Senatorul Ioan Mang a criticat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă "amatorismul" guvernanţilor, spunând că deşi preşedintele Traian Băsescu a impus o curbă de sacrificiu fără precedent, iar premierul Emil Boc şi-a însuşit decizia "comandantului suprem", puterea întârzie să redacteze actele normative în baza cărora vor aplica tăierile de salarii şi de pensii.

"Măsurile au fost anunţate, dar nici până azi nu există un proiect de lege care să descrie cum vor fi aplicate. Ca urmare, nu a putut fi anunţată nici data asumării răspunderii de către Guvernul Boc în Parlament", a spus Mang, adăugând că "sunt foarte multe lucruri despre care nu se ştie cum vor arăta".

Liderul social-democrat consideră că "aceste măsuri, de tăieri, sunt cele mai proaste pe care le putea lua un guvern într-o perioadă de criză", dând exemplul Lituaniei, singura ţară din Europa unde s-a mai redus din salarii şi unde "criza s-a adâncit".

Arătând că nivelul de îndatorare al României este abia de 40% din PIB, adică mic în comparaţie cu alte ţări, ca de pildă SUA, unde nivelul datoriilor depăşeşte 80% din PIB, Mang a subliniat că banii nu trebuia să fie "tăiaţi" de la populaţie, ci orientaţi spre investiţii care să asigure înmulţirea lor, aşa cum se întâmplă şi în America.

Senatorul a mai remarcat că Guvernul, după ce s-a împrumutat de la FMI, UE şi băncile comerciale din ţară, a acumulat şi datorii mascate la firmele private, pe care - neplătindu-le - le duce la faliment. "Guvernul se împrumută la firmele private cărora nu le plăteşte lucrările efectuate, fapt care este tot un credit, dar fără termen de rambursare şi fără dobândă. Urmarea e că statul îi condamnă pe angajaţii acestor firme, pentru că le pune în executare silită fiindcă ele nu-şi pot achita taxele şi impozitele din lipsa banilor", a spus Mang.

PSD-istul a comentat ironic şi "profesionalismul profesorului de drept constituţional Emil Boc", în condiţiile în care premierul justifică adoptarea curbei de sacrificiu prin articolul 53 al Constituţiei, referitor la situaţiile excepţionale, ignorând celelalte prevederi ale legii fundamentale, conform cărora Guvernul nu are voie să se atingă de pensii, deoarece acestea reprezintă o proprietate, şi nici de dreptul cetăţenilor de a protesta. "Poporul ăsta e ucis de propriii lui conducători", a concluzionat Mang.