic

Cornel Popa: prea înţelegător

Klaus Iohannis: prea devreme pentru o caracterizare

Crin Antonescu: trădător

Victor Ponta: soluţia pentru România

Ovidiu Mureşan: un bun coleg